Ebeveynlik pek çok sorumluluğu beraberinde getiren bir yolculuk. Bu heyecan verici yolculuğun en önemli konularından biri de güvenli seyahat! Bebeğinizin rahat ve güvenli bir şekilde seyahat etmesini sağlamak sizin de önceliklerinizden biri olmalı. Peki, bebeklerin araç içi güvenliği nasıl sağlanır? Evet, tahmin ettiğiniz üzere bebek koltuğuyla! Gelin, bebek koltuğunun kullanımını ve önemini tüm detaylarıyla birlikte irdeleyelim!
Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğünün yayınladığı Çocuk Koltuğu Kullanımı rehberinde yer alan bilgilere göre, bebek koltuklarının yüzde 80 ila 90’ı yanlış kullanılıyor. Endişelenmeyin, bu dosyamızda size yardımcı olacak ipuçları mevcut. Bebek koltuğu hakkında bilinmesi gerekenler için okumaya devam edin!
Tüm bu avantajlar göz önünde bulundurulduğunda bebek koltuğunun bebeğin fiziksel sağlığını korumanın ötesinde, son derece rahat bir yolculuk deneyimi sunduğu görülüyor. Bu nedenle bebek koltuğu hem bebekler hem de ebeveynler için büyük bir öneme sahip.
Bebek koltuğu kullanımı Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede yasal bir zorunluluk olarak kabul ediliyor. T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi’nde yayınlanan Karayolları Trafik Yönetmeliği belgesine göre M1, M1G, N1, N1G, N2 ve N3 sınıfı araçlarda üç yaşın altındaki çocukların bebek koltuğunda seyahat etmesi gerekiyor. M2 ve M3 sınıfı araçlarda üç yaşın üzerindeki çocukların koltuk olmaması durumunda emniyet kemeri takması zorunlu kılınıyor.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi kaynağına göre, boyu 150 santimetreden kısa ve ağırlığı 36 kilogramdan az olan çocuklar için arka koltukta araç oto koltuğu veya emniyet kemeri bulundurulması gerekiyor. |
Bebek oto koltuğu kullanımı yasal bir zorunluluk olduğundan kurala uyulmadığında belirli bir para cezası uygulanıyor. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre 2023 yılında bebek oto koltuğu kullanmama cezası 241 TL. Ceza uygulaması bebek koltuğu kullanımının güvenlik konusundaki ciddiyetini vurguluyor.
Bebek oto puset seçenekleri çocuğun yaşına ve ağırlığına göre farklı tiplerde tasarlanıyor. Bebek koltukları genellikle doğumdan yaklaşık 15’inci aya kadar kullanılıyor. Oturma pozisyonu çocuğun boyutuna göre ayarlanabilen koltuklar ise 0 ila 4 yaş arası çocuklar için tercih ediliyor. Çocuk koltukları ise 12 yaşa kadar kullanılabiliyor.
İşe bebek koltuğunun bağlantılarını çıkararak başlayabilirsiniz. Bu bağlantılar genellikle sarı renkle işaretlendiğinden kolaylıkla tanıyabilirsiniz. Bebek koltuğunu arka koltuklardan birine yerleştirerek bağlantılar aracılığıyla koltuğa sabitlemelisiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra koltuğun sabit olup olmadığını mutlaka test etmelisiniz. Varsa aracınızdaki bebek koltuğu gösterge ışığını kontrol edebilirsiniz.
Bebeğinizle dışarı çıkmak veya arabayla keyifli yolculuklar yapmak konusunda soru işaretleriniz varsa, Bebekler Ne Zaman Evden Çıkartılabilir? isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin güvenliği konusunda herhangi bir karar almadan önce mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.
Kaynaklar;