Çocuk Yogası Nedir?

Çocuk Yogası Nedir?

Genellikle yetişkinler için önerilen yoga aktivitelerini çocuklarınızla yapabileceğinizi söylesek ne düşürsünüz? Çocuk yogası hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bu makalemizde sizinle paylaşıyoruz!

Kimi zaman çocukların da her şeyi yaşayarak öğrendiğini unutabiliyoruz. Çocuğun stresini kontrol edebilmesi, bedenini tanıması, öz disiplin ve sakinliği koruma gibi temel değerleri öğrenebilmesi için öncelikle bu tanımların her birini keşfetmesi gerekiyor. Bu durumda ebeveynlere de çocukları hem eğlendirmek hem de farkındalık kazandırmak için doğru aktivitelere yönlendirmek düşüyor.

Yüzyıllardır varlığını sürdüren bir zihin ve beden aktivitesi olan yoga, çocuğunuz için aradığınız spor aktivitesi olabilir. Çocuğunuzu hayatın zorluklarına hazırlamak için sporla tanıştırmalı ve özellikle çocuk yogasının büyüleyici dünyasına doğru ilk adımı beraber atmalısınız!

Çocuk Yogası Çocuk Gelişimine Nasıl Katkı Sağlar?

Çocuk Yogası Çocuk Gelişimine Nasıl Katkı Sağlar?

Türkiye Herkes için Spor Federasyonunun yayınladığı Yoga Kavramı isimli makaleye göre, bütünlük ve bütünleştirme ifadesinden doğan yoga fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan aynı anda farkındalık hissetmeyi sağlıyor. Beden fiziksel alanı temsil ederken, nefes ruhu, zihin de algının dolaştığı alanı temsil ediyor. Dünyanın pek çok yerinde uygulanmakta olan yoga pratikleri, çocukların hayatlarında büyük farklar yaratıyor.

Çocuk yogası başta çocukların kendi bedenlerini keşfetmelerini sağlarken düşüncelerini şekillendirmeye, sakinliklerini korumaya ve doğru nefes alma tekniklerini öğrenmelerine de yardımcı oluyor. Yoga başlı başına bir spor aktivitesi olsa da aynı zamanda diğer spor dallarındaki performansı artırmayı da sağlıyor.

Çocuk Yogasının Yararları Nelerdir?

Çocuk Yogasının Yararları Nelerdir?

Yoga çocuklara hem sosyal hem de akademik hayatlarında başarılı olmalarına yardımcı olabilecek pek çok önemli yaşam becerisi kazandırabiliyor. Çocukların düzenli olarak yoga yapmasının ne gibi olumlu etkiler sağladığını Arizona Early Childhood Career and Professional Development Network sitesinde yayınlanan 7 Benefits of Yoga for Young Kids isimli makaleden yararlanarak daha ayrıntılı bir şekilde sıralayabiliriz:

  • Yoga çocukların kaygılarını yönetmeye yardımcı oluyor. Yoga yaparak öğrenilen nefes egzersizleri ve rahatlama teknikleri çocukların stres yönetimini öğrenmesini sağlıyor. Stresi kontrol altına almak hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde kullanılması gereken önemli bir yaşam becerisi.
  • Yoga çocukların duygusal geçişlerini düzenlemesine katkıda bulunuyor. Yani çocukların rahatlarken ve huzurlu bir ruh hali kazanırken aynı zamanda anda olmayı öğrenmelerini sağlıyor.
  • Yoga çocukların öz güvenini artırmaya destek oluyor. Çocuk yogasında bir pozu gitgide mükemmel hale getirmek, denge ve esneklik becerisini geliştirmek küçük çocuklara güçlenme duygusu kazandırıyor.
  • Yoga çocukların beden farkındalığını geliştiriyor. Farklı yoga pozları arasında geçiş yapmak çocukların bedenleri ve kapasiteleri hakkında daha fazla bilgiye sahip olmasını sağlıyor.
  • Yoga çocukların konsantrasyonunu ve hafızasını geliştirmeye katkı sağlıyor. Birbirinden farklı yoga hareketlerini akılda tutmak ve bu hareketleri sadece isimlerini duyup yapmaya başlamak çocukların hatırlama becerilerine destek oluyor.
  • Çocuk yogası faydaları arasında disiplin duygusunun gelişmesi de yer alıyor. Yoga, çocukların kendilerini ifade etme becerilerini geliştirerek sınıftaki zorlayıcı davranışları azaltmasına yardımcı oluyor. Ayrıca yoga, çocuklara pozlarını mükemmelleştirmeye çalışırken disiplin duygusunu da öğretiyor.

Çocuk Yogası Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Çocuk Yogası Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Çocuklarda motor becerileri geliştiren yoga aktivitelerini sonlandırmak için belli bir yaş bulunmuyor. Nitekim yoga çocukluktan yetişkinliğe, yetişkinlikten yaşlılığa kadar her dönem uygulanabilen bir aktivite. Bu nedenle çocuğunuzun ilgisi devam ettiği sürece yoga faaliyetlerini destekleyebilirsiniz.

Çocuk Yogasına Ne Zaman Başlanabilir?

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun hazırladığı Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi’nde yer alan bilgilere göre, 8 ila 9 yaşındaki çocuklarda ritmik becerilerde gelişme meydana geliyor. Bu dönemde çocukların dayanıklıkları artıyor, kuvvet ve koordinasyon gerektiren becerileri gelişiyor ve karmaşık hareketleri yapma becerisi artıyor. Dolayısıyla çocukların bu dönemde yogaya başlaması ideal kabul ediliyor.

Çocuk Yogası Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Çocuk Yogası Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi’nde yer alan bilgilere göre, çocukların her gün en az 60 dakika orta şiddetten yüksek şiddete doğru gidecek şekilde fiziksel bir aktivite yapması gerekiyor. Yani çocuğunuz uzman onayıyla her gün 60 dakika boyunca basit hareketlerden daha zorlayıcı pozlara doğru yoga yapabilir.

5 ila 11 yaş arasındaki çocuklarda bu aktivitelerin haftada en az üç defa da yüksek şiddetli bir şekilde yapılması öneriliyor. Aynı kaynağa göre 12 ila 18 yaş grubunda da asıl hedef günde 60 dakika boyunca orta şiddetten yüksek şiddete ilerleyen aktiviteler yapmak. Ancak çocuğunuz herhangi bir spor aktivitesine yeni başlıyorsa egzersizlere yavaş başlamalı ve vücudunu yormamalı. Bu yaş grubunda herhangi bir egzersize ilk kez başlanıyorsa 15-30 dakikalık orta şiddette egzersiz yapılması öneriliyor. Bu aşamaya ulaşıldığında haftada bir ila iki gün 30 dakikalık egzersizden, haftada üç ila dört gün 30 dakikalık egzersize geçilebiliyor.

Çocuk Yogasında Yapılabilecek Pozlar Nelerdir?

Çocuk Yogasında Yapılabilecek Pozlar Nelerdir?

eMediHealth sitesinde yer alan Yoga for Kids: 10 Easy Yoga Poses and Their Health Benefits isimli makaleye göre çocukların uygulayabileceği yoga pozları arasında sukhasana, balasana, bhujangasana ve paschimottanasana pozları bulunuyor.

Çocuk yogası eğitimi yetişkin yogasına kıyasla son derece farklı ilerliyor. Yoga sessiz ve sakin bir ders olsa da çoğu çocuk uzun süre hareketsiz oturmakta zorlanabiliyor. Bu nedenle çocuk yogası eğitimleri genellikle hikaye anlatarak, dans ederek ve şarkı söyleyerek ilerliyor. Yukarıda da yer aldığı üzere çocukların yapabileceği birçok yoga pozu mevcut. Ancak her çocuğun farklı olduğunu ve bireysel ihtiyaçlarına göre farklı pozları daha iyi yapabileceğini unutmamak gerekiyor.

Sukhasana Pozu

Sukhasana pozu yapılması en kolay yoga pozlarından biri. Bu pozda bağdaş kurarak dik bir şekilde oturmak gerekiyor. Ardından sırt dikleştiriliyor. Mümkünse dizlerin yere değmesi gerekiyor. Eller dizlerin üzerinde yukarı bakacak şekilde konumlandırılıyor. Bu poz gevşemeyi teşvik etmeye, odaklanmayı artırmaya, duruşu düzeltmeye, sırttaki kasları güçlendirmeye, kalça ve bacaklardaki esnekliği artırmaya ve stresi azaltmaya katkıda bulunuyor.

Balasana Pozu

Çocuk pozu olarak da bilinen balasana pozu için dizlerin üstüne oturmak gerekiyor. Ardından yere doğru kolları uzatıp yatarak poz tamamlanıyor. Bu poz ayak bileklerini, bacakları ve kalçaları esnetip bu bölgelerdeki gücü artırmayı sağlıyor. Aynı zamanda gevşemeye, stresi azaltmaya ve kendini topraklamaya da yardımcı oluyor. Balasana pozu özellikle vücudun üst bölgesindeki gerginliği hafifletmeye katkı sağlıyor. Esasında bu poz çocukların ana rahmindeki pozisyonunun bir taklidi olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla çocuklar için son derece rahatlatıcı olabiliyor.

Bhujangasana Pozu

Kobra pozu olarak da bilinen bhujangasana pozunu uygulamak için önce yüzüstü yatılıyor. Ardından eller omuzlara paralel şekilde yerleştirilip düz bir şekilde konumlandırılıyor. Sırt kaslarından destek alınarak yukarı doğru kalkılıyor ve kobra pozisyonuna geçiliyor. Bu poz göğüs, kol, sırt ve karın kaslarının güçlenmesine yardımcı oluyor. Bhujangasana pozu beden ve zihin farkındalığını artırmaya, yorgunluk hissini hafifletmeye ve duruşu düzeltmeye de katkıda bulunuyor.

Paschimottanasana Pozu

Paschimottanasana pozu için öncelikle yere oturmak gerekiyor. Bacaklar öne doğru uzatılıyor ve kollar yukarı kaldırılıyor. Daha sonra mümkün olduğunca öne doğru eğilerek ellerle ayakları tutmak gerekiyor. Ancak vücut esnek değilse bacakları tutmak da yeterli. Bu poz sayesinde bacaklar ve ayaklar esnetiliyor. Paschimottanasana pozu karın ağrısının hafiflemesine, kaygının azaltılmasına ve yorgunluk hissinin giderilmesine yardımcı oluyor.

Büyüme ve gelişme döneminde çocukların hem sosyal hem fiziksel hem de zihinsel olarak kendini güçlendirebilmesi çok önemli. Bir ebeveyn olarak siz de çocuğunuzu yaşına uygun spor faaliyetlerine yönlendirmelisiniz. Çocuğunuzun bilişsel ve fiziksel becerileri için çocuk yogası eğitimlerini araştırmaya hemen başlayabilirsiniz.


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Çocuğunuzu yogaya başlatmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet