Bebeğinizin Size Alışma Süreci

Bebeğinizin Size Alışma Süreci

Bebeğinizin yavaş yavaş büyüyüp gelişirken siz de emzirmeye ve uykusuzluğa alışıyor olmalısınız. Peki ya birbirinize nasıl alışacaksınız? Bu hassas dönemi nasıl geçirebileceğinize dair ipuçlarını sayfanın devamında bulabilirsiniz!

Aileye yeni bir üyenin katılması, sevgi dolu bir bağ kurma ve birlikte büyüme sürecine adım atma… Bu süreç heyecan verici olduğu kadar birtakım zorluklar da içerebiliyor. Bebeğinizin çevreye ve size alışmaya çalışırken ona destek olmak için neler yapabilirsiniz? Hayatınıza yeni bir soluk kazandıran bu bağı nasıl daha güçlü kılabilirsiniz? Detaylar için okumaya devam edin!

Bebekler Ne Zaman Çevresine Alışmaya Başlar?

Bebekler Ne Zaman Çevresine Alışmaya Başlar?

Kafein İçeren Besinler ve Beslenme Üzerine Etkileri isimli çalışmaya göre kafein, vücutta emilimi büyük oranda ince bağırsaklarda gerçekleşen ve merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkilere neden olan bir madde. Kahvenin yanı sıra çay, kola ve kakao gibi gıdalarda da kafein bulunuyor. Birçok araştırmada kafeinin vücudu uyanık tutmaya, enerji vermeye ve daha iyi hissetmeye katkıda bulunduğu ifade ediliyor. Fakat bu etkiler, hamilelik söz konusu olduğunda olumsuz birer sonuca dönüşebiliyor.

Bebeğiniz karnınızdayken rahat, ılık ve konforlu bir ortamda dilediği zaman beslenebiliyordu. Anne karnında hafta hafta bebek gelişimi zahmetsiz ve kendiliğinden oluyordu. Şimdi ise yaşam şartları tamamen değişti, bu yeni dünyaya alışması için zamana ihtiyacı var. Aynı şekilde siz de birkaç ay daha sürecek olan yeni ve zorlu yaşam temposuna alışmak için çaba sarf ediyorsunuz. Bu süreçte bebeğiniz ve siz hem yeni hayatlarınıza hem de birbirinize adapte oluyorsunuz. Bu nedenle her daim sabırlı olmalı ve süreci keyifli kılmaya özen göstermelisiniz.

Bebekler Anne ve Babayla Bağı Ne Zaman Kurar?

Bebekler Anne ve Babayla Bağı Ne Zaman Kurar?

Londra merkezli bir çocuk bakımı dergisinde yayınlanan bir makale bebeklerin doğduğu an itibarıyla ebeyeynlerine duygusal olarak bağımlı olduğunu ortaya koyuyor. Bu duygusal bağ genellikle ilk aylarda şekillenmeye başlayıp ortalama 12 aya dek derinleşiyor. Tabii her bebeğin bağ kurma süreci aile dinamikleri ve çevresel etkenlere göre değişebiliyor. Bu nedenle ebeveynlerin bebeğin bireysel ihtiyaçlarına ve tepkilerine duyarlı bir şekilde yanıt vererek bağ kurma sürecini desteklemesi önem arz ediyor.

Bebekler İle Bağ Kurma Geciktiğinde Nasıl Sorunlar Olabilir?

Bebekler İle Bağ Kurma Geciktiğinde Nasıl Sorunlar Olabilir?

WebMD adlı ebeveyn bilgilendirme platformunda yer alan bir makalede yeni anne ve babaların yüzde 20’si doğumdan sonraki ilk saatlerde bebeğiyle gerçek bir bağ kuramadığı belirtiliyor. Yukarıda da değindiğimiz gibi bazen bu bağlanma duygusunu hissetmek haftalar ve hatta aylar alabilir. Peki, bebeklerle bağ kurma süreci geciktiğinde nasıl sorunlar meydana gelebilir?

  • Bebekler özellikle ilk aylarda güvende hissetmeye ihtiyaç duyuyor. Anne ve babayla bağ kuramayan bebeklerin çocuğun kendine olan güvenini olumsuz etkileyebilir.
  • Araştırmalara göre aileyle güçlü bir bağ kuran çocukların başka insanlarla etkileşim becerileri olumlu yönde etkileniyor. Bağ kurmanın gecikmesi ise çocuğun sosyal gelişiminin aksamasına neden olabilir.
  • Bebeklerin ebeveynlerle sağlıklı bir bağ kuramaması durumunda çocuklar ilerleyen yaşlarda dil ve konuşma becerileri geliştirmede zorlanabilir.
  • Bebekle bağ kurma sürecinde yaşanan zorluklar ebeveynler üzerinde stres ve kaygı oluşturabilir. Bu duygusal zorlanma aile içindeki genel huzursuzluğu artırabilir ve haliyle bebeği de huzursuz edebilir.

Unutmayın, bebeğinizin sizinle iletişime geçebilmesinin tek yolu ağlamak. Siz de bebeğinizle konuşarak ve ona dokunarak iletişim kurun. Giderek sizi tanıyacak, sesinizi diğer insanlardan ayırt edecektir.


Bebeğinizle Aranızdaki Bağın Oluşmasını Sağlayan Önemli Noktalar

Bebeğinizle Aranızdaki Bağın Oluşmasını Sağlayan Önemli Noktalar

Ebeveynlik zaman zaman zorlayıcı olsa da bebeğinizle sevgi dolu bir etkileşim kurmak gibisi yok, değil mi? Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayınlanan bir rehbere göre bebeğinizle aranızdaki bağın oluşması ve güçlenmesi için yapmanız gerekenler aşağıda sıralanıyor:

  • Bebeğiniz sizle iletişime geçmeye çalıştığında onunla göz teması kurun, onu kucaklayın veya konuşarak ilgisini çekin. Böylece bebeğinizin tepkilerine dikkat ettiğinizi gösterebilir ve onun sosyal becerilerini geliştirebilirsiniz.
  • Bebeğinizle oyun oynayarak ona değer verdiğinizi ve onunla zaman geçirmekten keyif aldığınızı hissettirin. Bebeğinizi eğlendirirken dikkatinizi tamamen ona vermeye özen gösterin.
  • Bebeğinizle sık sık temas ederek kokunuzu tanımasını sağlayın. Bebeğiniz kalp atışınızı duyarak huzur bulacak ve size daha çok yakınlaşacaktır.
  • Bebeğinizin temel ihtiyaçlarını anında karşılayarak onu güvende hissettirin.
  • Bebeğiniz için düzenli rutinler oluşturun. Belirli bir rutinde hareket etmek bebeğinize güvenli bir alan yaratarak daha rahat hissetmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebeğinizi dış dünyayla tanıştırarak onun keşfetme dürtüsünü teşvik edin. Güvenli bir ortamda çevreyi keşfetmesine izin vererek bağımsızlık duygusunu geliştirebilirsiniz.
  • Her bebeğin bireysel bir hızda büyüdüğünü unutmayın. Bağ kurma sürecinde acele etmeyin ve sabırlı olun.

Yeni hayatınıza adapte olma konusunda daha bilinçli olmak istiyorsanız Huzurlu Bir Aile Hayatı için Neler Gereklidir? adlı içeriğimize hemen tıklayın!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebek gelişimi ve psikolojisi hakkında detaylı bilgi için muhakkak bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;