Hamilelik Testi

Hamilelik Testi

Gebelik, birçok kadının hayatındaki en heyecanlı dönemlerden biri. Annelik sürecinin başlayıp başlamadığı sorusunun yanıtı ise gebelik testinde gizli. Sonucu büyük bir heyecanla ve umutla bekleyen anne adayları, kısa sürede sonuç almak için genellikle evde gebelik testi yapmayı tercih ediyor. Bu noktada en çok merak edilen konular elbette ki hamilelik testinin nasıl yapıldığı, sonuç alma süresi ve sonuçların doğruluğu oluyor. İşte karşınızda hamilelik testine dair tüm detaylar!

Hamilelik Testi Nedir?

Hamilelik Testi Nedir?

Hamilelik testi, kadının gebelik durumunu tespit etmek için kullanılan tıbbi bir yöntem olarak tanımlanıyor. Bu test, idrar veya kan örnekleri kullanılarak vücutta gebelikle ilişkilendirilen beta HCG (human chorionic gonadotropin) hormonlarının seviyesini belirliyor.

Oxford Academic tarafından yayınlanan Detection of Early Pregnancy Forms of Human Chorionic Gonadotropin by Home Pregnancy Test Devices adlı makaleye göre HCG hormonu fetüsün anne rahmine yerleşmesinden sonra vücutta üretilmeye başlayan bir hormon olup, hamileliğin erken belirtileri arasında yer alıyor. Böylece hamilelik testinde HCG hormonlarının seviyesine göre kadının hamile olup olmadığı tespit edilebiliyor.

Erken Gebelik Testi Nedir?

Erken Gebelik Testi Nedir?

Verywell Family adlı global sağlık platformunda yayınlanan uzman onaylı Pros and Cons of Early Pregnancy Test içeriğine göre erken teşhis testleri bazı durumlarda avantaj sağlayabiliyor. Gebeliği mümkün olduğunca erken tespit etmek için evde erken gebelik testi yapabilirsiniz. Bu testlerin doğru sonuç vermesi için adet döneminin başlamasından dört ila beş gün önce yapılması öneriliyor.

Erken gebelik testinden pozitif sonuç alırsanız uzman bir hekime danışmalısınız. HCG hormonu henüz algılanabilir seviyelere ulaşmadığı durumlarda test sonucu negatif çıkabiliyor. Eğer test sonucunuz negatifse ama yine de hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız birkaç gün bekleyerek tekrar test yapabilirsiniz. Erken gebelik testleri bazı durumlarda yanlış sonuç verebiliyor. En doğru sonucu elde etmek için her koşulda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?

Gebeliğin en bilinen belirtisi olan regl gecikmesi birçok kadında hamilelik şüphesi uyandırıyor. Bu şüpheye düşen her kadın hızlıca sonucu öğrenmek için idrarla sonuç veren gebelik testlerini tercih ediyor. Ancak gebeliği gösteren beta HCG hormonu önce kanda, ardından idrarda tespit ediliyor. Döllenmeden sonraki altı ila sekiz gün içerisinde kandaki HCG hormonu artmaya başlıyor ve kan testiyle gebelik durumu öğrenilebiliyor. İdrarda gebeliği görebilmek için ise 10 ila 12 günlük bir süre geçmesi gerekiyor.

İdrarda Gebelik Testi

Hamilelik şüphesi yaşayan ve hızlı sonuç almak isteyen kadınlar, çoğunlukla eczaneden temin ettikleri ve evde kolayca yapabilecekleri idrar testlerini tercih ediyor. Beta HCG hormonu önce kanda artış göstererek sonrasında tüm vücuda yayılarak idrara geçiyor. Bu sebeple gebeliğin başlarında idrar testleri doğru sonuç vermeyebiliyor. Yukarıda da belirtildiği üzere idrar testiyle doğru sonuç alabilmek için döllenme sonrasında en az 10 gün beklemek gerekiyor. İdrar testlerinin sabah erken saatlerde ve aç karnına yapılması daha sağlıklı sonuç almak açısından önem taşıyor.

Kanda Gebelik Testi

Kandaki beta HCG hormonuna göre hamilelik sonucu gösteren bu testler sağlık kurumlarında yapılıyor. İdrar testlerine göre daha duyarlı olan kan testleri, açlık ve tokluk durumuna bakılmaksızın kanın laboratuvar ortamında incelenmesi ve beta HCG hormonunun tespit edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Hamile olmayan bir kadında beta HCG hormonu 0-10 mlU/ml olarak ölçülüyor.

Kan testinin sonuçlarına göre gebelik durumundan bahsedilebilmesi için beta HCG değerinin bunun üzerinde olması gerekiyor. Hamilelik testi yapmadan önce aşırı miktarda sıvı tüketmek HCG hormonunun yanlış ölçülmesine sebep olabiliyor. Son regl tarihi baz alınarak hesaplanan gebelik haftaları ve bu haftalara göre beta HCG değerleri ise şu şekilde:

  • 3. hafta: 10-50 mlU/ml
  • 4. hafta: 5-425 mlU/ml
  • 5. hafta: 20-7300 mlU/ml
  • 6. hafta: 1,080-56,000 mlU/ml
  • 7-12. hafta: 7,650-290,000 mlU/ml
  • 13-16. hafta: 13,300-250,000 mlU/ml
  • 17-24. hafta: 4,000-165,000 mlU/ml
  • 25-40. hafta: 3,117,000 mlU/ml

Bebeğinizle Aktivite Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Evde Gebelik Testi Nasıl Yapılır?

Eczaneden temin edilen gebelik testiyle gebelik durumunuzu evinizde öğrenebilirsiniz. En doğru sonucu almak için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Öncelikle kullanacağınız testin son kullanma tarihine dikkat etmelisiniz. Kullanım talimatına göre doğru koşullarda saklanmayan testlerin kullanılmaması önem arz ediyor. Kullanım ve sonuç gösterme şekilleri de markalara göre değişkenlik gösteriyor. Bu nedenle hamilelik testinin kullanma talimatlarını dikkatlice okumalısınız. Örnek bir gebelik testi kullanım talimatları şu şekilde:

  • Temiz bir kaba idrarınızı yapın.
  • Damlalık yardımıyla idrarınızı test çubuğunun üzerindeki kimyasal şeridin üzerine damlatın.
  • Yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra çizgileri kontrol edin.
  • Genellikle net veya silik çift çizgi pozitif, tek çizgi ise negatif anlamına geliyor.

Hamilelik Testi Ne Zaman Belli Olur?

Hamilelik Testi Ne Zaman Belli Olur?

İdrar testinde gebelik durumunu öğrenmek için testi yaptıktan sonra 10 dakika beklenmesi gerekiyor. Kan testinde gebelik sonucu idrar testine göre daha geç öğreniliyor. Kan verildikten sonra sonuçların alınması testin yaptırıldığı sağlık kurumunun yoğunluğuna göre farklılık gösteriyor. Ancak normal şartlarda kan testi bir saat içerisinde sonuçlanıyor.

Unutmayın ki her kadının vücudu farklı ve hamilelik belirtileri de kişiden kişiye değişebiliyor. Hamile olduğunuzdan şüpheleniyor veya anlam veremediğiniz fiziksel değişiklikler yaşıyorsanız “Hamilelik Belirtileri” adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Hamilelik şüpheniz veya belirtileriniz olması durumunda mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;