Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Nasıl İlerler?

Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Nasıl İlerler?

Bebeklerin ilk gülüşü, ilk oturuşu veya ilk yuvarlanışı her ebeveyn için izlemesi doyumsuz anlar arasında yer alıyor. Ancak bebeklerin hayatında her zaman keyifli olmayan bazı dönüm noktaları da yok değil. İşte, diş çıkarmak da bunlardan biri!

Bebek için büyümenin ve dünyayı keşfetmenin en önemli adımlarından biri olan diş çıkarma süreci ne yazık ki beraberinde uykusuzluk, gözyaşı ve birtakım rahatsızlıklar da getirebiliyor. Bebeklerin ilk dişlerini ne zaman çıkaracaklarına dair kesin bir tarih bulunmuyor. Genellikle ilk aşamada alt taraftaki ön kesici dişler patlamaya başlıyor. Fakat diş çıkarma sürecinin getirdiği zorluklar, ilk dişin görünmesinden çok daha önce baş gösteriyor.

Diş çıkarma belirtileri, ilk dişlerin ne zaman çıkacağı ve diş çıkaran bebeğin nasıl sakinleştirilebileceği hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgiler bu rehberde!

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Zaman Başlar?

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün paylaştığı bilgilere göre bebekler, ilk dişlerini genellikle 6’ncı ayda çıkarmaya başlıyor. Ancak diş çıkarma belirtileri bundan yaklaşık 2 ila 3 ay önce kendisini gösteriyor. Bu genellemenin dışında kalan ve ilk inci beyazı dişlerini 3 aylıkken gösteren bebekler olduğu gibi 1 yaşına kadar diş çıkarmayan bebekler de olabiliyor. Bu süreçte doktorunuzu düzenli olarak ziyaret ederek bebeğinizin diş gelişimi hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Diş Çıkarma Süreci Ne Kadar Sürer?

Pek çok bebekte ilk dişin görülme aralığı 4 ila 7 ay arasında oluyor. Bebekler ortalama 3 yaşına ulaştıkları zaman tüm dişlerini tamamlamış oluyor. Elbette ki bu sürecin daha erken veya daha geç tamamlanabileceğini de unutmamanız gerekiyor.

Diş Çıkarma Sırası Nasıl Devam Eder?

Diş Çıkarma Sırası Nasıl Devam Eder?

Bebeklerin diş çıkarma sürecinin aslında anne rahmindeyken başladığını biliyor muydunuz? Evet, hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde, bebeğin diş etlerinin altında diş tomurcukları oluşuyor. Bu andan itibaren kökler büyümeye devam ediyor. İlk dişin kendisini gösterdiği vakit ise büyüme hızına göre her bebekte farklı olabiliyor. Bebeklerin diş çıkarma sırası yaklaşık olarak şu şekilde ilerliyor:

  • 6 aydan itibaren 2 adet alt kesici diş
  • 9-11 ay civarında 2 adet alt çenede, 2 adet üst çenede kesici diş
  • 12-15 ay arasında alt çenede 4, üst çenede 4 olmak üzere 8 diş (azı ve kesici dişler)
  • 19 aylık dönemde kesici, azı ve köpek dişler olmak üzere toplam 12 diş
  • 24 aydan itibaren ise toplamda 20 adet süt dişi

Bebekler Diş Çıkarırken Nasıl Tepki Verir?

Bebekler Diş Çıkarırken Nasıl Tepki Verir?

Bebekler gözlerini açtıkları andan itibaren anlam veremedikleri sıkıntılarla boğuşmak zorunda kalıyor. İlk 3 aylık dönemde gaz sancısı çeken bebekler bu dönemin ardından diş çıkarmaya, oturmaya, katı gıdalarla tanışmaya ve yürümeye çalışıyor. Tabiri caizse bir bebek normal bir yetişkine kıyasla çok daha zorlu günler geçiriyor. Üstelik bu acıları neden çektiğini dahi bilmiyor!

Hemen her bebek diş çıkarma sürecinde benzer sorunları yaşıyor. Durmak bilmeyen salyalar ve acıdan kaynaklı ağlamalar ise bu sorunların başında geliyor. Peki, bu ağlama nöbetlerinin altında ne gibi sorunlar yattığını biliyor musunuz?

Salya Akıtma

Bu kadar küçük bir ağzın bu kadar fazla salya üretmesine inanmakta zorluk çekiyor olabilirsiniz. Pek çok bebek salya akıtmaya 2 ila 3 aylık dönemde başlıyor. Bebeklerin bu dönemde diş çıkarmasa da bir miktar salya akıttıkları biliniyor. Fakat diş çıkaran bebeklerin ürettikleri salya miktarındaki artış da net bir şekilde gözlemlenebiliyor. Bebek diş çıkarmaya devam ettiği sürece salyalar da ona eşlik ediyor. Bu da bol bol önlüğe ve ağız silme bezine ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor.

Öksürme ve Öğürme Refleksleri

Bebekler bu dönemde baş edemeyecekleri kadar yüksek miktarda salya üretebiliyor. Bu da haliyle öksürme ve öğürmeye neden olabiliyor. Bebeğin bir ağız dolusu salyayla rahat etmesi, tahmin edersiniz ki pek de kolay değil. Farklı bir hastalığı yoksa endişelenmeniz gerekmiyor. Yine de ani bir kusma eylemine karşı onu her daim gözetim altında tutmanız gerekiyor.

Isırma Hamleleri

Diş etlerinin altından kendisini bir bir gösteren dişler, ne yazık ki bebeklerde huzursuzluğa neden oluyor. Dişlerin yarattığı basınçtan rahatsız olan bebekler, çözümü karşı bir basınç uygulamakta buluyor. Nasıl mı? Elbette ki ısırarak! Çünkü çiğneme ve ısırma hareketleri çıkmaya çalışan dişin uyguladığı baskıyı azaltmaya yardımcı oluyor.

Bebekler bu dönemde çıngıraklarını, parmaklarını, beşik kenarlarını ve hatta bebek arabasının korumasını bile ısırmaya çalışabiliyor. Bunun yanı sıra anne sütüyle beslenen bebekler meme uçlarını da ısırarak annelere zor anlar yaşatabiliyor. Bebeğin hem rahatlaması hem de kendisine ya da annesine zarar vermemesi için diş kaşıyıcı oyuncaklar bu dönemde en makul çözüm oluyor.

Bebeğiniz emerken sizi ısırmaya çalışıyorsa emzirmeye ara vererek, ona ağzını rahatlatacak önceden soğutulmuş bir diş kaşıyıcı verebilirsiniz. Bu sayede bebek rahatlayarak hem kendisine hem de size acı çektirmeden beslenmeye devam edebilir.


Cilt Tahrişi

Bu dönemde bebeğiniz sürekli olarak salya akıtacak ve siz de aynı oranda ağzını sileceksiniz, evet. Peki, bunun sonucunda sizi neler bekliyor? Bebeklerin hassas ciltleri her zamankinden farklı bir işleme maruz kaldıkları zaman olumsuz etkilenmeye pek meyilli. Bu durum her bebek için geçerli olmasa da bazılarının ağız kenarlarında, çenesinde veya boynunda cilt döküntüleri meydana gelebilir. Bu süreçte bebeğinizin cildine uygun, temiz içerikli bir nemlendirici krem kullanabilirsiniz.

Diş Kaşınmaları Ne Zaman Başlar?

Diş Kaşınmaları Ne Zaman Başlar?

Bebeklerde diş kaşınması tahmin edebileceğiniz üzere bebeğin ilk dişini ne zaman çıkaracağına göre değişiyor. Yaklaşık olarak 6’ncı ayda diş çıkaran bebeklerde kaşınma sorunları 2 ila 3 aylık dönemde baş gösteriyor. Diş çıkarma sürecine girilmesiyle birlikte bebeğin ağız sağlığına özen göstermek gerekiyor.

Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde erken çocukluk dönemi çürükleri daha sık görülebiliyor. Bununla birlikte biberon kullanımı da erken dönem diş çürüklerini destekliyor. Bebeklerin, yetişkinlerin kullandığı çatal/kaşıklarla yemek yememesi ve aynı diş fırçalarını kullanmaması gerekiyor. Ancak ilk süt dişlerin kendilerini göstermesiyle birlikte, bebeğin dişlerininin gazlı bez yardımıyla temizlenmesi uygun bir çözüm oluyor.

Bebekler Diş Çıkarırken Hangi Davranışları Sergiler?

Bebekler Diş Çıkarırken Hangi Davranışları Sergiler?

Bebeklerin diş çıkarma süreci hem kendileri hem de ebeveynleri için bir hayli zor geçebiliyor. Bu dönemde bebeğinizle doğru bir iletişim kurabilmeniz çok önemli. Bunun için onu ağlatan ve sakinleştiren eylemleri iyi analiz etmeniz gerekiyor.

Ağlama veya Sızlanma

Bazı bebekler çok sancılı bir diş çıkarma evresinden geçebiliyor. Hassas diş etlerinin iltihaplanması ise dişin çıkmaya çalışmasıyla birlikte dayanılmaz olabiliyor. Minik bebeğinizin bu dertlerini sizinle ağlayarak paylaşması kuvvetle muhtemel. Sizin ise bu dönemde onu sakinleştirecek rutinler geliştirmeniz gerekiyor.

Düzensiz Gece Uykusu

Diş ağrıları maalesef bebekleri geceleri dahi rahat bırakmıyor. Dolayısıyla geceleri deliksiz uyuyan bebekler bile bu dönemde uyanıp kendilerini rahatlatacak bir yardım eline ihtiyaç duyabiliyor.

Beslenmeyi Reddetme

Bebekler diş çıkarırken ağızlarında genellikle onları rahatlatacak bir şeylerin olmasına ihtiyaç duyuyor. Diğer yandan, bebeklerin bu dönemde beslenmeyi reddetmeleri de beklenebilir bir durum. Çünkü emme veya yutma hareketleri bebeklerin acılarını artırabiliyor. Bu gibi anlarda öncelikle soğuk diş kaşıma oyuncaklarıyla bebeğin ağzını rahatlatmak gerekiyor.

Diş Çıkarırken Bebekleri Neler Rahatsız Eder?

Diş Çıkarırken Bebekleri Neler Rahatsız Eder?

Diş etlerindeki acı ve ağrı, düzensiz gece uykuları, fazla salya üretimi, öksürük, öğürme-kusma, cilt tahrişi ve rahat şekilde beslenememek… Tüm bunlar, söz konusu dönemde bebekleri fazlasıyla rahatsız edebiliyor. Kimi bebeklerde bu sorunların hepsi gözlemlenebildiği gibi kimileri ise sadece bir ya da ikisiyle bu süreci atlatabiliyor.

Diş Çıkaran Bebek Nasıl Rahat Ettirilir?

Diş Çıkaran Bebek Nasıl Rahat Ettirilir?

Diş çıkarma oyuncakları veya diş kaşıyıcı olarak adlandırılan çıngıraklı ve yumuşak yüzeyli oyuncakları bu dönemde muhakkak edinmeniz gerekiyor. Şu bir gerçek ki diş çıkaran bebekler çiğnemeyi çok seviyor. Bu nedenle soğutulmuş diş kaşıyıcıların yanı sıra, katı gıdaya geçen bebekler için soğuk meyve püreleri veya boğulmasına neden olmayacak uzun havuç dilimlerini tercih edebilirsiniz.

Özetle; diş çıkarma sürecinde bebeğin acılarını dindirecek ve onun sakinleşmesini sağlayacak eylemlere öncelik vermeniz gerekiyor. Diş kaşıyıcı oyuncaklar, soğuk yiyecekler, bebeğin rahat etmesini sağlayacak huzurlu bir ortam ve elbette ki sizin sonsuz sevginiz, bu zor dönemde bebeğinizin rahatlatması için birebir!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebeklerin diş çıkarma süreci hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

Beğen
Kaydet