Bebeklerde Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde öksürük soğuk algınlığı, bakteriyel enfeksiyon veya soğuk sıvı tüketimi gibi birçok farklı etkenle tetiklenebiliyor. Bebeğiniz hastalandığı zaman evde uygulanacak hiçbir tedavi doktor muayenesinin yerini tutmuyor. Ancak her ebeveynin bebeklerde öksürüğe ne iyi gelir ve bebeklerde öksürük nasıl geçer gibi temel bilgilere sahip olması her koşulda önemli bir şart!

Tüm işleriniz yolunda gitse dahi hayat ufak iniş çıkışlarıyla stresli olabiliyor. Kimi zaman bebeklerin rahatsızlanması da bu stres seviyesini doruk noktasına çıkarıyor. Böyle anlarda bebeğinizi rahatlatma isteğinizin tüm işlerinizin önüne geçtiğini biliyoruz. Bu nedenle bebeğinize yalnızca şefkat dolu bir kucak vermekle yetinmeyip, aynı zamanda güvenilir bilgilerle de destek olmalısınız. Hadi öyleyse, bilimsel kaynaklardan derleyerek hazırladığımız bebeklerde öksürük dosyamızı açalım!

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri

Bebeklerde Öksürük Çeşitleri

Bebeklerin öksürüğü birçok farklı nedene dayalı olduğu gibi farklı anlamlara da gelebiliyor. Ancak bebeğiniz öksürüyorsa mutlaka doktora danışmalı ve verdiği tavsiyelere uymalısınız.

Kuru Öksürük

Bebek gelişimi sitesi Parents’ta yayınlanan Why Is My Baby Coughing? 8 Possible Causes and When to Worry isimli makaleye göre, kuru öksürük bebeğin soğuk algınlığı geçirdiği veya alerjisinin tetiklendiği dönemlerde ortaya çıkabiliyor. Sert ve kesik bir öksürük türü olan kuru öksürük mukus içermiyor. Bu öksürüğün semptomları sıcak ve kuru odalarda kötüleşebiliyor. Öte yandan kuru öksürük bronşit gibi alt solunum yollarındaki bir enfeksiyonun erken belirtisi de olabiliyor.

Balgamlı Öksürük

Yukarıda belirttiğimiz kaynağa göre, bebeklerde balgamlı öksürükte sarı veya yeşil renkli mukus görülüyor. Genellikle geceleri kötüleşen balgamlı öksürük, boğazı tahriş etmesi nedeniyle bebeklerin uyku düzenini de bozabiliyor. Balgamlı öksürük 1 yaşın altındaki bebeklerde ortaya çıktığı takdirde çocuğun en kısa sürede bir doktor muayenesinden geçirilmesi öneriliyor.

Gece Öksürüğü

Nemours Kids Health adlı çocuk sağlığı sitesinde yayınlanan Coughing isimli makaleye göre, öksürük türlerinin birçoğu geceleri daha kötü bir hal alabiliyor. Nitekim burun ve sinüslerden gelen mukus boğazdan aşağı akabiliyor ve uyku sırasında öksürüğü tetikleyebiliyor. Eğer gece öksürükleri bebeğin uyku kalitesini düşüyorsa ilk fırsatta muhakkak doktora danışmak gerekiyor.

Hırıltılı Öksürük

Nemours Kids Health sitesindeki aynı kaynağa göre, bebeğiniz nefes alıp verirken hırıltılı bir ses çıkıyorsa bu durum akciğerlerdeki alt solunum yollarının şiştiği anlamına geliyor olabilir. Bunun yanı sıra hırıltılı öksürük, alt solunum yolunun yiyecek veya küçük oyuncak parçaları tarafından tıkanması durumunda da görülebiliyor. Bebeğinizde hırıltılı bir öksürük varsa en kısa zamanda doktor kontrolüne gitmelisiniz.

Kanlı Öksürük

Bebekte boğazdan öksürükle birlikte kan da geliyorsa, bu öksürük türü kanlı öksürük olarak adlandırılıyor. Sleep & Lung Care adlı sağlık sitesinde yayınlanan Coughing Up Blood (Hemoptysis) isimli makaleye göre, yetişkinlerde görülen kanlı öksürükle bebeklerde görülen kanlı öksürük birbirinden farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor.

Bebeklerde kanlı öksürük bir nesnenin ya da yiyecek parçasının boğazda takılıp kalması sonucu görülebiliyor. Bebek kan öksürmeye başlamadan önce bu nesne günlerce boğazında takılıp kalmış olabilir. Kanlı öksürük son derece ciddi bir durum olduğu için bebeğin mutlaka ve acilen doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor.

Bebeklerde Öksürük Neden Olur?

Bebeklerde Öksürük Neden Olur?

  • Solunum yolu tahrişi
  • Soğuk algınlığı
  • Aşırı mukus birikimi
  • Grip
  • Covid-19
  • Zatürre
  • Enfeksiyon
  • Astım
  • Alerji
  • Bebek reflüsü
  • Bronşit
  • Hava kirliliği
  • Bir nesnenin boğaza takılması

Sağlıklı yaşam sitesi Healthline’da yer alan “7 Cough Remedies for Babies” isimli makaleye göre, solunum yolunun tahriş olması, soğuk algınlığı, grip, astım ve alerjik hastalıklar gibi birçok farklı sağlık sorunu bebeklerde öksürüğe yol açabiliyor.

Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Moro Refleksi Ne Zaman Başlar?

Global sağlık platformu WebMD’de yayınlanan Coughs isimli bir diğer makaleye göre, öksüren bebeklere sık sık anne sütü veya mama verilmesi öneriliyor. Daha büyük çocuklara ise su ve suyla karıştırılmış meyve suyu tavsiye ediliyor. Kepez Belediyesi Sağlık Merkezinin yayınladığı Çocuklarda Öksürüğe Dikkat! isimli içeriğe göre, bol miktarda ılık sıvı tüketmek ve bitki çayları içmek boğazı yumuşatarak öksürüğün hafiflemesine yardımcı oluyor. 1 yaşından büyük çocuklar için hazırlanan içeceklere -çocuğun herhangi bir alerjisi yoksa- bal veya pekmez ilave edilmesi de önerilenler arasında.

Bebeğinize bitki çayı, meyve suyu, bal veya pekmez vermeden önce bu konuda doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın! Bebeğinizde kanlı öksürük varsa hiç vakit kaybetmeden acil servise başvurmalısınız. Ancak kanlı öksürük dışındaki öksürük tipleri mevcutsa doktorunuzla görüşüp en yakın zamana muayene randevusu oluşturabilirsiniz.


Bebeklerde Öksürük Krizi Nasıl Geçer?

Bebeklerde Öksürük Krizi Nasıl Geçer?

  • Öksürük krizi sırasında bebeği öncelikle temiz hava alabileceği bir alana çıkarmak gerekiyor. Sigara, yemek ve ağır kokulardan uzak bir yerde bebeğin temiz hava alıp rahatlamasını bekleyebilirsiniz.
  • Banyoda sıcak suyu açıp bebeğin sıcak su buharını solumasına izin verebilirsiniz.
  • Burunda mukus birikintisi olduğunu düşünüyorsanız öksürük krizi hafifledikten sonra burun aspiratörüyle mukusu temizlemelisiniz.

Bebeklerde Öksürük Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde Öksürük Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde öksürüğün ne kadar süreceğini söyleyebilmek için öksürüğün türünün ve nedeninin tespit edilmesi gerekiyor. Parents’ta yayınlanan Why Is My Baby Coughing? 8 Possible Causes and When to Worry isimli makaleye göre, bebeklerde soğuk algınlığına bağlı gelişen öksürükler ortalama bir hafta boyunca devam edebiliyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü Gölbaşı Devlet Hastanesinin yayınladığı Çocuklarda Kış Aylarında Öksürük Tedavisi isimli makaleye göre, gribal enfeksiyona bağlı öksürüklerde antibiyotik tedavisi uygulanmıyor ve öksürük 1-2 hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor. Aynı kaynağa göre, öksürüğün yüzde 50’si ilk 10 günde, yüzde 90’ı ise 25 günde geçiyor.

Bebeklerde Öksürük Ne Zaman Tehlikelidir?

Bebeklerde Öksürük Ne Zaman Tehlikelidir?

Çocuklarda Kış Aylarında Öksürük Tedavisi isimli makaleye göre, 2-3 haftadan uzun süren ve çocuğun günlük hayatını etkileyen hırıltılı ve kanlı öksürükler tehlikeli kabul ediliyor. Bunun yanı sıra boğulur tarzdaki öksürükler ve öksürüğe eşlik eden ateş de bebekler için ciddi sağlık sorunlarının göstergesi olabiliyor. Ayrıca;

  • Yenidoğanlarda ilk birkaç hafta içinde herhangi bir öksürük sorunu görülüyorsa,
  • 3 aydan küçük bebeklerde öksürük günde bir saatten uzun sürüyorsa,
  • Bebek nefes almakta güçlük çekiyorsa,
  • Normalden hızlı nefes alıp veriyorsa,
  • Dudakta veya dilde mavileşme varsa,
  • Gece terlemesi ve kilo kaybı görülüyorsa mutlaka acil servise başvurmak gerekiyor.

Bebeklerde Öksürük Şikayetinde Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Bebeklerde anlık olarak meydana gelen kısa süreli öksürükler dışında, tüm öksürük türleri için en kısa zamanda doktora gidilmesi öneriliyor. Bebek sağlığı için öksürük gibi uzun süreli rahatsızlıklarda erken teşhis ve tedavi süreci öksürüğün kötüleşmesini önlüyor. Bununla birlikte çocuğun boğazında tahriş oluşmaması, öksürüğün hırıltıya dönüşmemesi ve bebeğin uyku düzeninin bozulmaması için doktorun vereceği ilaçların da düzenli olarak kullanılması oldukça önemli!

Bebeklerde öksürüğün birçok farklı nedeni ve bu nedenlere bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri bulunuyor. Bebeğiniz öksürüyorsa önce anne sütü, su ve mama gibi besinlerle bebeğinizi rahatlatmalı ve en yakın tarihe doktor randevusu almayı ihmal etmemelisiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeklerde öksürüğün nedenleri ve tedavi süreci için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet