Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur?

Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur?

Hamilelik, psikolojik ve fizyolojik pek çok değişimi de beraberinde getiren bir süreç. Neyse ki kadın vücudu tüm bu yeniliklere adapte olmayı başarabilecek güçte. Yine de hamilelikte şişen ayaklar, yaygın bir durum olarak pek çok kadının başlıca sorunu haline gelebiliyor. Hatta siz de bunlardan biri olabilirsiniz. Hazırsanız, hamilelikte ayak şişmesi dosyamızı açıyoruz!

Çoğu gebe kadının endişe verici bir sorun olarak gördüğü hamilelik şişkinliklerinin genellikle ayak ve bacak bölgesinde yoğunlaştığı görülüyor. Peki, hamilelikte ayak şişmesinin sebepleri sizce neler olabilir? Şöyle ki gebelik boyunca büyüyen fetüsle birlikte rahmin gittikçe genişlemesi, kasık bölgesindeki toplardamarlarda baskıya sebep olabiliyor. Bunun sonucunda ise el ve ayaklar başta olmak üzere vücudun belirli bölgelerinde şişkinlikler meydana geliyor.

Gebelikte damarlardaki kan miktarının yaklaşık yüzde 50 oranında arttığı biliniyor. Çünkü tüm süreç boyunca vücutta bebeğin büyümesine yardımcı olmak için daha fazla kan üretiliyor. Fazla kanın bir kısmı dokular içerisinde birikerek hamilelikte el ayak şişmesi gibi istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Ayriyeten, anne adayının vücudunda yaşanan hormonal değişiklikler vücutta su birikmesine de sebep olabiliyor. Bu da yer çekiminin etkisiyle vücudun ayak ve bacak gibi alt bölgelerinde daha yaygın olarak gözlemleniyor.


Hamilelikte Ayak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Hamilelikte Ayak Şişmesi Nasıl Önlenir?

Hamilelikte ayak şişmesini tamamen engellemek ne yazık ki mümkün görünmüyor. Ancak ayakların daha az şişmesini sağlamak ya da şişliğini hafifletmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Örneğin; düzenli bir beslenme programına uymak, günlük rutinde ağır olmayan egzersizlere yer vermek ve daha az ayakta kalmak, hamilelikte ayak şişmesini azaltmaya yardımcı olabiliyor.

Hamileyken Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Hamileyken Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Hamileliğiniz esnasında büyüyen karnınızla birlikte, ayaklarınızın da şişerek olduğundan daha büyük görünebileceğini tahmin etmemiş olabilirsiniz. Yine de ayak şişmesini azaltmak için yapabilecekleriniz olduğunu duymak sizi rahatlatabilir. Öyleyse gelin, kolaylıkla uygulayabileceğiniz bazı tavsiyelerle hamilelikte ayak şişmesine ne iyi gelir bir göz atalım!

Dinlenmeyi İhmal Etmeyin

Uzun süre ayakta kalmak şişkinliği artırabileceğinden sık sık dinlenmeye özen göstermek gerekiyor. Özellikle uzanarak dinlenilirken, sol tarafa dönerek yatılması öneriliyor. Bu sayede kan akışı bacaklardan kalbe doğru gerçekleşiyor. Tüm bunlara dikkat edilerek şişkinliğin olabildiğince azaltılması hedefleniyor.

Pozisyon değiştirmeden saatler boyunca oturmak ya da otururken bacak bacak üzerine atmak ayaklarda şişkinliğe neden olabiliyor. Bu nedenle yatarak ya da oturarak dinlenme esnasında ayakları uzatmak ve ayakların altını mümkün olduğunca yastık, minder ve benzeri eşyalarla desteklemek gerekiyor. Böylece ayaklar kalp seviyesinden yukarıda kaldığı için gün boyunca yer çekimine direnmiş olan damarlar üzerindeki baskı hafifleyebiliyor.

Düzenli Egzersiz Yapın

Gün boyunca belirli aralıklarla kısa yürüyüşler yaparak hamileliğiniz süresince ayaklarınızın şişmesini minimum seviyede tutmanız mümkün. Ancak bunu yaparken sıcaktan olabildiğince kaçınmak ve güneş altında geçirilecek süreyi de sınırlamak gerekiyor. Otururken ayakları oynatmak ve bacakları germek de hem basit hem de etkili bir yöntem. Ayrıca bir hekim kontrolünde yoga ve yüzme gibi egzersizler yapmak da kan dolaşımını düzenleyerek kan akışının artmasını sağlayabilir. Artan kan akışı ise ayaklarınızda oluşan şişliğin hafiflemesine yardımcı olabilir.

Beslenmenize Dikkat Edin

Gebelik esnasında en kritik öneme sahip noktalardan biri de beslenme! Hem kendi vücudunuzun işleyişi hem de bebeğinizin gelişimi için diyetinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bilhassa tuz tüketimini sınırlamak ve protein alımına özen göstermek, ayakta şişkinlik oluşumunu azaltmada bir hayli etkili. Ayrıca bol sıvı tüketmeyi ve gün boyunca yeterli miktarda su içmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Giyeceklerinizi İyi Seçin

Hamilelikte her zaman için rahat ve bol kıyafetler giymek gerekiyor. Çünkü sıkı ve dar giysiler kan akışını kısıtlayabiliyor. Aynı şekilde ayak bileklerini ve baldırları rahatsız edecek bantlı çoraplar da önerilmiyor. Ayakkabı söz konusu olduğunda ise rahat, ortopedik ve tabanları yüksek olmayacak ayakkabılar seçilmesi önem taşıyor. Ancak ayakkabının topuk kısmının tamamen düz olması da tavsiye edilmiyor.

Hamilelikte Ayak Şişmesine Buz İyi Gelir mi?

Hamilelikte Ayak Şişmesine Buz İyi Gelir mi?

Ayaklardaki şişkinliği hafifletmek için ayaklara buz koymak, düşünüldüğü gibi olumlu bir etki doğurmayabilir. Ancak daha ılık ve ayakları dondurmayacak bir su sıcaklığı şişkinliği azaltma noktasında işe yarar sonuçlar verebilir. Haftada birkaç kez yaklaşık 20 dakika kadar ayakları ve ayak bileklerini ideal sıcaklıkta hazırlanmış suya sokmak, cilt yüzeyine yakın olan kan damarlarının daralmasını sağlayarak şişkinlikten etkilenen bölgeyi rahatlatabilir.

Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Ayak Şişmesi Başlar?

Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Ayak Şişmesi Başlar?

Ayaklarda şişkinlik şikayetlerine en çok hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rastlanıyor. Özellikle gebeliğin son 3 ayında bacaklar, ayaklar ve ayak bileklerinde oluşan şişkinliklerde artış oluyor. Bunun nedeni ise günden güne büyüyüp gelişen fetüsün, bacaklara ve ayaklara daha fazla baskı yapması olarak açıklanıyor.

Hamilelikte Ayak Şişmesi Tehlikeli mi?

Hamilelikte Ayak Şişmesi Tehlikeli mi?

Ayak şişmesi, genel olarak hamileliğin olağan seyrinde ortaya çıkan ve çoğu hamile kadında oldukça sık karşılaşılan bir durum. Pek çok zaman endişelenmeyi gerektirmeyen şişkinlik bilhassa ayak bileklerinde, ayak parmaklarında ve bacaklarda yoğunlaşıyor. Aynı zamanda şişkinlik her iki ayakta da eşit seviyede görülüyor. Hamilelik sırasında ayak şişmesi genellikle yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve çoğu zaman gün sonlarında artıyor. Sıcak havalarda daha fazla şişebilen ayaklar kalp hizasından havaya kaldırıldığında şişkinliğin azaldığı fark ediliyor.

Kademeli olarak artan şişlik her ne kadar normal karşılansa da şişkinliğin beklenenden farklı şekilde ve vücudun farklı bölgelerinde meydana geldiği durumlara özellikle dikkat etmek gerekiyor.


Ayak şişliğinin ani geliştiği, bir ayağın diğerinden daha şiş olduğu veya bacaklarda ağrı, kızarıklık, ısı artışı gibi beklenmedik belirtilerin hissedildiği durumlarda muhakkak bir hekime danışmak gerekiyor. Bu belirtiler, halk arasında “gebelik zehirlenmesi” olarak anılan preeklampsi ya da derin ven trambozu olarak bilinen kan pıhtılaşmasından kaynaklı olabilir. Bu nedenle herhangi bir endişe durumunda muhakkak doktora danışılmalı. Özellikle dikkat edilmesi gereken bazı belirtiler ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Baş ağrısı
  • Nefes problemleri
  • Görme bozuklukları
  • Kaburgaların altında veya karında şiddetli ağrı, bulantı, kusma
  • Yüz ve göz çevresinde şişlik
  • Düzensiz kalp atışı
  • Günün başında şişen ayaklar
  • Ayakları yukarı kaldırınca dahi hafiflemeyen şişlik

Hamilelikte Ayak Şişmesi Ne Zaman Geçer?

Hamilelikte Ayak Şişmesi Ne Zaman Geçer?

Hamileliğin sonlarına doğru artan ayak şişmesi, doğum gerçekleştikten sonra da bir süre devam edebiliyor. Çünkü hamilelik sonrası süreçte dokuz ay boyunca vücutta biriken sıvılar terleme ve idrar yoluyla atılmaya başlanıyor. Pek çok kadın için normal kabul edilen ayak şişliğinin geçmesi için yaklaşık olarak belirlenen süre ise bir ila iki hafta olarak kabul ediliyor.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Hamileliğiniz esnasında oluşan ayak şişmesi ile ilgili ihtiyacınız olan en doğru bilgileri almak için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmalısınız.

Kaynaklar;