Ekolali Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Ekolali Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Çocuğunuz duyduğu sesleri ve konuşmaları sürekli tekrar mı ediyor? Bunun ekolaliyle bir ilgisi olabileceğini biliyor musunuz? Bazı çocuklar duyduğu kelimeleri ve cümleleri, anlamsızca ve aynı şekilde tekrarlıyor. Bu ilk aşamada bir sorun gibi görünmese de bunun uzunca bir süre devam etmesi, akıllara ekolaliyi getiriyor. Peki, ekolali tam olarak ne anlama geliyor?

Çocuklar çevresinde duyduğu sesleri tekrarlamaya ve taklit etmeye çoğunlukla eğilimli oluyor. Aslında bu, miniklerin konuşma becerisi elde etmesinin ve dil gelişiminin bir parçası. Ancak çocukların sesleri ve konuşmaları tekrar etmesi belirli bir yaştan sonra da devam ediyorsa, burada ekolali şüphesinden bahsedilebiliyor. Öyleyse ekolali nedir, belirtileri nelerdir ve ekolali nasıl tedavi edilir yakından bakalım mı? Ekolali ile ilgili bilmeniz gereken pek çok detayı sizin için kaleme aldık. Hadi, ekolali konusunda bilinçlenme vakti!

Ekolalinin Anlamı Nedir?

Ekolalinin Anlamı Nedir?

Ekolali, genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan bir konuşma bozukluğu olarak ifade ediliyor. Seslerin ve konuşmaların sürekli olarak tekrar edilmesiyle kendini gösteren bu bozukluk, ilerleyen dönemlerde iletişim konusunda ciddi sorunları beraberinde getiriyor.

Ekolali problemiyle karşı karşıya olan çocuklar, genellikle çevresindeki ya da televizyondaki sesleri hemen ardından ya da bir süre geçtikten sonra anlamsız bir şekilde tekrar ediyor. Bilinçsiz bir şekilde gerçekleşen bu davranış, çocuğun kendisini ifade etmesine engel olurken, iletişim kurmaktan çekinmesine de neden olabiliyor.

Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerde Ekolali isimli makale, ekolali kavramını daha önce söylenen bir ifadenin bir kısmının veya tamamının bağlama uygun olmayan biçimde sözel olarak tekrarlanması şeklinde tanımlıyor. Bununla birlikte makale, ekolalinin kesin nedeninin hala bilinmediğinin de vurgusunu yapıyor.


Ekolali Belirtileri Nelerdir?

Ekolali Belirtileri Nelerdir?

Echolalia Nedir? isimli makaleden alınan bilgilere göre, ekolali belirtileri şu şekilde sıralanıyor:

  • Sesleri tekrar etme
  • Cümleleri aynı ses tonuyla tekrarlama
  • Kısa cümleler kurma
  • Karşılıklı iletişim kurmaktan kaçınma

Ekolali belirtileri neredeyse tüm çocuklarda aynı şekilde seyrediyor. Dil gelişimini henüz tamamlamamış yaşta olan çocuklar genellikle yalnızca sesleri ve cümleleri tekrar ederken, üç yaş ve üzerindeki çocuklarda ekolali, tekrar etme ve iletişimden kaçmayla birlikte kendisini gösterebiliyor.

Türk Nöroloji Dergisi’nde yayınlanan Ekolalik Çapraz Afaz isimli makalede, ekolali belirtileri şu şekilde ifade ediliyor: Hastalar konuşmaya başladıklarında bazı afazik özellikler izlenebilir, çok fazla konuşmazlar, kompleks cümleler üretme kapasiteleri oldukça sınırlıdır, sorulan soruları tekrarlarlar. Yanıtlar çoğu zaman gecikmeli, kısa ve öz cümlelerden oluşur.


Ekolalinin Türleri Nelerdir?

Ekolali Belirtileri Nelerdir?

Healthline sitesinde yayınlanan Ekolali isimli makaleye göre ekolalinin iki farklı türü bulunuyor. Aslında ekolalinin türlere ayrılıyor olması belirtilerde bir değişiklik meydana getirmiyor. Ekolali türlerinde daha çok ortaya çıkış zamanı baz alınıyor.

Etkileşimsiz Ekolali Nedir?

Gecikmiş ekolali olarak da bilinen etkileşimsiz ekolali, çocuğun duyduğu sesleri o andan bağımsız olarak başka bir zaman diliminde tekrar etmesini ifade ediyor. Herhangi bir çağrışım olmadığında bile çok önceden duyduğu bir cümleyi tekrar eden çocuklarda, etkileşimsiz ekolali türü görülmüş oluyor. Örneğin; çocuk iki hafta önce televizyonda duyduğu bir repliği veya anne ve babasının ona söylediği bir cümleyi hatırlayarak anlamsızca tekrar dile getiriyor.

Etkileşimli Ekolali Nedir?

Diğer adı anında ekolali olan etkileşimli ekolali, çocukların duyduğu cümleleri veya kelimeleri o anda tekrar etmesi anlamına geliyor. Örneğin; çocuğa “Ne yersin?” sorusu yöneltildiğinde çocuk soruya “Ne yersin?” şeklinde cevap veriyor. Bununla birlikte etkileşimli ekolali, bir noktada iletişim işlevi görüyor. Etkileşimli ekolali bozukluğuna sahip olan çocuklar genellikle günlük isteklerini belirtmek için ya da duymaya alıştıkları cümlelerle iletişimi devam ettiriyor.

Ekolali Belirtileri Kaç Yaşta Görülür?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Ne Zaman Başlar?

Ortalama 1-2 yaşında dil becerisini geliştirmeye başlayan çocuklar, kelimeleri ve sesleri tekrar ederek bu gelişimi sürdürüyor. Ekolali, işte tam olarak bu süreçte görülmeye başlanıyor. Echolalia: Echolalia Nedir ve Nasıl Yardımcı Olabiliriz? isimli makalede, çoğunlukla iki yaşındaki çocuklarda görülen ekolalinin çocuk üç yaşını geçtikten sonra minimuma inmesi beklendiğini ifade ediliyor. Ancak bu yaştan sonra ekolali belirtileri tekrar sürmeye devam edebiliyor. Ekolaliyi azaltmak için çeşitli yöntem ve tekniklerin denenmesi tavsiye ediliyor.

Ekolali Küçük Yaşta Normal Bir Semptom mudur?

Ekolali Küçük Yaşta Normal Bir Semptom mudur?

Verywell Health sitesinde yayınlanan Otizmde Ekolali isimli makalede, ekolalinin aslında çocuk gelişiminin bir parçası olduğu belirtiliyor. Makaleye göre, nörotipik küçük çocuklar konuşmayı öğrendikçe, duydukları sesleri taklit ediyor. Çocuk zamanla dili öğreniyor ve yeni kelimeleri birbirine bağlayarak ihtiyaçlarını ve fikirlerini iletmek için kullanıyor. Bu süreçte kelimelerin ve seslerin tekrar edilmesi yani ekolali oldukça normal kabul ediliyor. Ancak üç yaşından büyük çocuklarda bu durumun devam etmesi halinde ekolali konuşma problemleri arasında yer alıyor.

Çocuklarda Ekolali Kaç Yaş için Sağlıksız Kabul Edilir?

Yapılan araştırmalar, ekolalinin çocuklarda konuşmayı öğrenme sürecinde aktif olarak görülebildiğini ortaya koyuyor. Ekolalinin sağlıksız olarak kabul edilmesi ve bir konuşma sorunu olarak görülmesi ise çocuğun konuşmayı öğrenip iletişime geçmesi gereken döneme karşılık geliyor. “Ekolali kaç yaşına kadar sağlıksız kabul edilir?” sorusu için günümüzde çeşitli araştırmalar bulunuyor. Uzmanlara göre ortalama olarak üç yaşından büyük çocuklarda ekolalinin görülmesi, ortada bir sorunun olduğuna işaret ediyor.

Ekolalinin Bir Tedavisi Var mı?

Ekolalinin Bir Tedavisi Var mı?

Speech and Language Kids sitesinde yayınlanan makalede, ekolali tedavisi için belirli yöntemler uygulanabileceği belirtiliyor. Ancak bu yöntemlerin ekolali olan her çocuk için geçerli olmadığının da altı çiziliyor. Makaleye göre ekolalinin herkese uyan bir tedavi yöntemi bulunmuyor ve doğru bir tedavi için çocuğun kelimeleri neden tekrar ettiğini bulmak gerekiyor. Bu noktada ekolalinin tedavisi için uzman bir doktora başvurmak ve tedavi yöntemlerini doktor onayıyla denemek büyük önem taşıyor.

Ekolali Otizm ile İlişkilendirilebilir mi?

Ekolali Otizm ile İlişkilendirilebilir mi?

Kocaeli Üniversitesi Eğitim Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, ekolalinin otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde yaygın olarak görüldüğü görüşünü ortaya koyuyor. Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin sosyal iletişim becerilerinde eksiklikler görülüyor.

Dil gelişiminde gecikme, tekrarlayan ve kendine özgü dil kullanımı otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin sosyal iletişim becerilerinde sık gözlenen sorunlar arasında yer alıyor. Bununla birlikte çeşitli araştırmalar, ekolali olan her çocuğun otizm bozukluğu göstermeyeceği yanıtını veriyor.

National Library of Medicine sitesinde yayınlanan Ekolali isimli araştırma, ekolali tedavisinin etiyolojiye bağlı olduğunu ifade ediyor. Otizmle ilgili ekolali yönetimi, ebeveynler, nörogelişim uzmanları, terapistler, psikologlar ve özel eğitimciler de dahil olmak üzere multidisipliner bir ekip gerektiriyor.!


Ekolaliyi Azaltmak için 3 Yöntem

Ekolaliyi Azaltmak için 3 Yöntem

Ekolaliyi azaltmak için çeşitli yöntemler bulunuyor. Hem uzman kişilerce hem de evde uygulanabilecek yöntemler ise şu şekilde:

İletişimi Geliştirmek

Verywell Health sitesinde yayınlanan makaleye göre ekolaliyi azaltmak için uygulanabilecek yöntemler arasında ekolali olan çocuğun iletişimini geliştirmek bulunuyor. Evde yapılacak bazı egzersizlerle ekolaliyi hafifletmenin mümkün olduğu söyleniyor. Çocuğa günlük yaşamda sorular sormanın iletişimi kuvvetlendirmek açısından son derece etkili olduğu paylaşılıyor. Bununla birlikte soruları seçim yaptıracak şekilde sorarak çok daha kolay bir iletişim kurabilirsiniz. Örneğin; “Meyve ister misin?” yerine, “Muz mu yoksa elma mı?” diye sorabilirsiniz.

Konuşma Terapileri

Healthline sitesinde yayınlanan makaleye göre ekolaliyi azaltmak için konuşma terapilerinden yararlanmak gerekiyor. Konuşma terapistinin uygulayacağı yöntemler, ekolalinin azalmasına ve ekolali olan çocuğun düşündüklerini doğru bir şekilde aktarabilmesine yardımcı olabiliyor.

Psikolojik Destek

Ekolali olan çocuğun psikolojik destek alması, kelimeleri neden tekrar ettiğini anlamayı sağlayabiliyor. Bununla birlikte psikolojik destekle çocuğun stresi azaltılabiliyor. Böylece ekolalide azalma görülebiliyor.

Ekolali üç yaşından büyük çocuklarda problem teşkil edebiliyor. Dilerseniz üç yaşındaki çocukların gelişim süreci hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Çocuğunuz 3 Yaşında!” içeriğimize de göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Ekolali hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;