Puset Nedir? Puset Ne İşe Yarar?

Puset Nedir? Puset Ne İşe Yarar?

Yenidoğan bebeğinizin hayata uyum sağlaması gereken pek çok aşama bulunuyor. Gittiğiniz her yerde ona anne karnındaki güveni sağlamak, bu süreçte bebeğinize yardımcı olacak en uygun çözüm olabilir. Peki, sizce puset bu ihtiyacı karşıyalabilir mi? Daha da önemlisi, puset kullanmak faydalı mı?

Pusetler, bebeklerin rahatça taşınabilmesi için uzun yıllardır tercih edilen araçlardan biri. Özellikle yenidoğan bebeklerin vücutları hassas olduğu için uzun yollarda kucakta taşınmak yerine bedenlerine destek olacak bir pusette taşınmaları öneriliyor. Bebeklerin gün içinde dışarı çıkarılması ve temiz hava alması gelişimleri için faydalı bulunuyor. Bu nedenle bebeklerin puset aracılığıyla gezdirilmesi, uzmanlar tarafından da uygun görülmekte olup ebeveynlere tavsiye ediliyor.

Öte yandan bebeğe puset alırken muhakkak dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Çünkü her puset modeli yenidoğan bebekler için uygun olmuyor. Bazı puset modelleri ve kullanım süreleri bebeklerin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek birtakım sorunlara neden olabiliyor. Peki, bu durumun önüne geçmek adına puset seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor olabilir?

Puset Nedir?

Puset Nedir?

Puset, bebeğin rahatça taşınmasını sağlayan bağımsız ya da genellikle bebek arabasının bir parçası olarak kullanılan, bir nevi ana kucağı. Yumuşak destekleri ve emniyet kemeri sayesinde bu özel taşıyıcılar, bebeği güvenli bir şekilde taşımayı sağlıyor. Bu noktada aklınıza “Puset, ana kucağı ve oto koltuğu aynı şey mi?” sorusu gelmiş olması muhtemel. Hemen yanıtlayalım:

Pusetler, kimi zaman bağımsız olarak satılsa da genellikle bebek arabası olarak bir bütün şeklinde satılıyor. Yani puset ile bebek arabası aynı ürün olarak kabul ediliyor. Diğer yandan, bebek arabalarının yalnızca yenidoğanlara özel tasarlanan ve arabadan ayrılarak kullanılan bölümü için de puset adlandırması kullanılabiliyor.


İlk kez puset alacak olanlara genellikle birden çok işleve sahip olan pusetleri tercih etmesi öneriliyor. Hem bebek arabası hem de otomobilde çocuk koltuğu olarak kullanılan puset modelleri sayesinde siz de işinizi büyük ölçüde kolaylaştırabilirsiniz. Böylece puseti bebeğin doğumundan çocukluğuna kadar rahatça kullanmanız da mümkün. Tabii bu noktada bir diğer soru da şu oluyor: Puset kaç yaş aralığında kullanılabilir?

Puset Kaç Aylıkken Kullanılır?

Puset Kaç Aylıkken Kullanılır?

Pusetlerin kullanım aralığı modelden modele değişiklik gösteriyor. Puset kullanımı için uygun yaş aralığı aracın büyüklüğüne, malzeme kalitesine ve kaç kilo taşıyabildiğine göre değişiyor. Kimi modeller, yenidoğan bebeklerden başlayarak 5 yaşına ulaşan çocuklara kadar kullanılabiliyor. Hafif dik konumdaki baston bebek arabaları ise 3 aydan büyük ve kendi başını destekleyebilen bebekler için uygun oluyor. Bu arabalar hafif ve kolay katlanabilir yapıları sayesinde ebeveynlere de kolaylık sağlıyor.

Yenidoğan Bebek Pusete Konur mu?

Yenidoğan Bebek Pusete Konur mu?

Yenidoğan bebekler boyunlarını ve başlarını kontrol edemedikleri için en az 3 aylık olana kadar yatar pozisyonda ya da ebeveyn denetiminde baş-boyun bölgesi desteklenerek tutulmaları gerekiyor. Ancak her bebeğin gelişiminin eşsiz olduğu unutulmamalı. Bazı bebeklerin vücutlarını kontrol etmesi daha uzun sürebiliyor. Bu durumlarda doktorunuza danışarak ilerlemeniz gerekiyor.

Seçtiğiniz puset modeli yenidoğanların kullanımına uygun olacak şekilde yatar pozisyonda ve uygun ergonomik yapıdaysa kullanılması tavsiye ediliyor. Fakat yenidoğanları 1 saatten uzun süre aynı pozisyonda yatırmanın kafa şeklini doğrudan etkileyebileceğini unutmamalısınız. Dolayısıyla bu araçları kullanırken bebeğinizi arada bir kucağınıza alarak gezdirmeli ve geri bırakırken farklı bir pozisyonda yatırmaya dikkat etmelisiniz.

Puset Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Puset Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Puset kullanırken elbette ki bebeğin rahatını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bunun yanı sıra gün içinde puset kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı güvenlik tedbirleri de bulunuyor. Örneğin; frenler! Otomobili park ederken el frenini çekmek ne kadar mühimse, bebek arabasını durdurduğunuz anlarda frenleri sabitlemek de aynı derecede önem teşkil ediyor.

Tıpkı otomobilde olduğu gibi pusetlerde de emniyet kemerleri olmazsa olmaz güvenlik unsurları arasında yer alıyor. Bebekler çoğu zaman hareket halinde oluyor ve kemerle korunmadıkları zaman pusetten düşebiliyor. Beş noktalı emniyet kemeri ile bebeklerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Ayrıca puset kullanırken aşağıda sıralayacağımız maddelere de dikkat etmeniz gerekiyor.

  • Pusetlerde yaş sınırı yerine kilo sınırı kullanılıyor. Aynı yaştaki bebekler tamamen farklı ağırlıklara sahip olabiliyor. Güvenli bir puset kullanımı için ağırlık limitini aşmamak gerekiyor.
  • Gözetimsiz bırakılan pusetler devrilebilir, üzerinde örtü varsa iç sıcaklığı çok yükselebilir veya çocuğunuz kendine zarar verebilir. Pusetleri daima gözetim altında tutmanız öneriliyor.
  • Basit ya da işlevsel bir puset seçerken pusetin kolay katlanabilir olmasına ve mümkün olduğu kadar hafif olmasına dikkat etmek gerekiyor.
  • Sokaklardaki kaldırımlar, mağazaların girişleri veya toplu taşıma araçlarının bir kısmı bebek arabası kullanmaya elverişli olmuyor. Bu durumlarda zorluk yaşamamak için yaşam tarzınıza en uygun puseti bulmanız gerekiyor.
  • Puseti katlarken çocukların parmakları araya sıkışabilir ve zarar görebilir. Bu durumun yaşanmaması için puseti katlarken çocuğun çok yakınlarda bulunmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Pusetler tamamen açılmazsa çocuğu içine yerleştirdiğiniz an katlanabilir. Çocuğu yerleştirmeden önce pusetin tam olarak açıldığından emin olmalısınız.

Puset Örtüsü Nedir?

Puset Örtüsü Nedir?

Puset örtüsü, bebekleri rüzgardan, güneşten veya tozdan korumak için üretilen örtü çeşitlerini oluşturuyor. Puset örtüleri nefes alabilen ve terletmeyen kumaşlardan üretiliyor. Bazı puset örtüleri antibakteriyel ve antialerjik kumaşlarla da tasarlanabiliyor. Bu sayede hassas bebeklerin dışarı çıktıkları zaman enfekte olma riski de azalıyor. Pek çok puset modelinin kendine ait güneşliği ve yağmurluğu bulunuyor. Ancak puset örtüleri ayrıca satılıyor.

Puset Arabada Kullanılır mı?

Puset Arabada Kullanılır mı?

Her puset modeli arabada kullanmaya uygun olmuyor. Eğer bir otomobiliniz varsa ekstra bir oto koltuğu almak yerine otomobil ile uyumlu puset modellerine yönelebilirsiniz. Böylece puseti bebek arabasından ayırarak kolayca otomobile bağlayabilirsiniz.

Bebekler Pusette Ne Kadar Durmalı?

Bebekler Pusette Ne Kadar Durmalı?

Bebekler uyku halinde değilse puset içerisinde aynı pozisyonda 1 saatten uzun süre durmamalı. Bilhassa da yürüyebilen bebekleri 1 saatin sonunda yere indirip hareket etmeye teşvik etmeniz gerekiyor. Yürüyemeyen bebekleri ise kucağınıza alarak farklı pozisyonda tutabilir, kucağınızda hafifçe hoplatabilir veya basit oyunlar ile oyalayabilirsiniz.

Puset Kullanmak Zararlı mı?

Puset Kullanmak Zararlı mı?

Pusetler, kuşkusuz ebeveynlerin en büyük yardımcılarından biri! Nitekim bu araçlar küçük bir bebekle yürüyüş yapmayı, alışverişe gitmeyi, belki bir kafede 1-2 saat oturmayı hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor. Hatta yaşça büyük çocuğunuzu parka götürürken bebeğinizi de arabanın içinde kontrol etme şansınız sunuyor. Ancak pusetler gereğinden fazla kullanıldığı zaman bebek gelişiminde olumsuz etkilere neden olabiliyor.

Günde ortalama 5-6 saat boyunca beşik, puset, ana kucağı, mama sandalyesi veya otomobil koltuğunda oturan veya yatan bebeklerde Konteyner Bebek Sendromu adlı bir durumun meydana gelebileceğini biliyor muydunuz?


Konteyner Bebek Sendromu’nun görüldüğü bebeklerde boyun kaslarının sıkışması ile boyun eğriliği (tortikollis) ve kafa şekil bozukluğu (plagiosefali) gibi olumsuz sonuçlar görülebiliyor. Uzun süre hareketsiz kalan bu bebeklerin kol ve bacak hareketleri kısıtlandığı için ayrıca motor gelişiminde de gecikmeler meydana gelebiliyor. Bunun yanı sıra bebeklerin günlük aktivitelerinin az olması gerek bilişsel gerek duygusal gelişimlerini de engelleyebiliyor. Tüm bunlar, puset vb. gereçleri uzun süreli kullanmanın başlıca olumsuz etkilerini oluşturuyor.

Uzun Süre Oturan Bebekler için Eğlenceli Bir Çözüm: Tummy Time

Uzmanlar Konteyner Bebek Sendromu’ndan kurtulmanın en etkili yolunun, karın üstü egzersiz zamanı (tummy time) aktivitelerine ayrılan sürenin artırılması olduğunu belirtiyor. Bebeği yumuşak bir zeminde karnının üstüne yatırarak gözlemlemeniz gerekiyor. Bebekler bu konumdayken başlarını kaldırıp etrafa bakmaya çalışıyor, sağa veya sola çevirerek etrafındaki nesneleri inceliyor. Bu hareketler sayesinde ise boyun kasları güçleniyor.

Karın üstü egzersiz zamanlarına başlamak için bebeğinizin başını kendi kendine tutabildiğinden emin olmanız gerekiyor. Doktorunuza danışarak 10’ar dakikalık karın üstü egzersiz zamanlarına başlayabilirsiniz.


Emeklemeye başlayan ve karın üstü egzersiz zamanını yavaş yavaş geride bırakan bebeklerin, emekleyerek evi keşfetmelerine ve nesnelerden destek alarak ayağa kalkmaya çalışmalarına fırsat vermek gerekiyor. Yürümeyi öğrenen çocukları ise çocuk parkı gibi zarar görmeyecekleri alanlarda denetimli şekilde özgür bırakmak tavsiye ediliyor.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Pusetlerin kullanımı hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Beğen
Kaydet