Bebeklerin Aşı Takvimi

Bebeklerin Aşı Takvimi

Bebeğiniz doğduğu günden itibaren bazı aylarda aşı olmalıdır. Sağlık Bakanlığının ücretsiz yaptığı çocuk aşılarının hangileri olduğunu biliyor musunuz?

Aşağıdaki aşı takvimi sağlık bakanlığının ücretsiz olarak yaptığı aşılardır. Bebeğinize hangi ay hangi aşıları yaptıracağınız konusunda size yol gösterecektir. Bebeklerde aşı takvimi programının dışında, ülkemizde de bulunan özel aşılar da bulunmakta. Doktorunuzla konuşup bu aşıları da yaptırabilirsiniz.

Bebeğime ne zaman hangi aşıları yaptıracağım?

Aşağıdaki aşı takvimi bebeğinize hangi ay hangi aşıları yaptıracağınız konusunda size yol gösterecektir.

  • Doğduğu zaman Hepatit B 1 aylık olduğunda Hepatit B 2 aylık olduğunda BCG (Verem), 5’li karma aşı ve KPA 4 aylık olduğunda 5’li karma aşı ve KPA 6 aylık olduğunda 5’li karma aşısı, KPA, Hepatit B aşısı ve oral polio aşısı 12 aylık olduğunda KKK(Kızamık, Kızamıkçık ve Kabakulak), Suçiçeği ve KPA 18 aylık olduğunda 5‘li karma aşı, OPA ve Hepatit A 24 aylık olduğunda Hepatit A

IlW köğretim 1. sınıfa başladığında ise KKK, DaBT-­‐IPA aşılarını olmalıdır.

Aşılar hangi hastalıkları önlüyor?

Hepatit B aşısı: Daha çok bilinen adı “sarılık” olan Hepatit B, karaciğerde oluşan iltihabi bir hastalıktır. Bu aşı da, bu enfeksiyondan korunmak için en doğru yoldur. Bebeğin doğum ağırlığı 2 kilonun altındaysa, aşı geciktirilip 1 ay sonra yapılabilir.

Hepatit A aşısı: Karaciğerle ilgili yapılan bir aşıdır ve Hepatit A virüsüne karşı geliştirilmiştir.

Verem aşısı: Verem mikrobuna karşı bağışıklık sağlamak için yapılır. Bu aşı yapıldıktan 2 ay sonra yapılan yerde iz bırakır.

DiSeri, Boğmaca ve Tetanoz aşısı: Aynı adı taşıyan hastalıkların enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandırmak için yapılır. Yenidoğan tetanozunun önüne geçmek için hamilelik döneminde anneye iki doz aşı yapılır.

Çocuk Felci aşısı: Bebeğinizin 2, 4 ve 6 aylarında yapılır. Ayrıca 18 aylık olduğunda 5’li karma aşının içinde de bu aşı vardır. 6 ve 18 aylık bebeklerde ağızdan damla olarak verilir. Çocuk felci aşısının canlı (OPA) ve inaktif (IPA) olmak üzere iki tip aşısı vardır.

Bebeklerin Aşı Takvimi

Hemofilus influenza aşısı: Menenjite neden olan bakteriye karşı yapılan aşıdır.

KKK aşısı: Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak enfeksiyonlarını önlemek için yapılır. Bu aşı üçlüdür. Bebeğiniz 1 yaşındayken ve ilköğretim 1. sınıfa başladığında yapılır. Çocuğunuz bu hastalıklardan herhangi birini geçirmiş olsa bile aşının yapılmasında bir engel yoktur.

Konjuge Pnömokok aşısı: Zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjite karşı geliştirilmiş bir aşıdır ve bu hastalıklara karşı bağışıklık sağlar.

Suçiçeği aşısı: Bebeğiniz 1 yaşına bas9ğında yapılır. ikinci dozun 4 yaşına geldiğinde yapılması öneriliyor. ancak ikinci dozu sağlık bakanlığı karşılamadığından bunu özel aşı olarak yap9rmanız gerekecek?r. Bu aşı yapıldığında bebeğinize 1. ay boyunca aspirin vermemeniz öneriliyor.

Özel aşılar

Bu aşılar Sağlık Bakanlığının aşı programında henüz yok. Yani bebeğinizin bu aşıları olup olmayacağına doktorunuzla beraber siz karar vereceksiniz.

Rotavirüs aşısı: İshal kusma ve ateşle seyreden hastalığa karşı yapılan bu aşı ağızdan damla yoluyla uygulanır. Ülkemizde iki firmanın rotavirüs aşısı var. Rotarix 2.ve 4. aylarda iki doz; Rotateq ise 2, 4 ve 6 aylarda üç doz önerilir. Aşılarda önemli olan ilk dozun 12 haftalık olmadan başlanmasıdır.

Menengokok aşısı: Yüksek ateş ve döküntüyle çok hızlı ilerleyen, menenjit hastalığına karşı geliştirilen bu aşıda 4 tip suş bulunmakta. A, C, Y, W135. B tipine karşı aşı da tek başına bazı ülkelerde uygulanmakta. Ülkemizde en sık W 135 ve B tipi görülüyor. Hacdan dönenlerde en sık raslanan suş W135 Piyasada iki marka aşı bulunmakta: Menactra ve Nimenrix Menactra: 9 aylıktan itibaren üç ay ara ile iki doz, iki yaşından sonra tek doz olarak yapılabiliyor. Nimenrix :1 yaşından sonra tek doz uygulanıyor.

HPV (Human papilloma virus) aşısı: Rahim ağzı kanserine neden olan siğilin aşısı. 9 yaşından sonra yapılabilir. Piyasada iki marka bulunmakta: Gardasil ve Cervarix. Gardasil: ikisi kanser, ikisi ise genital siğillere karşı dört tip HPV virus içermekte ve üç doz olarak uygulanır. Cervarix: kansere neden olan iki virüse karşı aşı içerir, iki doz olarak uygulanır.