Sporun yetişkinlerin hayatında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Peki, spor aktiviteleri çocuklar için de uygun mu dersiniz? Gelin, çocuklar için spor aktivitelerinin olumlu ve olumsuz yönlerini birlikte keşfedelim!
Dünya Sağlık Örgütünün 2004 yılında yayınladığı Ruh Sağlığını Güçlendirme isimli rapora göre, hareketsiz yaşam tüm dünyada insan sağlığının zarar görmesine, bulaşıcı hastalıkların artmasına ve ruh sağlığının bozulmasına yol açıyor. Yetişkinlerin hayatında büyük bir öneme sahip olan spor kavramı, çocuklar için de bir hayli önem taşıyor. Bu makalemizde sporun çocukların hayatında nasıl bir öneme sahip olduğunu ve çocuklarda spor aktivitelerinin kaç yaşında başlayabileceğini mercek altına alıyoruz!
Türkiye Halter Federasyonunun yayınladığı Çocuklarımız Neden Spor Yapmalı? isimli çalışmada, çocukların sağlıklı büyüyebilmesi için spor faaliyetlerinin son derece mühim olduğu belirtiliyor. Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde çocuğun bedeni değişken bir yapıya sahip olduğu için spor aktiviteleri bu yaşlarda ortaya çıkabilecek fiziksel bozuklukları önlemeye yardımcı oluyor.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı Onların Oyunu Spor isimli çalışmaya göre, çocuklarda vücut gelişiminin önemli bir kısmı 12 yaş öncesinde tamamlanıyor. Bu nedenle çocukların erken yaşlarda spor çalışmalarına başlaması bir hayli önemli oluyor. T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun yayınladığı Türkiye Fiziksel Aktivite Rehberi isimli kitapçığa göre bulaşıcı hastalıkların, obezitenin, tip 2 diyabetin ve kronik ve genetik hastalıkların önlenmesi için insanların çocuk yaştan itibaren düzenli olarak spor faaliyetleriyle meşgul olması gerekiyor.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı Onların Oyunu Spor isimli çalışmaya göre, spor aktiviteleri çocuklar için sağlıklı bir eylem olarak kabul ediliyor. Bu çalışmaya göre çocuklarda spor sadece fiziksel gelişime değil, psikolojik gelişime de katkı sağlıyor. Ayrıca spor etkinlikleri çocukların sosyalleşmesine, takım sporlarında ortak karar alma ve sorumluluk duygusunun gelişmesine, bireysel sporlarda ise hız ve karar verme yeteneğinin güçlenmesine destek oluyor.
Spor, çocukların hayatın iniş ve çıkışlarına alışmasına, kazanma ve kaybetme duygusunu profesyonel bir şekilde öğrenmelerine yardımcı oluyor. Çocuklar iyi bir kaybeden olabilmek için bile olgunluğa ve pratiğe ihtiyaç duyuyor. Bunun yanı sıra çocukların kazanma duygusunu da karşı tarafı rahatsız etmeden yaşamayı deneyimlemesi gerekiyor. Dolayısıyla spor yapmak, çocukların duygularını kontrol etmelerini ve olumsuz duyguları sağlıklı bir şekilde yönlendirmeyi öğrenmelerini sağlıyor.
Türkiye Halter Federasyonunun yayınladığı Çocuklarımız Neden Spor Yapmalı? çalışmasına göre spor aktiviteleri, çocukların sabır seviyesinin gelişmesine, azim ve dayanıklılık gibi beceriler edinmesine ve okul dışında akranlarıyla sağlıklı bir iletişim kurmasına da destek oluyor. |
Çocuklar belli bir yaştan sonra ebeveynlerinin yönlendirmesi ve doktor onayıyla spor faaliyetlerine başlayabiliyor. Unutmayın ki, çocuğunuzu en iyi tanıyan kişi sizsiniz. Bu nedenle çocuğunuzun spora ilgi duymasını ve spordan zevk almasını sağlamak için ilgi alanına yönelik spor aktivitelerini araştırmalısınız. Özellikle küçük yaşlardaki çocukları kazanmak veya kaybetmek kavramları yerine eğlenme, yeni şeyler deneme ve aktif olma kavramlarıyla tanıştırmalısınız.
Health Direct sitesinde yer alan Developing Life Skills Through Sports isimli makaleye göre, çocuğunuz herhangi bir spor müsabakasında kaybetse dahi takımdaki tüm çocukların çabalarını övmeli ve çocuğun sportif bir tutum geliştirmesine yardımcı olmalısınız. Spor aktiviteleri sırasında karşı takımı, hakemi veya başka bir oyuncuyu kötülemekten uzak durmalısınız. Bu sayede çocuğunuzu sporun her yönüne hazırlayabilirsiniz.
Her spor aktivitesi için belli bir yaş sınırı bulunuyor. Ancak yenidoğanlar için aktiviteler ile başlayarak çocuğunuzu ileriki yaşlarda katılabileceği spor faaliyetlerine daha iyi hazırlayabilirsiniz. Türkiye Herkes için Spor Federasyonunun yayınladığı Bebek Cimnastiği içeriğine göre, 6 ay ila 2 yaş arasında bebeklerin kendi kapasitelerine uygun egzersiz hareketlerini ebeveyn yardımıyla uygulaması gerekiyor. Bu çalışmada jimnastik yapan bebeklerin bedensel ve zihinsel gelişiminin hızlandığı, eklem ve kaslarının geliştiği belirtiliyor. Egzersiz yapan bebeklerde ileriki dönemlerde omurga şekil bozuklukları ya da eklem deformitelerinin daha az görüldüğü paylaşılıyor.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı Onların Oyunu Spor isimli çalışmaya göre, çocuklar 2 yaşından itibaren doktor onayıyla spora başlayabiliyor. Koşma, tırmanma ve top yakalama gibi egzersizler küçük yaşlarda çok daha rahat bir şekilde yapılabiliyor. Yüzme ve jimnastik gibi branşlara başlamak için en ideal yaşın 4 olduğu vurgulanıyor. Çocuklar 7 yaşından itibaren futbol, basketbol ve voleybol gibi branşlarda da aktif olarak yer alabiliyor.
T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı Onların Oyunu Spor isimli çalışmaya göre atletizm, güreş ve boks gibi fiziksel gereksinimlerin ön plana çıktığı branşlara başlama yaşı 10 olarak kabul ediliyor. Bu tür branşlara daha erken yaşlarda başlanması çocuklar için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. |
Bebek Egzersizleri Nedir? Nasıl Yapılır?
Türkiye Herkes için Spor Federasyonunun yayınladığı Bebek Cimnastiği içeriğine göre, bebeklerin ebeveyn yardımıyla birlikte ikinci aydan itibaren egzersiz hareketlerine başlaması kas gelişimi için faydalı kabul ediliyor. 2 ila 6 aylık bebeği sırt üstü yatırarak kollarını açıp kapayacağınız basit egzersizlerle aktivitelere başlayabilirsiniz. Türkiye Herkes için Spor Federasyonunun kaynağında belirtildiği üzere, bu egzersizler bebeklerin baş kontrolünü sağlamasına ve olası sinir sistemi gelişim geriliğinin erken dönemde tespit edilebilmesine yardımcı oluyor.
Türkiye Herkes için Spor Federasyonuna göre, 6 ila 12 aylık dönemde ilk 6 ayda uygulanan jimnastik hareketlerinin sayısının artırılması tavsiye ediliyor. Ancak 6 aydan itibaren bebeklerin eklemlerindeki esneklik azalmaya başladığı için zorlayıcı hareketlerden de uzak durmak gerekiyor. Çocukların yürümeye başladığı 1 yaşından itibaren de egzersizlere devam edilmesi öneriliyor.
Bu spor branşları Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmetlerinin verdiği bilgilere göre çocuklar için faydalı olarak kabul ediliyor. Elbette ki her bir spor aktivitesinin çocuklara sağladığı çeşitli faydalar bulunuyor. Ancak herhangi bir spor aktivitesine başlamadan önce çocuğun doğru yaşta olduğundan emin olmak gerekiyor.
Çocukların yanlış yaşta yanlış spor aktivitelerine yönlendirilmesi gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle çocuğunuzu herhangi bir spor kursuna yazdırmadan önce hem doktorunuzdan hem de kurstaki hocalardan bilgi almalısınız.
Çocukları doğumdan itibaren egzersizler ve spor faaliyetleriyle tanıştırarak ilgi alanlarına en uygun spor aktivitelerini keşfetmelerini sağlayabilirsiniz. Ayrıca doğru spor aktiviteleriyle çocukların hem fiziksel, hem zihinsel hem de ruhsal gelişimlerine katkıda bulunabilirsiniz. |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Çocuk sporları ve yenidoğan egzersizleri için mutlaka doktorunuza ve spor alanında bir uzmana danışmalısınız.
Kaynaklar;