Bebeklerini anne sütünden mahrum bırakmak istemeyen pek çok anne, süt saklama poşetlerini günlük hayatına dahil ediyor. Böylece bebeklerin anne sütüne her durumda doğal ve steril bir şekilde ulaşması mümkün oluyor. Eh, sonuçta anneler her şeyi düşünür; öyle değil mi?
Dünyanın en mucizevi besinlerinden biri olan anne sütü, içeriğinde bebeklerin ihtiyaç duyabileceği tüm vitamin ve mineralleri barındırıyor. Anne sütünü uzun süreli olarak yeterli miktarda temin etmek, bebeklerin hem sağlıkla büyümelerine hem de ömür boyu sağlıklı olabilmelerine katkıda bulunuyor. Kimi anneler bebeklerini emzirmek için fazlasıyla zahmet verirken, kimi anneler bu konuda daha şanslı olabiliyor. Her durumda anne sütü, bebeklerin en önemli besini olarak değerini korumaya devam ediyor.
Peki, anne sütünü ilk andaki doğallığıyla koruyan ve anne yanında olmadığında dahi bebeğin normal beslenme düzenine devam etmesini sağlayan süt saklama poşetleri ile daha önce tanışmış mıydınız? |
“Anne sütü nasıl muhafaza edilir?” sorusunun cevabı, bilhassa da yeni anneler için büyük önem taşıyor. Çünkü annenin süt miktarını etkileyen hormonal değişimler yaşandığında ve süt sağmak için uygun koşullar sağlanamadığında, doğru koşullarda muhafaza edilen anne sütü tam bir kurtarıcı oluyor.
Süt saklama poşeti, anne sütünü doğallığı ve tazeliği bozulmadan muhafaza etmeye imkan veriyor. Bunun yanı sıra anne sütü saklama kabı da en çok tercih edilen diğer süt muhafaza yöntemini oluşturuyor. Anne sütünü muhafaza ederken önem taşıyan sterilizasyon, süt saklama poşeti ve süt saklama kaplarıyla uygun şekilde sağlanabiliyor.
Süt saklama poşeti, anne tarafından sağılan sütün steril bir şekilde muhafaza edilmesini sağlayan bir ambalaj çeşidini oluşturuyor. Farklı boylarda bulunabilen anne sütü saklama poşeti çeşitleri, bebeğin annesini ememeyeceği durumlarda anne sütü ihtiyacını karşılamasına yardımcı oluyor.
Anneler, gün içinde çeşitli sebepler dolayısıyla bebeklerinden ayrı kalabiliyor. Bu, iş gibi süreklilik gerektiren durumlardan dolayı olabildiği gibi birkaç günü kapsayan seyahat vb. durumlardan da kaynaklanabiliyor. Süt saklama poşeti ise, anne tarafından sağılan sütü steril bir şekilde muhafaza ederek bebeklerin anne sütü ile beslenmeye devam edebilmesine imkan veriyor. Böylece anneler, bebeklerinin yanında olamadıkları durumlarda dahi onları sütleriyle beslemeye devam edebiliyor.
Annenin sütünün fazla olduğu durumlarda da süt poşetinden de faydalanılabiliyor. Fazla sütünü sağan anne, onu anne sütü poşetine doldurarak birkaç ay boyunca bozulmadan muhafaza edebiliyor. Annenin sütünün kesildiği veya süt sağmanın yapılamadığı durumlarda bu, ebeveynler için kurtarıcı bir seçenek oluyor. |
Her anne bebeği için kusursuz bir beslenme düzeni hayal etse de, hayat şartları veya hormonal durumlar bu konuda bazı değişikliklere yol açabiliyor. Örneğin; doğum izninde olan bir anne bebeğini düzenli olarak rahatça emzirebilirken, işe dönme vakti geldiğinde emzirme durumu sekteye uğrayabiliyor. Bu da bebeğin gelişiminde büyük önem taşıyan anne sütünün teminini azaltabiliyor. Aynı zamanda, hormonal sebeplerden dolayı bazı annelerin sütünde artışlar/azalmalar yaşanabiliyor. Bu durum, annenin sütünü koruma ve gerektiği zamanda bebeğine verme ihtiyacını artırabiliyor.
Süt saklama poşeti, annenin sütünü sağıp hazırlamasından itibaren kullanıma hazır oluyor. Anne sütü, poşetlerin içine doldurulup doğru bir şekilde kilitlendikten sonra bebeğe verilecek zamana kadar güvenle saklanabiliyor. Süt poşetinde muhafaza edilen sütler, uygun sıcaklığa getirildikten sonra bebeğe vermeye hazır hale geliyor.
Süt saklama poşeti,
Süt poşetlerini kullanmaya başlamadan önce, süt kaybının ve bozulmalarının önüne geçebilmek adına ilk olarak poşetlerde yırtık vb. hasarlar olmadığını kontrol etmek gerekiyor. Poşetlerin sağlam olduğuna karar verdikten sonra anne tarafından sağılan süt, şişe ya da biberon yardımıyla poşetlere aktarılabiliyor. Sütün ziyan olmaması için bu işlemin dikkatle yapılması gerekiyor. Sütü poşetlere aktarma işi bittikten sonra, poşetlerin güvenli bir şekilde kilitlenmesi ise unutulmamalı.
Kilitleme işleminin ardından, sütün doğru şekilde muhafaza edilebilmesi için süt saklama poşetinin üstüne sütün sağıldığı tarih ve saat bilgisinin yazılması en uygunu oluyor. Bu sayede hangi sütün önce tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak da mümkün hale geliyor. Eğer anne sütü süt saklama poşeti ile kreş gibi yerlere teslim edilecekse, poşetin üstüne muhakkak bebeğin isim soyisim bilgilerinin de yazılması gerekiyor.
Buzdolabından çıkarılan anne sütü saklama poşeti, ılık bir suyun içerisinde yavaş yavaş ısıtılabiliyor. Buzlukta ve derin dondurucuda muhafaza edilen anne sütünün ise önce buzdolabının alt bölümünde sekiz-dokuz saat bekletilerek çözülmesi gerekiyor. Sütün, bebeğe vermek üzere biberona aktarılmadan önce mutlaka uygun ve yeterli bir sıcaklıkta olması gerekiyor. |
Steril bir muhafaza yöntemi olan anne sütü poşeti, kullanımdan sonra sterilliğini yitirdiği için tek kullanımlık oluyor. Anne sütünü hijyenik bir şekilde korumaya devam etmek ve steril bir muhafaza sağlamak için her sağımda yeni süt poşetinin kullanılması gerekiyor. Bu sebeple açılan ve içi boşaltılan süt poşetinin tekrar kullanımına mahal vermeden doğrudan çöpe atılması gerektiği unutulmamalı!
Süt saklama poşetlerinin tek kullanımlık olmasına karşın, anne sütü saklama kapları birçok kez kullanılabiliyor. Fakat bunun için de saklama kaplarının, her kullanımdan sonra sıcak suda sterilize edilmesi gerekiyor. Sterilize edilmeyen anne sütü saklama kapları, taşıyabilecekleri bakterilerden dolayı bebekler için tehlikeli olabiliyor. |
Süt saklama poşetinde yırtık vb. hasarların bulunmaması, poşetin doldurulması esnasında dışarıya süt akıtılmaması, dolum sonrası güvenli bir şekilde kilitlenmesi ve kilit kısmının birkaç kez kontrol edilmesi; aynı zamanda poşetin üstüne tarih-saat ve gerektiği durumlarda bebeğin isim bilgisinin yazılması son derece önemli.
Ayrıca yeniden hatırlatmak gerekirse, süt saklama poşeti ağzı açıldıktan sonra sterilliğini kaybediyor. Bu nedenle poşetlerin, bebeğin tek seferde tüketimine yetecek şekilde doldurulması gerekiyor. Aksi takdirde anne sütünün önemli bir kısmı ziyan olabiliyor. Ayrıca dondurucuya girmeyecek süt poşetlerinin ağzına kadar doldurulmaması da büyük önem taşıyor. Ağız kısmında boşluk bırakılması, poşetin hareketi ve açılımı esnasında kolaylık sağlayabiliyor.
Süt saklama poşeti seçiminde de dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Anne sütünün doğallığını korumak ve bebeklere temiz bir tüketim sunmak için, süt poşetinin zararlı bileşenler içermediğinden emin olmak gerekiyor. Özellikle de PVC ve BPA gibi maddelerin seçilen süt poşetinde bulunmaması büyük önem taşıyor. |
Süt saklama poşeti, en büyük avantajını annenin bebeğinin yanında olamadığı durumlarda ortaya koyuyor. Süt poşeti sayesinde anneler, bebeklerinden ayrı kalsa dahi onları kendi sütleriyle beslemeye devam edebiliyor. Anne sütünü steril ve hijyenik bir şekilde muhafaza etmeyi sağlayan süt saklama poşeti, annenin sütünün azaldığı ya da arttığı durumlarda kısa ve uzun vadeli bir kurtarıcı oluyor.
Süt saklama poşeti, aynı zamanda anne sütünü ilk günkü tazeliğinde ve yüksek besin değerleriyle tüketmeye imkan tanıyor. Bebekler için oldukça önemli olan bu durum, gelişim süreçlerine çok yönlü katkı sağlıyor. Ayrıca süt saklama poşetlerinin hem oda sıcaklığında hem de buzdolabında ve buzlukta muhafaza edilebilmesi, kısa ve uzun süreli tüm tüketimler için işe yarar bir seçenek sunuyor.
Eti Cicibebe ile bebek beslenmesi hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için tıklayın! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Süt saklama poşetlerinin kullanımı hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.