Plasenta Previa Nedir? Neden Olur?

Plasenta Previa Nedir? Neden Olur?

Plasenta previa gebelik sürecinde nadir görülen durumlar arasında yer alıyor. Erken teşhisin son derece büyük önem taşıdığı bu durum, neredeyse her bin doğumun dördünde görülebiliyor. Hamilelikte özellikle 20 haftanın üzerinde görülen kanamalar plasenta previa durumundan şüphelenilmesine neden oluyor. Gelin, birlikte plasenta previa’nın ayrıntılarını inceleyelim!

Annelik dünyanın en güzel duygularından biri. Kişinin kendisinden bir parçayı kucaklaması, şüphesiz ona bütün dertlerini unutturabilir. Tabii anneliğin zor yanları da yok değil. Hatta bazen bu zorluklar gebelik sürecinden itibaren başlayabiliyor. İşte plasenta previa da bu zorluklar arasında! Halk arasında plasentanın önde gelmesi olarak bilinen bu durum bazen ciddi risklere neden olabiliyor. Bu nedenle plasenta previa’nın ne olduğunu bilmek ve buna karşı önlem almak son derece önemli! İşte, plasenta previa ile ilgili detaylar!

Plasenta Nedir? Nasıl Oluşur?

Plasenta Nedir? Nasıl Oluşur?

Plasenta, gebelik sürecinde rahim içerisinde oluşan jel kıvamındaki sıvıyı ifade ediyor. Bu doku bebeğe oksijen ve besin sağlıyor. Gebelik sürecinde rahim ile rahim ağzının birleştiği noktaya ise alt segment adı veriliyor. Aslında bu bölge rahim kaslarının bittiği ve rahim ağzı bağ dokusunun başladığı bir alan. Gebelik sürecinde tam da bu bölgede ciddi değişiklikler görülüyor. Doğum sürecine yaklaşıldıkça alt segment bölgesinde ciddi gevşemeler ve yumuşamalar meydana geliyor. Bu da doğumu kolay kılıyor.

Plasenta previa doğum sırasında bebeğin plasentasının aşağıda olmasını ifade ediyor. Yani normal şartlarda yukarı kısımlarda bulunması gereken plasenta, alt segmente yerleşiyor. Bu süreçte plasenta, rahim ağzını kapatarak doğumun doğal yollarla gerçekleşmesine engel oluyor. Ciddi bir kanama riskini beraberinde getiren bu durum, normal doğum olanaklarını neredeyse imkansız hale getiriyor. Elbette bu sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için engel değil. Sadece gebelik sürecinde biraz daha dikkatli davranmak gerekiyor.

Plasenta Previa’nın Halk Arasındaki Tanımı Nedir?

Plasenta Previa’nın Halk Arasındaki Tanımı Nedir?

Plasentaya hak arasında “eş” deniyor. Plasenta previa da bu doğrultuda halk arasında “eşin önden gelmesi” olarak ifade ediliyor. Bu durumla karşılaşan annelere çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Gebeliğin son haftalarında ise çözüm olarak sezeryanla doğum tercih edilerek annenin ve bebeğin doğumdan sağlıklı bir biçimde çıkması sağlanıyor.

Plasenta Previa Belirtileri Nelerdir ?

Plasenta Previa Belirtileri Nelerdir ?

Plasenta previa durumunun temel belirtileri arasında kanamalar başı çekiyor. Hamileliğin ikinci yarısından itibaren başlayan bu kanamalar genellikle ağrısız seyrediyor. Elbette tüm kanama durumlarını plasenta previa olarak nitelendirmek doğru değil. Kanamaların şiddetli olması, bu durumda belirleyici etken. Global sağlık platformu WebMD, hamileliğin ikinci yarısında oluşan kanamaların süreklilik göstermesi ve bazen şiddetlenmesi durumunda da akıllara plasenta previa durumunu getirmek gerektiğini ifade ediyor.

Plasenta Previa Neden Olur ?

Plasenta Previa Neden Olur ?

Plasentanın aşağıda olması çeşitli sebeplere bağlanabilir. Healthline Placenta Previa adlı makalede, bu sebeplerden birinin anne rahminde doğuştan gelen şekil bozuklukları olduğunu ifade ediyor. Çalışmada anomali olarak da ifade edilen bu durumun, plasentanın konumunu etkilediği belirtiliyor. Nadir görülen bu rahim probleminde plasentanın aşağıya doğru hareket etme olasılığı yüksek seyrediyor. Öte yandan aynı çalışma, sebepler arasında annenin geçirmiş olduğu cerrahi operasyonları da sayıyor. Özellikle sık yapılan kürtaj operasyonlarının ve rahim yapısını etkileyecek ameliyatların da plasenta previa’nın oluşmasına sebebiyet verebildiği Healthline tarafından ifade ediliyor.

Plasenta Previa Kimlerde Oluşur?

Plasenta Previa Kimlerde Oluşur?

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği tarafından 2010 yılında yayımlanan Doğum Sonu Kanama adlı basılı kaynakta, eşin aşağıda konumlanması durumunun iki ve daha çok gebeliklerde görülebileceği ifade ediliyor. Ayrıca kaynakta yaşı ilerlemiş annelerde de plasenta previa görülme ihtimali yüksek bulunuyor. Rahim anomalisinin yanı sıra kist vb. sorunlar bulunan hamileler de plasenta previa riski ile karşılaşabiliyor. Yine belirttiğimiz gibi, kürtaj sıklığı bulunan anne adaylarında da bu duruma rastlamak olası.

Plasenta Previa Bulunanlar Neye Dikkat Etmelidir?

Plasenta Previa Bulunanlar Neye Dikkat Etmelidir?
  • Plasenta previa bulunanlar öncelikle ağır kaldırmamaya dikkat etmeli.
  • Öte yandan hamilelik sürecinde az miktarda olan kanamalarda bile doktora görünmeli.
  • Bu süreci istirahat ederek geçirmek de öneriler arasında.
  • Ek olarak Healthline’a göre plasenta privea durumunda cinsel birliktelikten de kaçınılmalı.

Plasenta Previa’nın Kaç Çeşidi Vardır?

Plasenta Previa'nın Kaç Çeşidi Vardır?
  • Plasenta Previa Marginalis: Plasentanın rahim ağzının kenarına değecek kadar yakınlaşması durumunu ifade ediyor.
  • Plasenta Previa Totalis: Rahim ağzının tamamen kapanması anlamına geliyor.
  • Plasenta Previa Parsiyalis: Rahim ağzının kısmen kapalı olması demek oluyor. Kısmen kapanmada bazen normal doğum yöntemleri düşünülebiliyor.
  • Aşağı Yerleşimli Plasenta: Doğum kanalının açık olduğuna fakat eşin normale nazaran alt taraflarda konumlandığına işaret ediyor.

Plasenta Previa Durumunda Hangi Doğum Gerçekleştirilmelidir?

Plasenta Previa Durumunda Hangi Doğum Gerçekleştirilmelidir?

Plasenta previa durumlarında normal veya sezeryanla doğum seçeneklerini masaya yatıran hekimler, nihai kararı anne adayının ve bebeğin durumuna göre veriyor. Elbette bu süreçte çeşitli tedavi yöntemlerine verilen yanıtlar da önem arz ediyor. Fakat hamileliğin son evrelerinde bu gelişmeyi değerlendirmek için uzman hekimlerin görüşlerini almak şart. Bilhassa yoğun kanama durumlarında hemen hekime başvurmak gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda olacağını düşünüyoruz.

Plasenta Previa’ya Ait Bir Tedavi Yöntemi Bulunur mu?

Plasenta Previa'ya Ait Bir Tedavi Yöntemi Bulunur mu?

Healthline Placenta Previa adlı makalede özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde ortaya çıkan plasenta previa durumunun düzelme olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. İlerleyen süreçte oluşan plasenta previa için ise doktorların farklı çözümler ürettiğinin altı çiziliyor. Sezaryen ve erken doğum bunlardan birkaçı. Elbette tüm bu sürecin hekim kontrolünde olması gerekiyor. Yani ilk muayeneden itibaren plasenta previa durumu ile karşılaştıysanız düzenli kontrollerinizi aksatmamalısınız.

Kesin teşhisi 20’nci hafta sonrasında konulabilen plasenta previa, bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza almanıza engel değil! Dolayısıyla plasenta previa durumu ile karşılaştığınız andan itibaren moralinizi yüksek tutmalı ve pek çok anne adayının bu durum ile yüz yüze gelebildiğini unutmamalısınız. Gebeliğin ilk süreçlerinde ortaya çıkan plasenta previa daha sonra düzelebiliyor. Son süreçlerde ise bebeklere takviye tedaviler uygulanarak sezeryan veya erken doğum işlemi başarıyla gerçekleştirilebiliyor. Yani, endişeye mahal yok!

Gebelik sürecine dair daha fazla bilgi edinmek için Hamilelik Hakkında Merak Edilenler başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Plasenta previa hakkında en doğru bilgiler için alanında uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet