Çok Hareketli Bebekle Nasıl İlgilenilmelidir?

Çok Hareketli Bebekle Nasıl İlgilenilmelidir?

Hayranlıkla karışık bir korkuyla şahit olduğunuz üzere bebeğiniz hızla büyüyüp gelişiyor. Zaman çok hızlı akıyor ve bebeğiniz de bir o kadar hızlı hareket ediyorsa biraz tavsiyeye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bu rehberimizde her yeni günü ayrı bir macerayla karşılayan çok hareketli bebeklerin ebeveynleri için etkili ve basit öneriler sunuyoruz!

Hep hayal ettiğiniz o ilk adımlar atıldı ya da bebeğiniz ilk kez dönmeyi başardı. Hatta bebeğiniz düşündüğünüzden çok daha fazla mı hareket etmeye başladı? Bebeğinizin hareketliliğinin artması sizi neşeyle karışık endişelere sevk ediyor olabilir. Zira bebek bakımı normal şartlarda dahi zorlu bir mücadeleyken çok hareketli bebekler söz konusu olduğunda işler daha da karmaşık hale gelebiliyor. Tek başına bırakmaya endişe ettiğiniz ya da nasıl ilgilenmeniz gerektiğinden bir türlü emin olamadığınız bebeğinizle ilgili aklınızda sıralanan soruların yanıtları sayfanın devamında sizi bekliyor!

Bebekler Neden Çok Hareketlenir?

Bebekler Neden Çok Hareketlenir?

Bebeklerinin her hareketi ebeveynler için ayrı bir heyecan ve neşe kaynağı oluyor. Anne karnında hissedilen ilk tekmeyle başlayan bu serüven ufak adımlarla ve hatta belki de fazlasıyla hareketli günlerle devam ediyor. Uzman onaylı yaşam ve sağlık sitesi Very Well Mind’da yayınlanan ADHD in Babies: Signs, Symptoms, and Treatment isimli makalede bebeğinizin çok hareketli olmasının bir sebebinin de bebek hiperaktivitesi olabileceği ifade ediliyor. Bununla birlikte Amerikan Pediatri Akademisinin yayın organı Health Children isimli platformda yayınlanan bir makale, dört yaş öncesi dönemde çocuklarda görülen hızlı gelişimin hiperaktivite tanısını zorlaştırdığına işaret ediyor.

Avrupa’nın tamamen çocuk ve ergen psikiyatrisine ayrılmış tek hakemli dergisi European Child and Adolescent Psychiatry’de yayınlanan Early Motor Signs Of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder: A Systematic Review isimli makaleye göre hiperaktivite bozukluğuna sahip bebekler motor becerileri ve dil gelişimi konusunda farklılık gösteriyor. Bununla birlikte henüz bu varsayımı kanıtlayacak yeterlilikte çalışmalar olmadığı da vurgulanıyor.


Hareketli Bebekler için Nereye Danışılmalıdır?

Hareketli Bebekler için Nereye Danışılmalıdır?

ADHD in Babies: Signs, Symptoms, and Treatment isimli makalede çok hareketli bebekler için ebeveynlerin çocuk doktoruna danışması tavsiye ediliyor. Ancak hiperaktivite belirtileri gösteren bebeklere dahi kesin bir tanı konulabilmesi mümkün olmayabiliyor. Çünkü tüm çocukların gelişim süreçleri tıpkı parmak izleri gibi benzersiz ve kendine has şekilde ilerliyor.

Çocuğunuza dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konulabilmesi için 4-17 yaş aralığında olması ve en az altı farklı belirti göstermesi gerekiyor. Tanı süreci zaman ve emek gerektiren hiperaktivite bozukluğunda gözlem sürecinin erken yaşlarda başlamasında fayda bulunuyor.

Bebek Hareketli ise Nasıl İlgilenilmelidir?

Bebek Hareketli ise Nasıl İlgilenilmelidir?

Bebeğinizin büyüdükçe ve güçlendikçe daha da hareketlendiğini gözlemliyor olabilirsiniz. Bu yüzden altını değiştirmek de onu giydirmek de size artık biraz daha zor geliyor olabilir. Bebeğinizin altını yüksek alt değiştirme ünitesi üzerinde değiştiriyorsanız onu bir an bile yalnız bırakmamaya dikkat edin. Gelişen kaslarını her an kullanmaya heves eden bebeğinizin kontrolsüz hareketleri dengesini bozabilir. Bebeğinizin altını değiştirdiğiniz yere bir bebek dönencesi ya da bebeğinizin kısa süre dikkatini çekip onu oyalayacak bir oyuncak koymanız işe yarayabilir.

Bebeğiniz emekleme ya da ilk adımlarını atma aşamasındaysa ya da çoktan ilk adımlarını attıysa durum biraz daha dikkat gerektiriyor. Yaşam alanınızı olası risklerden arındırmanız bu dönemde önemli bir husus oluyor. Sehpa köşeleri, kırılmaya müsait objeler, sabitlenmeyen mobilyalar ve pek çok diğer detayı incelikle gözden geçirmeniz büyük önem taşıyor. Bolca tedbir, bebek telsiz-kamera sistemleri ve en önemlisi de çevrenizden ihtiyaç duyduğunuz yardımı talep etmeniz bu süreci çok daha konforlu atlatmanıza destek olabilir.

Hareketli Bebekle Hangi Aktiviteler Yapılabilir?

Hareketli Bebekle Hangi Aktiviteler Yapılabilir?

Çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre hareketli bebeğinizle yapabileceğiniz aktiviteler aşağıdaki gibi sıralanıyor. Ancak bu aktiviteleri uygulamaya başlamadan önce çocuk doktorunuzdan onay almanız tavsiye ediliyor.

Bebeğinizin Dikkatini Çekecek Obje ve Oyuncakların Gücünü Keşfedin

Bebeğinizin dikkatini çekecek oyuncaklar bu dönemde fazlasıyla işinize yarayabilir. Bununla birlikte bebeğiniz için aynı anda tüm oyuncaklara erişebileceği değil, oyuncaklarını dönüşümlü kullanabileceği bir sistem kurabilirsiniz. Böylece unuttuğu oyuncaklarla uzun uzun ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.

Yürüme Egzersizleriyle Enerjisini Atmasına Destek Sağlayın

Yürüme egzersizleri hem bebeğinizin gelişimine katkı sağlamaya hem de hareket ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir. Bebeğinizin önünde diz çöküp onu destekleyebilir ve cesaretlendirebilirsiniz.

Evde Yapabileceğiniz Aktivitelerin Uçsuz Bucaksız Dünyasına Dalın

Kağıt bardakları iç içe koyarak küçük sihir numaralarından faydalanabilir, hayvan seslerini taklit edebilir ya da bebeğinize farklı dokuda kumaşları keşfetme imkanı yaratabilirsiniz. Böylece hem bebeğinizle olan bağınızı güçlendirebilir hem de bebeğinizin dikkatini belirli konulara odaklamasına destek olabilirsiniz.

Bebeğinize Erkenden Kaliteli Zaman Geçirmeyi Öğretin

“Ağaç yaşken eğilir.” sözünü kulağına küpe ederek büyüyen bizler için bu yöntem pek de şaşırtıcı olmasa gerek değil mi? Motor becerileri geliştirecek karalama aktiviteleri, farklı tonda sesler çıkaran basit müzik aletleri ve bebeğinizle birlikte inceleyeceğiniz baskılı hikaye kitapları günlük rutininize renk katabilir.

Rutin Ev İşlerine Bebeğinizi de Dahil Edecek Bir Sistem Kurmayı Deneyin

Yürümeye başlayan ve sizi durmaksızın takip eden bebeğiniz bu süreçte hareketlerinizi tekrarlama eğiliminde olacaktır. Temizlik yaparken eline bir bez vermeniz ya da yemek hazırlarken mama sandalyesiyle yanınızda zaman geçirmesi bebeğinizin kendini bir aktivitenin parçası gibi hissetmesini sağlayabilir.

Bebeğinizle Uzun Yürüyüşlere Çıkın

Bebeğinizle çıkacağınız uzun yürüyüşler hem size hoş bir alışkanlık kazandırabilir hem de bebeğinizin etrafı keşfetmesini sağlayabilir. Özellikle de doğayı yakından gözlemlemek bebeğinizin dünyayı daha renkli ve keyifli şekilde keşfetmesine yardımcı olabilir.

Bebeğinizin gelişim sürecinde gösterdiği alışkanlıkların sürekli değişme olasılığını ve en önemlisi de bu süreçte kendi ihtiyaçlarınıza odaklanmayı unutmamalısınız. Ayrıca her anı irili ufaklı telaş anlarıyla dolu bu günleri özleme olasılığınızı da aklınızdan çıkarmamalısınız.


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizle ilgili tüm konular için muhakkak doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet