Basit bir mekanizma ile çalışan süt pompaları, yeri geldiğinde emziren annelerin en büyük kurtarıcısı olabiliyor. Peki, bebeğinizin beslenmesinde daima size yardımcı olan bu aletlere dair tüm ayrıntıları öğrenmeye ne dersiniz?
Bir diğer adı göğüs pompası olan süt pompası, pek çok emziren anne tarafından ihtiyaç listesinin en başlarına yazılıyor. Gerek çalışan gerekse emzirmeye engel durumlar içinde bulunan anneler için emzirmeye alternatif olan bu aletler, bebeğe anne sütü sağlamanın etkili ve kolay bir yolu olarak birçok anne tarafından tercih ediliyor. Elbette söz konusu severek büyüttükleri bebekleri olduğunda anneler, göğüs pompası kullanımı ile ilgili bazı endişelere de sahip olabiliyor.
Süt pompası, annenin bebeğinin yanında olamadığı durumlarda onu anne sütüyle beslemeye devam etmesine yarayan aletleri oluşturuyor. Bu aletler aynı zamanda süt kanallarındaki bir tıkanıklık gibi sebeplerden ötürü sütün gelmesinde bir azalma söz konusu olduğunda da faydalı olabiliyor. Yani göğüs pompaları yalnızca emzirmenin mümkün olmadığı zamanlarda değil, fizyolojik sebeplerle göğüsten sütün gelmediği durumlarda da pek çok anne tarafından bir kurtarıcı olarak tercih edilebiliyor.
Göğüs pompalarının meme ucunun üzerine yerleştirilen bir vantuz, bir huni ve bir de sütü içine almaya yarayan süt toplama şişesi olmak üzere üç ana parçası bulunuyor. Tüm bu parçalar birleştiğinde süt pompası, sütün meme ucundan akmaya başlamasını teşvik edecek şekilde bebeğin emme hareketini taklit ederek, süt kanallarından çektiği anne sütünü şişede topluyor.
Süt pompasının her annenin ihtiyacına ve bütçesine yönelik birkaç çeşidi bulunuyor. Her pompa türünün kendine özel bir avantajı bulunuyor. Bu yüzden pompa çeşitlerinden birini seçmeden önce ihtiyaçlarınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Süt pompaları; manuel, pilli, elektrikli ve hastane sınıfı olmak üzere dörde ayrılıyor.
Diğer pompa çeşitlerinden daha hesaplı, kullanımı kolay, oldukça hafif ve gürültüsüz olan manuel süt pompaları, tek kişinin kullanımına yönelik üretiliyor. Bu süt pompaları el ile çalıştığından, onları her yere götürmek ve elektrik prizi aramaksızın her yerde kullanmak mümkün oluyor.
Manuel süt pompalarını, onları çok sık aralıklar ile kullanmayacak ve tek seferde çok süt ihtiyacı olmayan annelerin kullanması öneriliyor. Çünkü manuel pompaların yalnızca bir tek göğse takılabilecek bir vantuzu bulunuyor. Su sebeple de eş zamanlı olarak iki göğüsten birden süt sağması mümkün olmuyor ve sürekli kullanımında eller yorulabiliyor. Ayrıca bu pompalar elektrikli pompalar kadar güçlü bir emiş gücüne de sahip olmuyor.
Pilli süt pompaları, pompanın çalışmasına yarayan küçük motora güç sağlamak için pillerden faydalanıyor. Genellikle elektrikli pompalara kıyasla daha küçük ve hafif olan bu pompaların emiş gücü elektrikli modeller kadar yüksek olmuyor.
Elektrikli süt pompaları, ister tek göğüsten ister aynı anda ikisinden birden süt pompalayabilecek iki uca sahip oluyor. Eğer zamandan tasarruf edebilmek ve daha hızlı sonuç almak isteniyorsa elektrikli süt pompalarının iki göğse birden takılması öneriliyor. Bu sayede harcanacak süreyi yarıya indirmek mümkün olduğu gibi, her göğüsten süt pompalamaya kıyasla yaklaşık yüzde 18 daha fazla süt elde ediliyor.
Elektrikli süt pompaları, sık aralıklar ile göğüs pompası kullanması gereken kadınlara tavsiye ediliyor. Çoğu elektrikli pompada emiş gücü açısından farklı seçenekler sunan birden fazla mod bulunuyor. Böylece bu pompalar bebeğin emiş şeklini de taklit edebiliyor.
Süt pompaları arasında en pahalısı olduğu için kiralama yolu ile de kullanılabilen hastane sınıfı pompalar, piyasadaki en güçlü göğüs pompası olarak tanınıyor. Daha çok hastanelerde kullanılan bu pompalar; sütü gelmeyen, henüz doğrudan emzirmelerinin mümkün olmadığı prematüre ya da tıbbi açıdan hassas bebeklere sahip anneler tarafından tercih ediliyor.
Hastane sınıfı süt pompaları birden fazla emziren anne tarafından kullanılabiliyor. Çünkü bu tip süt pompalarının aparatı kişiye özel olarak değiştiriliyor. Böylece ortak kullanım yalnızca pompanın mekanizması üzerinden sağlanıyor. Ayrıca bu tarz pompalarda bakteri kontaminasyonunu önlemek için bariyer de bulunuyor. |
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi “hastane sınıfı” olarak etiketlenen pompaları tanımadığından çoklu kullanımın güvenli olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Bu nedenle hastane sınıfı olarak geçen pompaların hijyen durumunun çok iyi kontrol edilmesi öneriliyor.
Süt pompalarının genel olarak basit bir kullanım şekli bulunsa da bu aletleri kullanmaya alışmak biraz zaman alabiliyor. Bu nedenle her kullanım öncesinde ve esnasında yapılması gerekenleri bir rutin haline getirmek gerekiyor. Manuel süt pompaları ile elektrikli süt pompalarının çalışma mekanizmaları farklı olduğu için bunların kullanımına dair talimatlarda birkaç farklılık bulunuyor. Yine de her süt pompası kullanımında ortak olarak izlenmesi gereken adımlar şu şekilde listelenebilir:
Manuel süt pompalarında tek göğsünüze yerleştirdiğiniz pompayı süt akışı kesilene ya da elleriniz yorulana kadar 10 ila 20 dakika boyunca kullanmalısınız. Ardından diğer göğsünüzü pompalamaya geçebilirsiniz. Sütünüz yavaşlamaya başladığında ise göğsünüzü yeniden değiştirerek daha pompalayacak sütünüzün olup olmadığını görebilirsiniz. Bir göğsünüzden diğerine kıyasla daha fazla süt geldiğini fark ederseniz, bunun normal bir durum olduğunu bilmelisiniz.
Elektrikli pompalarda diğerlerinden farklı olarak bazı hız seviyeleri bulunuyor. Bu nedenle süt sağımına emiş gücü en düşük ayardan başlanması öneriliyor. Böylece bebeğin emiş şekli taklit edilmiş oluyor. Elektrikli süt pompasının kullanım süresi de elbette manuel pompalara kıyasla daha az! Bu pompayı iki meme ucunuza birden yerleştirerek kullanmak zamandan tasarruf sağlıyor.
Elektrikli pompaları kullanırken ortalama 7 dakika boyunca sağma işlemine devam etmeniz gerekiyor. İlk başta sütün akmakta zorlandığını fark etseniz de birkaç dakika sonra geldiğini görebilirsiniz. Süre tamamlandıktan sonra bir dakika ara verip koltuk altınızdan göğsünüze doğru masaj yapmanız, göğsünüzü yeniden verimli şekilde sağıma hazırlayabilir. Ardından 7 dakikalık süreci tamamlayabilirsiniz. Süt akışı dursa bile belirlenen sürelerde sağıma devam etmenin sütün gelmesi için uyarıcı bir etkisi olduğunu unutmamalısınız!
Nasıl ki parmak izleriniz herkesinkinden farklı ise süt pompası tercihiniz de tamamen size özel ve sizinle bebeğinizin ihtiyaçları dahilinde olmalı. Peki, kendiniz ve bebeğiniz için en doğru süt pompasını nasıl seçebilirsiniz?
Doğru süt pompasını bulabilmeniz için öncelikle ucuz ve kalitesiz bir pompa kullanmaktan kaçınmanız önemli! Çünkü böyle bir seçenek yetersiz ve riskli olabileceği için sizi başka bir pompa kullanmaya itebilir. Bu da hesapsız bir seçim anlamına gelecektir. |
En iyi göğüs pompasını ararken bütçenizle beraber göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer kritik nokta ise yaşam tarzınız! Eğer süt pompasını daha geniş aralıklarla veya hareket halindeyken kullanacaksanız hem ucuz hem de taşıması kolay ve size sürekli fiş aratmayacak bir pilli ya da manuel pompa tercih edebilirsiniz.
Bunun aksine, sık aralıklarla kullanacağınız ve ev rahatlığında hızlı sonuç verecek bir pompa istiyorsanız, görece daha maliyetli olan elektrikli pompalar tam size göre olabilir. Böylece zamandan da tasarruf ederek kendinize ve işlerinize daha fazla vakit ayırabilirsiniz.
Süt pompası pek çok anne tarafından tercih edilse ve çoğunlukla güvenli olsa da bazı olumsuz yanları bulunuyor. İşte bunlardan bazıları:
Süt pompasına olan ihtiyaç her annede farklı olabiliyor. Çünkü süt verimliliği ve yaşam koşulları hemen hemen tüm anneler için değişkenlik gösteriyor. Her koşulda, süt pompasının bebeğe sadece anne sütü gerektiği sürece kullanılması gerekiyor. Buna da sadece, annenin bebeği hemen emziremeyeceği durumlarda veya annede bebeğin ememeyeceği kadar süt üretimi varsa başvurulması gerekiyor.
*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Süt pompası kullanmadan önce ihtiyacınız olan en doğru bilgileri almak için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmalısınız.