Prematüre Bebeklerin Bakımı

Prematüre Bebeklerin Bakımı

Doğumun beklenenden çok erken gerçekleştiği prematüre doğum karşısında, birçok anne-baba hazırlıksız yakalanır.

Doğum sonrası ilk hafta onlar için, bebeğin varlığına alışmaktan ziyade hastane dosyalarını okumak ve süreçte onları nelerin beklediğini öğrenmeye çalışmakla geçer.

Prematüre Bebekler

42 haftalık gebelik sürecini tamamlamadan, 37 hafta ve öncesinde dünyaya gelen bebeğe prematüre bebek denir. Gebeliğin 32. haftasından önce dünyaya gelen bebekler ise ileri derece prematür olarak kabul edilir. Yaklaşık 1600 ile 1900 gram ağırlığında hatta bazen çok daha düşük bir kiloda dünyaya gelirler. Ciltlerinin altında yağ dokuları gelişmediği için kendisini ısıtamaz. Ciltleri çok incedir ve beslendiklerinde cilt renkleri değişir.

Kulaklarına şekil veren kıkırdak doku gelişmediği için, kulakları düz ya da kıvrık şekilde olabilir. Cinsel organları, kas ve sinir gelişimi de henüz tamamlanmamıştır. Bu geçici bir durumdur. Prematüre bebekler gerçekte doğmaları gereken süreyi tamamladıklarında, hem görünüşleri hem de gelişimleri itibariyle normal bir yeni doğan görünümüne kavuşurlar.

Prematüre Bebeklerin İlk Bakımı

Beklenenden erken zamanda dünyaya gelen prematüre bebekler ilk olarak hastanelerde; anne karnına çok benzeyen, bebek için ideal ısı ve nemde, bebeğin yaşayabileceği tüm sağlık risklerine karşı özel olarak sterilize edilen kuvözlerde bakılır. Bebeğin kuvözde geçirdiği süre, solunum probleminin ortadan kalkması, kendi kendisini ısıtabilecek duruma gelmesi, yeterli kiloya ulaşması ve kendi kendine beslenebilmesi ile son bulur.

Prematüre bir bebeğin gelişimi için anne sütü alması çok önemlidir. Henüz emme refleksi gelişmeyen prematüre bebeklere anne sütü sağılarak, doktorun belirlediği süre ve en uygun yolla verilir. Anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda, prematüre bebekler için özel üretilen mamalar kullanılabilir.

Prematüre Bebeklerin Evde Bakımı

Hastaneden taburcu olmak için gerekli koşulları sağlayan prematüre bebekler artık eve dönmeye hazırdır. Hastaneden ayrılmadan önce bebeğin bakımı, beslenmesi, uyku düzeni, varsa alacağı ilaçlar ve doktor kontrol sıklıkları hakkında doktorundan detaylı bilgi alınmalıdır.

Temizlik

Hastane sürecini tamamlayan prematüre bebeklerin bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için enfeksiyon risklerine açıktır. Bebeği her türlü enfeksiyona karşı korumak için, ilk olarak bebekle temas kuracak herkesin el temizliğine dikkat etmesi çok önemlidir. Bu dönemde bebeği aşırı kalabalık içine sokmamaya özen gösterilmelidir. Aile bireylerinin de oluşabilecek enfeksiyon risklerine karşı bilgilendirilmesi önemlidir.

Isı

Kendi kendini ısıtmayı yeni yeni öğrenen prematüre bebeğin, kalacağı odanın sıcaklığı ve nemi çok iyi ayarlanmalıdır. Oda sıcaklığı her zamankinden daha sıcak, yaklaşık 22° olmalıdır. Cilt altı yağ tabakaları gelişmediği için normal doğan bebeklere göre daha fazla üşüyen prematüre bebekler için vücutlarını saracak ve sıcak tutacak giysiler tercih edilmelidir.

Beslenme

Prematüre bebeğin beslenmesinde, doğduğu günden itibaren anne sütünün önemi çok büyüktür. Bebeğin hastanede olduğu süre boyunca sağma yöntemi ile anne sütü salınımı artırılmaya çalışılmalı ve eve geçiş sürecinde de devam ettirilmelidir. Anne sütü, bebeğin hastanede geçirdiği sürede, anne ve bebeğin duygusal ihtiyaçlarını karşılamakta da büyük rol oynar. Anne sütünün yetmediği noktalarda, özel mamalar kullanılabilir. Prematüre bebeğin midesi çok küçüktür ve iki üç saatte bir beslenmeleri gerekir. Bebeğin beslenmesindeki önemli bir nokta da, haftalık kilo artışını nasıl desteklediğidir. Bebeğin alması gerektiği en doğru kilo miktarı için mutlaka doktora danışılmalı ve kontroller atlanmamalıdır.

Cilt Bakımı ve Banyo

Prematüre bebekler çok ince bir cilt yapısına sahip oldukları için cilt bakımında ve banyo esnasında çok dikkat edilmelidir. Haftada en az iki kez banyo yaptırılmalı, bebeğin cildi her gün temizlenmelidir. Burada önemli olan nokta, bebeğin cildini aşırı kurutmamaktır. Cilt kuruluğuna karşı özel bebek nemlendiricileri ve bebek yağları kullanılabilir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır