Suda Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

Suda Doğum Nedir, Nasıl Yapılır?

Bebeğinize kavuşma yolculuğunuzda hangi doğum yöntemini seçmeniz gerektiğini araştırıyorsanız, hazırladığımız bu rehber size çok yardımcı olabilir! Suda doğum hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar, sayfanın devamında sizi bekliyor!

Ebeveynler, bilhassa da bebeklerini kucaklarına alacakları sayılı günlere yaklaşırken farklı doğum yöntemlerini araştırmaya başlıyor: Normal doğum, sezaryen doğum, epidural doğum, spinal doğum ve suda doğum… Peki, sizce en iyi doğum yöntemi hangisi? Bu noktada önce bebeğin ve annenin sağlığını önemsemek, yöntemlerin her birini hem yararları hem de zararlarıyla ele almak ve doğum sürecinin nasıl olacağını öğrenmek, karar verme aşamasında son derece belirleyici oluyor.

Suda doğum, son yıllarda en popüler doğum yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Hem tüm dünyada hem de Türkiye’de her geçen yıl daha çok tercih edilen bu doğum yöntemi, anne-baba adaylarının süreç hakkında bilgi sahibi olmasını gerekli kılıyor. Peki, suda doğum nedir? Suda doğum nasıl olur? Bu dosyamızda, suda doğum yöntemini tüm avantajları ve dezavantajlarıyla ayrıntılı olarak mercek altına alacağız. Öyleyse şimdi, odaklanma zamanı!

Suda Doğum Nedir?

Suda Doğum Nedir?

Suda doğum, en kısa tanımıyla, doğumun ılık su dolu bir küvette gerçekleşmesini ifade ediyor. Bu yöntem kendi içinde iki farklı şekilde uygulanabiliyor. İlk yöntemde doğum baştan sona ılık suyun içinde gerçekleşirken, diğer yöntemde sadece annenin suda rahatlaması sağlanıyor. Doğum başladığında ise küvetten/havuzdan dışarı çıkılıyor.

Bebeğin anne karnında dokuz ay boyunca sıvı amniyon kesesinde bulunması, suda doğumun temelinde yatan fikri oluşturuyor. Bu sebeple su dolu bir ortamda yapılacak doğumun hem bebek hem de anne için daha rahat olacağı düşünülüyor.

Suda Doğumun Farkı Nedir?

Suda Doğumun Farkı Nedir?

Suda doğum da esasında, normal (vajinal) doğum sınıfına giriyor. Çünkü bu yöntemde, herhangi tıbbi bir operasyon yapılmaksızın bebeğin yalnızca suyun içine doğması sağlanıyor. Küvet içinde yapılan suda doğumun, ameliyathane ortamında yapılan normal doğumdan en belirgin farkı ise ortam açısından oluyor. Bunun yanı sıra suda doğum, normal doğuma göre daha az acılı olmasıyla da biliniyor. Annenin ameliyathane ortamında hissettiği stresin suda doğumda azalması doğumu daha rahat ve keyifli bir sürece dönüştürebiliyor.

Doğum yapmak için gereken vajinal açıklık, su altında normal doğuma göre daha zor bir şekilde oluşabiliyor. Buna normal doğum esnasında uzmanlar tarafından hemen müdahale edilebilirken, bu durum suyun içindeyken pek imkan dahilinde olmuyor. Beklenmedik sorunların oluşması halinde suda doğumun sonlandırılması gerekebiliyor. Tüm bunlar sebebiyle suda doğum, daha çok annenin tecrübe kazandığı ikinci ve daha sonraki gebeliklerde öneriliyor.


Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Suda doğumun gittikçe popülerleşmesi ile beraber, pek çok kişinin aklında “Suda doğum nasıl oluyor?” sorusu canlanması elbette doğal. Şöyle ki suda doğum yapmak için ilk olarak anne ve bebeğin çeşitli kontrollerden geçmesi ve bazı koşulları karşılaması gerekiyor. Bunlar tamamlandıktan sonra, doğum öncesinde anneye uzmanlar tarafından detaylı bir suda doğum eğitimi veriliyor. Doğuma hazırlık eğitimini aldıktan sonra hazır olan anne, doğumu gerçekleştirme vakti geldiğinde ılık su dolu havuza/küvete giriyor.

Hastane ortamında hazır küvetler bulunabileceği gibi, kimi durumlarda odanın ortasına uygun büyüklükteki havuzlar da yerleştirilebiliyor. Anne, ılık suya girdikten sonra rahatlamaya ve gevşemeye başlıyor. Ilık suyun yatıştırıcı etkisi ile –normalde suyun dışında fazlasıyla hissedeceği– ağrılar ve sancılar hafifleme eğilimi gösteriyor. Böylece doğum, daha kısa sürede ve daha az ağrılı bir şekilde gerçekleşmeye başlıyor. Ebe ve hekimlerin yönlendirmesiyle anne, bebeğini suyun içinde tek başına doğuruyor.

Suda Doğum Yapmak Riskli mi?

Suda Doğum Yapmak Riskli mi?

Suda doğum, vajinal doğum ve sezaryen doğum gibi en sık tercih edilen doğum yöntemleri arasında bulunmuyor. Bunun nedenini ise elbette, suda doğum yapmanın diğer ikisine göre daha riskli olabileceği düşüncesi oluşturuyor. Pek çok bilimsel çalışma, suda doğumun anne ve bebek üzerinde olumlu etkileri olabileceğini ancak bu yöntemin yüzde 100 güvenilir bir seçenek olmadığını ortaya koyuyor.

Aşağıdaki nedenler suda doğum için risk yaratabiliyor:

  • Bebeğin normal pozisyonda gelmemesi,
  • Bebeğin boy ve ağırlık bakımından ideal değerlerin dışında olması,
  • Annenin aşırı kanamasının olması,
  • Bebeğin erken doğması ve
  • Annenin vajinal enfeksiyonunun bulunması.

Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?

Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?

Suda doğumun hem anne hem de bebek için çeşitli avantajları bulunuyor.

Suda Doğumun Anne için Avantajları Nelerdir?

Annenin ılık suyun etkisiyle rahatlaması ve stresli/kaygılı halinin azalması, doğum sürecini son derece sıkıntısız bir hale getirebiliyor. Suyun kaldırma kuvveti, annenin vücut ağırlığını azaltarak serbest bir şekilde hareket etmesini de sağlıyor. Bu da doğum esnasında kendini rahatça konumlandırmasına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda su, anneyi temassal olarak rahatlatmasının yanı sıra tansiyonunun dengelenmesine de yardımcı olabiliyor.

Suyun anne üzerindeki en önemli avantajlarından biri de uterus kasılmalarını daha verimli hale getirmesi ve kan dolaşımını artırması oluyor. Bu sayede annenin ağrıları azalırken, bebek için de daha çok oksijen sağlanmış oluyor. Aynı zamanda suyun, annenin doğum esnasındaki vajinal yırtılma şiddetini, hızını ve dikiş ihtiyacını azaltmaya da katkısı olduğu belirtiliyor. Böylelikle annenin her yönden rahat ve verimli bir doğum gerçekleştirme ihtimali artmış oluyor.

Suda Doğumun Bebek için Avantajları Nelerdir?

Doğum havuzu, bebeğin dokuz ay boyunca içinde bulunduğu amniyon kesesine benzediği için bebeğin dış dünyaya rahat bir geçiş yapmasını sağlıyor. Bu sayede bebek kendisini daha güvenli hissedebiliyor, doğum sonrası anını şok içinde değil; aşamalı bir alışma süreci ile deneyimleyebiliyor.

Suda Doğumun Dezavantajları Nelerdir?

Suda Doğumun Dezavantajları Nelerdir?

Suda doğum dünya çapında popüler olmasına karşın, tercih edilirliği yine de diğer doğum yöntemlerine göre daha düşük seviyede kalıyor. Suda doğumun dezavantajları, ebeveynleri suda doğumdan uzaklaştıran başlıca nedenler oluyor. Şöyle ki suda doğum esnasında meydana gelebilecek en büyük tehlikeler arasında bebeğin boğulması, kordon bağının kopması, su yutması, vücut ısısının çok düşük veya çok yüksek olması, nefes alamaması ve bebek ile annenin çeşitli enfeksiyonlar kapması bulunuyor.

Aynı zamanda su altında doğum için gerekli olan vajinal yırtığın düzgün ve yeterli şekilde açılmaması da söz konusu olabiliyor. Bu duruma suda müdahale edilemeyeceği için doğumun suda gerçekleşmeden sonlandırılması gerekebiliyor. Suda doğumun normal doğuma çevrilmesiyle anne adayları endişeli bir deneyim yaşayabiliyor.

Özetle; her doğum yönteminde olduğu gibi suda doğumda da bazı hayati riskler bulunabiliyor. Bu nedenle doğum yöntemini seçerken en doğrusu, anne ve bebek için en ideal seçimi yapabilecek uzman bir hekime danışmak oluyor.


Kimler Suda Doğum Yapabilir?

Kimler Suda Doğum Yapabilir?

Anne adayının suda doğum yöntemini seçebilmesi için bazı şartları karşılaması gerekiyor. Bu şartlar arasında öncelikli olarak şunlar yer alıyor:

  • Anne adayının 100 kilonun altında olması,
  • Genel sağlığında herhangi bir sorun bulunmaması,
  • Kan basıncı-nabız ve tansiyonunun normal seviyelerde olması,
  • Damar yoluyla tedaviye ihtiyaç duymaması,
  • Geçmiş dönemlerde nöbet öyküsünün bulunmaması ve
  • Herhangi bir uçuk ve enfeksiyona sahip olmaması.

Anne adayının suda doğum yapmak için uygun koşulları taşıyıp taşımadığını mutlaka hekiminden öğrenmesi gerekiyor. Suda doğum yapmaya uzman hekim ve ebelerin onayında karar verilmesi büyük önem taşıyor.

Suda Doğum Kimlere Önerilmez?

Suda doğum;

  • İkiz ve üçüz bebek bekleyenler,
  • Daha önceki doğumunu sezaryenle yapmış olanlar,
  • Kronik rahatsızlığı bulunanlar ve
  • Erken doğum riski olanlar için önerilmiyor.

Suda doğum hakkında bilmeniz gereken tüm temel bilgileri ve gereken detayları artık öğrendiniz! Şimdi de Hamilelik kategorimizi inceleyerek, bu sürece yönelik bildiklerinizi pekiştirmeye ve artırmaya ne dersiniz?


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Suda doğum hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Beğen
Kaydet