Yenidoğan Bebeğe Su Verilir mi?

Yenidoğan Bebeğe Su Verilir mi?

Yenidoğan bebeklerin sindirim ve dolaşım sistemleri, bilindiği üzere doğumdan birkaç ay sonrasına kadar su tüketmeye uygun olmuyor. Peki, öyleyse bebekler su ihtiyacını nasıl karşılıyor dersiniz?

Yenidoğan bebeklerin tıpkı kendileri gibi midelerinin de bir hayli küçük olduğunu tahmin edersiniz. Hatta öyle ki, yenidoğanlar bundan dolayı tek seferde yalnızca 5 ila 10 mililitrelik sıvı tüketebiliyor. Mideleri ise diğer yandan, vücudun gelişimi için enerji ihtiyacının yüksek olmasından dolayı büyük bir hızla boşalıyor. Bebekler, 24 saatlik süre içinde işte tam da bu nedenle sık sık emme ihtiyacı hissediyor.

Yenidoğanların küçük ve hassas midelerini anne sütünden gelecek vitamin, mineral ve protein yerine henüz ihtiyaç duymadıkları bir madde olan suyla doldurmak, bebeğin gelişimi açısından faydasız olarak kabul ediliyor. Üstelik tehlikeli sonuçlara dahi neden olabiliyor.


1. Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?

1. Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?

Yenidoğanların böbrekleri, yetişkin bir insan böbreğinin yarısı kadar oluyor. Bu nedenle böbrekleri fazla suyu tutamıyor ve bu durum vücutta bazı sorunlara yol açabiliyor. Nitekim yenidoğanların böbrekleri suyu düzgün şekilde filtreleyemediği için vücuda giren suyun önemli bir kısmı doğrudan dolaşım sistemine karışıyor. Bu da kandaki su oranını yüzde 7 ila 8 oranında artırarak su zehirlenmesine neden olabiliyor.

İlginçtir ki, bebeklerde görülen su zehirlenmeleri genellikle direkt olarak su içtikleri için meydana gelmiyor. Su zehirlenmesi vakalarının çoğu, ebeveynlerin hazır mamaları fazla seyreltmelerinden veya bebeklerin havuzlarda fazla su yutmasından kaynaklanıyor.


Bebeklere 6’ncı aydan itibaren az miktarda su vermekte herhangi bir sakınca görülmüyor. Yalnızca, bu miktarın gerçekten sınırlı olmasına dikkat etmek gerekiyor. 6 ay ile 1 yaş arasındaki bebeklere bir çay kaşığı ila bir yemek kaşığı arasında su verilebiliyor. Fakat bebek için temel ve en doğru sıvı kaynağının anne sütü ve/veya formül mamalar olduğunu unutmamak gerekiyor.

1.1. Bebeklere 6 Aydan İtibaren Neden Su Vermek Gerekir?

Ek gıdalara geçişle birlikte bebeklerin su ihtiyacı artacağı için uzman tavsiyeleri doğrultusunda bebekleri yavaş yavaş suya alıştırmak gerekiyor. Çünkü artık, bebeklere susuzluğun suyla giderilebileceğini aşılamanın zamanı gelmiş oluyor. Bebekler su tüketimini bir yenilik olarak görüp ilgi çekici bulsa da, bu dönemde birçoğu susadığı zaman yine anne sütüne yöneliyor. Bazı bebekler ise bu yeni deneyimde belirgin bir tada ulaşamadıkları için huysuzluk yaratabiliyor.

2. 6 Aydan Küçük Bebekler Su İhtiyacını Nasıl Karşılar?

2. 6 Aydan Küçük Bebekler Su İhtiyacını Nasıl Karşılar?

Dünya Sağlık Örgütünün araştırmalarına göre, anne sütü içeriğinin yüzde 80’i sudan oluşuyor. Bu araştırmalar ayrıca, anne sütünün sıcak ve kuru iklimlerde bile yeteri kadar su içerdiğini ve bebeğin su ihtiyacını karşılayabildiğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla emzirilen bebekler ihtiyaç duydukları su miktarını anne sütünden alabildikleri için ek olarak suya ihtiyaç duymuyor.

6 ay ile 1 yaş arasında bile, bebeğe verilen su miktarının -daha önce de değindiğimiz üzere- sınırlı olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Çünkü söz konusu dönemde bebeğe su verilirken, vücudunun sıvı ihtiyacını karşılamaktan ziyade; bebeğe suyun tadını öğretmek önem taşıyor.

3. Bebeklerin Su Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

3. Bebeklerin Su Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Aslında pek çok ebeveyn, bebeklerinin su tüketmemesi gerektiğinin bilincinde olup halihazırda buna göre hareket ediyor. Yani neredeyse hiçbir aile bebeğine su dolu bir şişeyi içmesi için uzatmıyor. Ancak bebeklerin fazla su tüketimine yol açabilecek çevresel etkenleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

Bebeklerin fazla su tüketmemesi için dikkat edilmesi gereken durumlar şunlar:

  • Anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda bebeklere formül mama takviyesi yapılması gerekebiliyor. Bu mamalar hazırlanırken ise su oranına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Mamanın suyla fazla seyreltilmesi durumunda bebeğe zarar verme riski artıyor.
  • 6 aydan küçük bebeklerin mamalarına musluk veya şişe suyu ilave etmek, steril olmadığı için tavsiye edilmiyor. Bebeğe mama hazırlamadan önce bu suların mutlaka kaynatılması gerekiyor.
  • Bebekler su ihtiyacını anne sütünden karşıladıkları için annelerin de su tüketimine özen göstermesi gerekiyor. Annelerin gün içinde tüketmesi gereken su miktarını ise kilo/boy oranı ve emzirme sıklığı belirliyor.
  • Bebek havuzları genellikle 6’ncı aydan sonra uygun oluyor ancak bazı işletmeler 4 aylık bebekleri de kabul ediyor. Bu durumda bebeğin su yutmamasına özen göstermek gerekiyor.

4. Bebeklerde Susuzluk Belirtileri Nelerdir?

4. Bebeklerde Susuzluk Belirtileri Nelerdir?

6’ncı ayda çoğu bebek artık emeklemeye başlayarak gün içindeki hareket oranını artırıyor. Buna bağlı olarak su ihtiyacı da artış gösteriyor. Özellikle 1 yaşından itibaren bebeklerin susuz kalmamasına dikkat etmek gerekiyor. Peki, bebeklerde nelerin dehidrasyon (susuzluk) belirtisi olduğunu biliyor musunuz?

  • Değiştirilen bebek bezinin 24 saat içinde 6 adetten daha az olması
  • Koyu sarı veya turuncuya dönük idrar rengi
  • Kabızlık
  • Kuru veya çatlamış dudaklar
  • Gözyaşı akıtmadan ağlama
  • Olağan dışı uyku hali
  • Soğuk eller ve ayaklar

4.1. Peki, Bebekler Neden Susuz Kalıyor Olabilir?

Biberonla veya anne sütüyle beslenen bebekler doktorlarının tavsiye ettiği sıklıkta beslenmiyorsa vücutları susuz kalabiliyor. Bunun yanı sıra ishal, kusma veya ateşli hastalıklara yakalanan ya da güneşe maruz kalan bebeklerde de sıvı kayıpları görülebiliyor. Şöyle ki;

  • İshal olan bebeklerde, her bağırsak hareketinde önemli miktarda su kaybı yaşanıyor.
  • Ateşli hastalıklara yakalanan bebeklerde de benzer şekilde, vücut sıcaklığındaki artış ile sıvı kaybı doğru orantılı ilerliyor.
  • Uzun süre güneşe maruz kalındığında yüksek sıcaklık ve aşırı nem, bebeklerin terleyerek sıvı kaybetmesine yol açabiliyor.
  • Kusma durumunda ise bebekler vücutlarının ihtiyaç duyduğu sıvı miktarını önemli ölçüde kaybedebiliyor.

Yenidoğanlarda ve küçük bebeklerde dehidrasyon, genellikle gün içinde kaybedilen suyun beslenme ile alınmamasının sonucu oluyor. Ancak daha büyük bebekler, geçirdikleri hastalıklar sonucu da susuz kalabiliyor. Bu nedenle bebeklerin fiziksel durumunun ve buna dair işaretler veren davranışlarının, gün içinde muhakkak olabildiğince sık ve yakından takip edilmesi gerekiyor.


*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeğinizin fiziksel gelişimi hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmalısınız.

Kaynaklar:


Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

Benzer Başlıklar

Yenidoğan Bebek hıçkırık