Bebeklerde Meme Reddi Nedir? Bebeğiniz Emmeyi Neden Reddeder?

Bebeklerde Meme Reddi Nedir? Bebeğiniz Emmeyi Neden Reddeder?

Doğum sonrası süreç anneler için pek çok yönden zorlayıcı olabiliyor. Bebeğin meme emmeyi reddetmesi ise bu süreci en stresli hale getiren faktörlerin başında geliyor. Peki, bebekler meme emmeyi neden reddeder? Bunun için neler yapılabilir? Cevaplar sayfanın devamında!

Dokuz aylık bir bekleyişin sonunda, nihayet o gün geldi; bebeğinize kavuştunuz! Onu kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren tarifi imkansız duygular yaşıyor, daha önce tatmadığınız bir mutluluk deneyimliyorsunuz. Diğer yandan ise doğum sonrası stres ile başa çıkmaya çalışıyor, sizi zorlayan her düşünceden uzak kalmak için uğraşıyorsunuz. İşte böyle bir döngünün içinde, bir anne olarak sizi fazlasıyla etkileyebilecek başka bir durumla daha karşılaştığınızı düşünün: Bebeğiniz meme emmeyi reddediyor.

Bebeklerde meme reddi, annelerin doğum sonrası süreçte en çok zorlandığı konulardan biri oluyor. Bebeğin meme emmek istemeyerek memeden uzaklaşması, anneleri hem bebeğin beslenmesi hem de kendi yeterlilikleri konusunda şüpheye düşürebiliyor. Fakat endişelenmeyin! Dünya çapındaki pek çok anne, sizin yaşadığınız bu durumu deneyimledi ve deneyimlemeye de devam ediyor. Peki, bu duruma çözüm olabilecek yöntemlerden haberdar mısınız? Bebeğinizin meme reddini aşması için neler yapabilirsiniz, gelin birlikte bakalım!

Bebeklerde Meme Reddi Nedir?

Bebeklerde Meme Reddi Nedir?

Bebeklerde meme reddi, bebeğin meme emmek istememesi, memeye yaklaştığında ağlayarak memeden uzaklaşması, kısa süre emdikten sonra memeyi bırakması veya emme pozisyonuna hiç gelmek istememesi şeklinde kendini gösterebiliyor. Dönemsel olarak yaşanabilecek bir sorun olan meme reddi, bazı bebeklerde daha uzun süreli olarak da görülebiliyor.

Bebeklerde meme reddi, her bebekte farklı sürelerde görülebilse de nihayetinde geçici bir durumu ifade ediyor. Bebeğin memeyi neden emmek istemediğini bulduktan ve emmesi için neler yapılabileceğini keşfettikten sonra, her bebek emme sürecine sorunsuz şekilde devam edebiliyor.


Bebekler Memeyi Neden Reddeder?

Bebekler Memeyi Neden Reddeder?

Bebeği meme emmeyi reddeden bütün ebeveynler, doğal olarak büyük bir endişeyle “Meme reddi neden olur?” sorusunun peşine düşüyor. Öyleyse buna hiç beklemeden cevap verelim! Şöyle ki bebekler, memeyi hem kendileri hem de anneleri ile ilgili birçok sebebe bağlı olarak reddedebiliyor. Meme reddi sebeplerinin en başında bebeği emmeyi zorlamak geliyor.

Pek çok ebeveyn, bebeğin emmediği durumlarda yeterli beslenemeyeceği korkusuna kapılarak stres altında hissediyor. Bu durumda bebek, annenin stresini de hissetmesi nedeniyle memeden tamamen soğuyabiliyor. Meme ucunun küçük olduğu durumlarda da bebek emmekte zorlanabiliyor. Bunun sonucunda emmeyi başaramadığı için memeden tümüyle uzaklaşmak isteyebiliyor.

Meme reddinin diğer sebepleri arasında bebeğin burnunun ya da kulağının tıkalı olması, kulak-burun-boğaz enfeksiyonları yaşaması, süt akışının normalden hızlı veya yavaş olması, annenin kullandığı ilaçlar veya hormonal değişiklikler sebebiyle süt tadının farklılaşması veya bebekte dil bağı rahatsızlığının olması gibi birçok neden bulunabiliyor.


Daha Büyük Bebeklerde Meme Reddi Neden Olur?

Yenidoğan dönemi meme reddinin en çok yaşandığı zaman dilimi olsa da, bu durum daha büyük bebeklerde de görülebiliyor. “Pamukçuk” adı verilen ağız enfeksiyonları, diş çıkarma, çevreden etkilenme, dikkat dağınıklığı, bebeğin katı yiyeceklerle tanışmış olması, bebek reflüsü, emzirme düzeninin değişmesi, biberon alışkanlığının başlaması gibi sepeler, bu dönemdeki memeyi red nedenleri arasında bulunuyor.

Bebeklerin Memeyi Reddetmemesi için Neler Yapabilirsiniz?

Bebeklerin Memeyi Reddetmemesi için Neler Yapabilirsiniz?

Bebeklerin memeyi reddetmemesi ve emme alışkanlığı kazanması için yapılabilecek bazı şeyler bulunuyor. Bunları genel olarak şu şekilde ele almak mümkün:

Bebeğinizle Etkileşim Kurmaya Çalışın

Anne ve bebek arasındaki etkileşim, birçok sorunun çözülmesinde önemli bir rol oynuyor. Bebek emmek istemediğinde emmeye zorlamamak, rahatlamak ve sabır göstermek bu konudaki en ideal seçim oluyor. Bebekle ten tene temas etmek ve onu sakinleştirmek, bilhassa aradaki bağı güçlendirmek noktasında fayda sağlayabiliyor.

Onu Beslemek için Yeni Şeyler Deneyin

Memeyi reddeden bir bebek için farklı emme pozisyonlarını denemekte fayda bulunuyor. Eğer sorun bebeğin rahatsız olduğu bir durumdan kaynaklanıyorsa, bu yöntem sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olabiliyor. Ayrıca, bebek memeye yaklaştığında bir miktar sütü elle sıkmak da bebeği emmeye teşvik edebiliyor.

Zamanlamaya Dikkat Edin

Anne ve bebeğin psikolojik olarak rahat hissetmesi, meme reddi probleminin ortadan kalkmasını sağlayabiliyor. Bu sebeple bebeği, daha rahat hissettiği zamanlarda emzirmek faydalı olabiliyor. Örneğin; bebekleri banyodan sonra, sıcak hissettiklerinde ve rahat olduklarında emzirmek işe yarayabiliyor. Uykudan uyandığında ya da uykuya dalmak üzereyken, ağlama sonrasında sakinleşirken meme vermek de emmesini kolaylaştırabiliyor.

Çevre Koşullarını Göz Önünde Bulundurun

Bebeklerin hiçbir şeyin farkında olmadığını sanıyorsanız, yanıldınız! Nitekim çevresel koşullar da bebeklerin memeyi reddetmesindeki diğer nedenler arasında yer alıyor. Bunun için bebeği sessiz bir ortamda ya da rahatlatıcı, sakin müzikler eşliğinde emzirmeyi denemek işe yarayabiliyor.

Kimi uzmanlar, bebeği meme ile tekrar kavuşturmak adına bebekleri dışarıda emzirmenin yararlı olabileceğini düşünüyor. Ortam değişikliği ve dış dünyanın farklı koşulları, ilginç olsa da bebekleri tekrar emme konusunda harekete geçirebiliyor.


Bebek Memeyi Reddederse Doktora Gidilmeli midir?

Bebek Memeyi Reddederse Doktora Gidilmeli midir?

Bebeklerde meme reddi, çoğu zaman kendiliğinden geçen bir durum olarak görülüyor. Veya birtakım koşulların değiştirilmesiyle bu durum daha kısa bir süre içerisinde ortadan kalkabiliyor. Fakat meme reddi, bazı durumlarda önemli sorunların bir sonucu olarak fazlasıyla uzun da sürebiliyor. Hem bebeğin beslenmesini hem de bebek ve annenin stres yüklenmesine neden olabilen bu durum için vakit kaybetmeden hekime danışmak iyi bir seçim oluyor. Aksi takdirde süreç, bebeğin ve annenin sağlığını olumsuz etkilemeye başlayabiliyor.

Bu nedenle söyleyebiliriz ki, evet; bebek memeyi reddederse mutlaka bir hekime görünmek gerekiyor. Böylece bebeğin sağlığında dil bağı vb. herhangi bir problem varsa en erken zamanda tespit edilebiliyor. Herhangi bir problem yoksa da anne rahat hissederek daha olumlu bir bakış açısı kazanabiliyor. Anneden kaynaklanan meme reddi problemlerinde ise hekimler, akılcı ve pratik çözümlerle bu süreci çok daha kolay atlatmaya yardımcı olabiliyor.

Bebek sağlığı hakkında daha fazla içerik için Eti Cicibebe sayfamıza göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebeklerde meme reddi hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

Beğen
Kaydet