Hamilelikte Gaz Sancısı

Hamilelikte Gaz Sancısı

Gaz sancısı, hayatımızın her anını etkileyen zorlu bir süreçtir. Hareket alanımızı, sosyal hayatımızı, yeme içme alışkanlıklarımızı, uyku alışkanlığımızı hatta kıyafet seçimimizi bile etkileyebilir. Hamilelikte ise bu durum şişkinlik ve karın ağrısıyla kendini daha da fazla gösterir. Tüm yaşam tarzımızın değiştiği bu dönemde yeme içme alışkanlıklarımızın, hormonlarımızın, sindirim sistemimizin de değiştiğini unutmayın.

Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada başlar?

Hamilelik süresince genişleyen rahim, bağırsaklara ve mideye baskı yapar ve karın içinde basınç artar. Bu basınç nedeniyle bazen istemsiz gaz çıkışı olabilir.
Çoğu hamile, özellikle hamileliğinin ilk aylarında karın ve bağırsak bölgesinde yaşanan rahatsızlık hissi, şişkinlik, gaz sancısı ve gaz çıkarma isteği şikayetinde bulunur.
Hamilelikteki gaz sancısı; karın ve kasık bölgelerinde ağrıya da sebep olabilir. Hamile annenin yaşadığı gaz sancısı bebeğini etkilemez.

Hamilelikte gaz yapan yiyecekler

Her vücudun besinlere verdiği tepki farklıdır. Kimine iyi gelen bir besin başkasında gaz yapabilir. Size gaz yapan gıdaları belirleyerek bu dönemde onlardan uzak durmalısınız. Örneğin; Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, soğan, fasulye, nohut gibi gaz yapan yiyeceklere bir süre ara verebilirsiniz.
Yağlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçının. Yapay tatlandırıcılar tüketmeyin. Ayrıca sakız, hava yutmanıza bağlı olarak gaz oluşumunu tetikleyeceği için çiğnenmemesi önerilir.
Lifli gıdalar gaza sebebiyet veren kabızlığı engeller.
Yemekle beraber içilen sıvılar da kimi zaman gaz oluşumunu tetiklemektedir.

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?

Gaz sancısı dönemlerinde anne ve bebek için öncelikle stresten uzak rahat bir ortam sağlanmalıdır.
Bol su içmek, gaz sancısına neden olan kabızlığı önler. Yavaş, sık ve küçük porsiyonlar yemek vücudun yiyecekleri daha kolay sindirmesini sağlar ve sindirime bağlı gaz sancılarını azaltır.
Gaz sancısı yaşadığınız anda ılık bir duş almak ve ayaklarınızı havaya kaldırarak uzanmak, bebeğin karnınıza yaptığı baskıyı azaltmak için önemlidir.
Gaz ve şişkinlik ile ilgili hamile kalmadan önce kullanılan tüm ilaçlara dair alışkanlıklarınızı bir kenara bırakmalı ve doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelikte kıyafet seçimi önemli!

Kıyafet seçimi de gaz sancılarını tetikler. Sıkı kıyafetler yerine bol ve rahat kıyafetler tercih etmek gaz oluşumunu engeller.

Hamilelikte Stresten Uzak Durmanın Yollarını Arayın

Her şeyin başı stres diye boşa demiyoruz. Stresinizi azaltmak için doktorunuza danışarak yoga, pilates ya da meditasyon yapabilir veya sizi stresten uzaklaştırarak keyfinizi yerine getirecek hobilere yönelebilirsiniz.

Harekete geçin!

Egzersiz yapmak gaz sancıları için birebirdir. Doktorunuza danışarak ve fiziki durumunuza uygun olarak yapacağınız jimnastik hareketleri ya da 30 dakikalık yürüyüşler gaz sancılarınızın azalmasına ve gevşemenize yardımcı olacaktır.

Hamilelik esnasında hem bebeğinizin hem de sizin hangi haftada, ne gibi gelişimler yaşacağınızın detaylarını buradan okuyabilirsiniz.

Beğen
Kaydet