Rahat Bir Hamilelik Geçirmek İçin 10 İpucu

Rahat Bir Hamilelik Geçirmek İçin 10 İpucu

Hamileliğinizi daha rahat geçirebilmeniz için bilmeniz gereken 10 altın tavsiye.

1

Mutlu hamilelik için işe gardrobunuzu yenileyerek başlayın. Hamilelik kıyafetleri seçebilir veya pamuklu kumaştan yapılmış hafif ve esnek kıyafetler de sizin için ideal olacaktır. Sıcak havalarda açık renkli kıyafetler terlemenizi önler. Böylece sıvı da kaybetmemiş olursunuz. Soğuklarda ise, kat kat giyinin. Sıcak ortama girdiğinizde üzerinizdeki fazla giysileri çıkarmanız kolay olur.

2

Hamile iç giyim seçimi de çok önemli. Sentetik iç çamaşırları mantar enfeksiyonlarını beraberinde getirir. Dar giysiler bebeğe zarar vermese de, dolaşım ve solunum problemlerini çağırabilir.

Mutlu Bir Hamilelik İçin 10 İpucu

3

Yüksek ve düz topuklu ayakkabılar ise; sırt ağrısına, denge kaybına ve düşmelere sebep olur. Hamilelikte ayakkabı seçimi yaparken ayaklarınızın hava almasını sağlayacak doğal malzemelerden yapılmış alçak topuklu, ortopedik tabanlı ayakkabılar tercih etmeniz daha doğru olacaktır.

4

Hamilelik öncesi düzenli olarak spor yapan anne adayları spor yapmaya devam edebilir. Hamilelik egzersizleri yapacak anne, bu konuyu önce doktorlarıyla paylaşmalıdır. Bazı durumlarda egzersiz, anne ve bebek açısından zararlı olabilir. Yürüyüş ve yüzme gibi sporlar anne adayları için en uygun sporlardır.

5

Anne adayları için sağlıklı beslenmek ayrı bir öneme sahiptir. Önemli olan hamilelikte çok yemek ve kilo almak değil, gerekli olan maddeleri dengeli ve yeterli miktarda almaktır. İdeal kilosunda gebe kalan bir anne adayı, doğru ve uygun beslendiği taktirde gebeliğini ortalama 12 kilo alarak bitirir.

6

Folik asit, bebeğin beyin ve omurilik gelişim için büyük öneme sahiptir. Hamileliği planlayan her anne adayının folik asit kullanmaya başlaması ve hamile kaldıktan sonra da ilk 3 ayında folik asit kullanmaya devam etmesi öneriliyor. Gebelikte folik asit kullanımı bebeklerin, doğuştan beyin omurilik rahatsızlıkları görülme ihtimali yarı yarıya azalttığı düşünülmektedir.

7

Gebeliğin ikinci yarısında demir desteği önemlidir. Sağlıklı ve düzenli beslenilse dahi gebelikte doğal besinlerden yeterince demir alınamaz ve bu yüzden gebelikte demir eksikliği meydana gelir. Eğer hamile kalmadan önce kansızlığınız varsa demir takviyesine önceden başlamalısınız. Unutmayın normal doğumda da sezaryende da belli bir miktar kanamanız olacağı için demir son derece önemlidir.

8

Hamilelerin sık, az ama öz beslenmeleri daha sağlıklı olacaktır. Yeme düzeninizi 5 ya da 6 öğüne ayırın. Öğünlerde karnınızı tıka basa doldurmayın. Tam doymadan önce masadan kalkın. Bu sayede hamileliğiniz süresince çokça şikayet edeceğiniz bulantıların, ekşime ve yanmaların da önüne geçmeniz mümkün. Bol bol su için. Günde en fazla 2 litre su içmeye gayret edin.

9

Besinlerinizin içeriğine dikkat edin. Gereksiz yemelerden ve kilo almamak için gereksiz diyetlerden kaçının. Karbonhidratı yetersiz alırsanız vücut enerji sağlamak için proteinleri ve yağları yakar. Fazla alırsanız da yağ toplarsınız ve kilo alırsınız. Proteinleri yetersiz alırsanız da bebeğin büyümesi ve gelişmesi tehlikeye girer.

10

Kemik ve diş sağlığınız için süt ve süt ürünlerini mutlaka tüketin. Günde en az 2 bardak süt ya da 1 kase yoğurt tüketirseniz takviye olarak kalsiyum desteğine gerek kalmaz.