Bebeklerde Konak ve Tedavisi

Bebeklerde Konak ve Tedavisi

Yeni doğan bebeklerde görülen bu hastalığın detaylarını öğrenmek için yazımızın devamını okuyun. Bebeğinizin kafasındaki kalın ve yağlı saç derisinden endişelenmeyin. Konak adı verilen bu tabaka, yavrunuzun vücudunun ürettiği doğal ve zararsız bir yapıdır. Genelde de birkaç ay içinde geçer.

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeğinizin kafasındaki kalın ve yağlı saç derisinden endişelenmeyin. Konak adı verilen bu tabaka, yavrunuzun vücudunun ürettiği doğal ve zararsız bir yapıdır. Genelde de birkaç ay içinde geçer. Konağın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak bir hastalıktan, alerjiden ya da hijyen eksikliğinden de kaynaklanmaz.

Bebeklerde Konak Belirtileri Nelerdir?

Konağın görüntüsü bebekten bebeğe değişebilirken aşağıda belirttiğimiz bazı belirtiler de tüm bebeklerde ortaktır.

  • Kalın, yağlı ve pul pul görünen saç derisi
  • Saçların dökülmesi
  • Saç derisi üzerinde beyaz ve sarı pullar
  • Kafa derisinde oluşan yaralar

Konak ve Tedavisi

Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?

Konak tıbbi müdahaleye gerek kalmadan birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Nadiren görülse de bazı bebekler için bu süre 1 seneyi de bulabilir. Konağı tedavi etmek için birçok yöntem ve tedavi çeşidi vardır.

  • Saç Derisine Bebek Yağı İle Masaj Yapın: Bebeğinizin konaklı saç derisini yavaşça ve hafifçe ovarak yağlayabilirsiniz. Yağ, ince bir tabaka şeklinde olmalıdır. Fazla abartmamalısınız. Bu derinin yumuşamasını sağlar. Ama şampuanın da saç derisine yapışıp durumu daha da kötüleştirmemesi için yağı, bebeğinizin başını şampuanla yıkadıktan sonra kesinlikle sürmeyin.
  • Saç Derisine Vazelin Yağı Sürün: Bebeğinizin saç derisine vazelin de sürebilirsiniz. Bu işlem saç derisinin yumuşamasına ve pulların dökülmesine yardımcı olur. Bu işlemi gece yapıp sabah da pulların dökülmesi için hafifçe ovduktan sonra saç derisini yıkayabilirsiniz.
  • Yumuşak fırça kullanın: Konaklı saç derisini yumuşak bir fırça yardımıyla çok hafifçe parçalayabilirsiniz. Yumuşak fırça pullanmış derileri döker ve saç derisindeki kan sirkülasyonunu arrır. Ancak bu işlem de ölü deri hücrelerinin cilde yapışmasını önlemek için saçı şampuanla yıkamadan önce yapılmalıdır.
  • Her gün saçlarını yıkayın: Bebeğinizin saç derisini her gün bebe şampuanı ya da hafif sabunla yıkayabilirsiniz. Saç derisindeki pullanma azaldıkça, şampuanla yıkama işlemini haftada 2’ye kadar indirebilirsiniz.

Kaçınılması Gereken İşlemler

  • Kafa derisindeki pulları kesinlikle elinizle kaldırmaya çalışmayın enfeksiyona neden olabilirsiniz, Yetişkinler için üretilen kepeğe karşı etkili şampuanlarını kullanmayın.
  • Yetişkin şampuanları formaldehit, kresol ve PVP içerdiğinden dolayı bebeklerde kullanılması sakıncalıdır. Çünkü bebek kafa derisi yetişkinlere göre daha narindir kimyasalların emilimi çok daha hızlıdır. Doktorunuza danışmadan hiçbir kremi kullanmayın.
Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır