Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Bebeğin Kalp Atışı Ne Zaman Duyulur?

Anne adayı hamile olduğunu anladığı andan itibaren bebeğinin gelişimi ile ilgili her aşamayı merakla takip eder. Karnında taşıdığı canlının kalp atışlarını duymak ise heyecan verici bir durumdur. Merakla beklenen o ses, farklı haftalarda dinlenebilir. Gebelik kesenin gözükmesinden itibaren kalp atışını duymak için bazen 10 gün bazen de daha fazla beklemek gerekebilir.

Eğer doktorunuz bebeğinizin kalp atışını duymanız için bir süre daha beklemeniz gerektiğini söylüyorsa acele etmeyin ve kendinizi gereksiz strese sokmayın.

Bebeğin Kalp Atışı Kaçıncı Haftada Duyulur?

Hamilelikte en erken 5. haftada transvajinal ultrason ile bebeğin kalp atışı duyulabilir. Bu yöntem riskli hamilelikler için kullanılır. Genel olarak ultrasonografi cihazı ile 6. haftadan itibaren dinlenebilirken bazı hamileliklerde bu süre 12. haftayı bulabilir.

Bebeğin Kalp Atışı Nasıl Dinlenir?

Doktorunuz bebeğin gelişimini takip etmek için kalp atışlarını da gözlemler. Rutin kontroller sırasında, ultrason cihazını anne adayının karnının üstünde gezdirerek sesi duyabilmek için bebeğin uygun olduğu pozisyonu yakalamaya çalışır. Kullanılan ultrasonografi cihazının kalitesi kalp atışını gözlemlemek için önemlidir. Bazı kontrollerde kalp atışı görülür fakat ses gelmeyebilir. Doktorunuz, kalp atışının cihazda gözüküyor olmasını bebeğin sağlığı açısından yeterli bulabilir ve duyulmasına gerek olmadığını söyleyebilir. Bebeğinizin karnınızda aldığı pozisyon sesin duyulmasını etkileyen unsurlardandır. 12. haftadan itibaren fetal doppler ile de bebeğin kalp atışı duyulur. 18. ile 20. haftalarda ise stetoskop yardımıyla bebeğinizin kalp atışları dinlenebilir.

Bebeğin Kalp Atış Hızı Kaç Olmalı?

Bebeğin kalp atışları 5 buçuk haftadan itibaren hesaplanabilir. 5. haftadan 10. haftaya kadar geçen sürede kalp atış hızı genellikle dakikada 90 ile 110 arasında olur, bebek büyüdükçe bu sayı artar. 10 haftaya doğru dakikada 140 ve 170 aralığında atar ve doğuma kadar da bu şekilde devam eder. Bebeğiniz hareketli olduğu zamanlarda kalp atım hızı artar. Hareket azaldıkça normale dönmesi beklenir.

“Tavsiye niteliğinde değildir, anne ve bebek gelişimi mutlaka doktor gözetiminde takip edilmelidir.”

Beğen
Kaydet