Kundak Nedir, Kundak Nasıl Yapılır? Bebek Nasıl Kundaklanır?

Kundak Nedir, Kundak Nasıl Yapılır? Bebek Nasıl Kundaklanır?

Bebeğiniz artık dünyaya gözlerini açtı. Peki, ona anne karnının güvenli ortamını ve sıcaklığını farklı bir bağ ile yeniden hissettirmek ister misiniz? Yüzyıllardır kullanılan bebek kundakları, işte tam olarak bunu sağlamak için var!

Bebek kundaklama, bebeklerin sakinleşmesi ve rahatlaması için uzun yıllardır kullanılan yöntemlerden birini oluşturuyor. Hatta bu etkisi kanıtlanmış yöntemin tarihi Antik dönemlere kadar dayanıyor. Bebeklerin “bez” ve “kumaş şeridi” gibi materyallerle kundaklandığı bilgisi kutsal kitaplarda dahi yer alırken, bu; günümüzün de en popüler uygulamalarından biri olmaya devam ediyor.

Bebeklerin kundaklanması anne ve babaların yanı sıra pek çok uzman tarafından da yararlı bulunuyor. Ancak bebeği kundaklarken bazı noktalara muhakkak dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde bebekleri sakinleştirme ve rahatlatma amacıyla yapılan kundak, sonucunda bebeğin sağlığını olumsuz etkileyen riskler doğurabiliyor. Peki, bebek kundaklama hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

Kundak Nedir?

Kundak Nedir?

Kundak, bebeklerin doğumdan sonraki birkaç ay boyunca güvende hissetmeleri, üşümemeleri ve gövdeleri ile kemiklerinin düzgün bir şekilde gelişmesi için kullanılan geniş bez parçasını ifade ediyor. Bebek kundaklama çeşitli bez parçaları, kundak bezleri ve örtülerinin bebeğe farklı yöntemlerle sarmalanması ile yapılıyor.

Kundaklama, özellikle kolik bebekler üzerindeki sakinleştirici etkisiyle uzmanlar tarafından sıkça öneriliyordu. Fakat geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalarla kundaklamanın gelişimsel kalça çıkığına ve daha büyük sorunlara neden olabildiği ortaya konuldu. Bu noktadan sonra kundaklama, mutlaka doğru uygulanması ve temkinli olunması gereken bir yöntem olarak değerlendirilmeye başlandı.


Yanlış Kundaklamanın Zararları Nelerdir?

Yanlış Kundaklamanın Zararları Nelerdir?

Doğru kundaklama bebeğe birçok yönden olumlu etkiler sağlayabiliyor. Fakat yanlış kundaklama bebeğin sağlığı için çeşitli tehlikeler barındırıyor. Bunların başında, kundağın olması gerekenden daha sıkı yapılarak bebeğin solunumunu riske atması geliyor. Ayrıca bebeğin yuvarlanarak yüzüstü kapanması da büyük bir risk meydana getirebiliyor.

Yanlış kundaklamanın bir diğer önemli zararı, bebeklerde kalça çıkığına neden olabilmesi. Bilindiği üzere doğumdan sonraki ilk birkaç ay bebeklerin bacakları havada ve ayrık bir şekilde hareket ediyor. Bebeğin bacağını ve kalçasını düz durmaya zorlayarak sıkı bir şekilde kundaklamak, gelişimsel kalça displazisine (kalça çıkığına) sebebiyet veriyor. Bu durumun önüne geçmek için bebeğin tamamen kundaklandığı tam kundak yerine, bacaklarının açıkta bırakıldığı yarım kundak yöntemi öneriliyor.

Bebeği çok kalın kumaşlarla kundaklamanın da bazı zararları bulunuyor. Kalın kumaşlar bebeğin aşırı ısınmasına, terlemesine, solunumunun yavaşlamasına ve sürekli uyku halinde olmasına neden olabiliyor. Uzun süreli uyku hali ise bebeğin uyanmasını zorlaştırarak besin ihtiyacını yeterli miktarda karşılayamamasına sebebiyet verebiliyor.


Bebek Nasıl Kundaklanmalıdır?

Bebek Nasıl Kundaklanmalıdır?

Kundaklamanın faydalarını herhangi bir risk olmaksızın deneyimleyebilmek adına, “Doğru kundak nasıl yapılır?” diye düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Gelişimsel kalça displazisi ihtimalinin önüne geçmek adına, bu noktada “Yarım kundak nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamak daha ideal oluyor. Öyleyse sizi daha fazla meraklandırmadan hemen yanıta geçelim!

Yarım Kundak Nasıl Yapılır?

Yarım Kundak Nasıl Yapılır?

Bebeği Doğru Kundaklamanın Faydaları Nelerdir?

Bebeği Doğru Kundaklamanın Faydaları Nelerdir?

Doğru yapılmış bir bebek kundağı;

  • Bebeğin kendisini anne karnındaki gibi güvende hissetmesine yardımcı oluyor ve dış dünyaya alışma sürecini kolaylaştırıyor.
  • Bebeğin kolları kundakla sarıldığı için irkilme ve refleks hareketleri ortadan kalkıyor. Böylece bebeğin kendi hareketlerinden korkmasının ve uykusundan uyanmasının önüne geçiliyor. Bu da bebeğin sakin, kaliteli ve uzun bir uyku çekmesine yardımcı oluyor.
  • Bebeğin sakinleşmesine ve uykuya daha rahat geçmesine katkıda bulunuyor.
  • Kolik ağlamalarının azalmasına ve gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olabiliyor.
  • Bebeğin rahatlamasına yardımcı olduğu için emzirmeyi de kolaylaştırıyor.
  • Erken doğan bebeklerde nöromusküler gelişimi desteklemeye yardımcı oluyor.
  • Bebeğin güvende hissederek rahat uyumasına yardımcı olduğu için ebeveynleriyle uyuma isteğini azaltmaya katkıda bulunuyor.

Kundak Yapılmaya Ne Zaman Başlanır ve Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Kundak Yapılmaya Ne Zaman Başlanır ve Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Bebekler, dünyaya gözlerini açtığı ilk andan itibaren kundaklanabiliyor. Özellikle yenidoğanlarda kundak, anne karnındaki ortama benzer bir hissiyat yarattığı için bebeklerin fazlasıyla hoşuna gidebiliyor. Tabii kundak sevmeyen ve kundaktan rahatsızlık duyan bebeklerin sayısı da bir hayli fazla. Peki, kundak ne zaman bırakılmalı?

Yenidoğan döneminde başlayan kundaklamanın, bebeklerin 2’nci veya 3’üncü ayına gelindiğinde bırakılması uygun oluyor. Çünkü bu dönemde bebeklerin midelerinin üstüne dönmeye başlamaları nedeniyle kundakta boğulma riski artırıyor. Ayrıca, bu dönem itibarıyla bebekler kendi kendilerini sakinleştirmeyi de öğreniyor. Böylece korku, şaşkınlık ve irkilme refleksleri yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Bu da bebeklerin kundağa gerek duymaksızın geçireceği daha rahat ve daha sakin günleri ifade ediyor.

Bebeklerde Kundak Nasıl Bırakılır?

Kundağa alışan bir bebeğin ondan vazgeçmesi kimi zaman pek de kolay olmuyor. Bu nedenle ebeveynlerin, bebekleri kundaktan aşamalı olarak ayırması daha doğru bir uygulama sunuyor. Bebeklerde kundak kullanımını bırakmak için;

  • Bebeğinizin kundağını başta tek kolu açıkta kalacak şekilde yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Buna alıştıktan sonra, iki kolunun da serbest olacağı ve yalnızca gövdesinin kundak beziyle sarılı olduğu kundaklama stiline geçebilirsiniz.
  • Bebek kollarının serbestliğine alıştıktan sonra kundak kullanımını tamamen bırakabilirsiniz.

Kundak Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kundak Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kundak yapılırken dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk olarak, kundak bezinin/örtüsünün ince ve nefes alabilen kumaştan seçilmiş olması bulunuyor. Ardından, bebeğin boğulma riskinin önüne geçmek için başının ve boynunun açıkta kaldığından emin olmak gerekiyor. Kundağı çok sıkı yapmak bebeğin solunum yollarını ve vücut fonksiyonlarını olumsuz etkileyebildiği gibi, çok gevşek yapmak da kundak bezinin yüzünü kapatmasına ve nefes alışverişini engellemesine neden olabiliyor. Bu nedenle kundağın ne çok sıkı ne de çok gevşek olması gerekiyor.

Kundaklanan bebeğin solunum yollarını zorlama veya boğulma riskini ortadan kaldırmak için, mutlaka sırtüstü yatırılması gerekiyor. Aynı zamanda bebeği sürekli olarak kundakta bırakmamak da vücut ve kas gelişimi için bir diğer önemli nokta oluyor.


Kundak için En Doğru Örtü Nedir?

Kundak için En Doğru Örtü Nedir?

Kundak için en doğru örtü, daha önce de bahsettiğimiz gibi ince, nefes alabilen ve terletmeyen kumaştan yapılmış örtüler/bezler oluyor. Kundak bezi seçiminin bebeğin vücut ısısını dengede tutacak bir kumaştan yapılması da büyük önem taşıyor. İnce ve pürüzsüz bir yapıya sahip olan müslin örtüler, bu özellikleri sebebiyle kundak için ideal seçimlerden biri oluyor.

Müslin kumaşın terletmeyen ve nefes alabilen bir yapıda olması da onları bu konuda en çok tercih edilen seçimlerden biri haline getiriyor. Bunun haricinde yine yüzde 100 pamuk ipliklerinden yapılmış olan pamuk ve viskoz kumaşlar da ideal bir seçenek olabiliyor.

Siz de Eti Cicibebe sayfamızı ziyaret edebilir ve bebeğinizin gelişim sürecinde deneyimleyeceğiniz pek çok konu başlığına göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebek kundaklama hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Beğen
Kaydet