Bebek Odası Nasıl Hazırlanır? İçinde Neler Olmalıdır?

Bebek Odası Nasıl Hazırlanır? İçinde Neler Olmalıdır?

Bebeğinizin dünyaya gözlerini açmasını beklerken, siz de sabırsızlıkla ve büyük bir heyecanla sıkça alışveriş yapan ebeveynlerden biri olmalısınız. Peki, bebek odası hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Bebeğinizle birlikte hayatınızda yeni bir dönem başlıyor. Ona ait bir oda hazırlamak, doğduğu zaman nerede uyuyacağına karar vermek, hangi yatak modelinin bebek için daha rahat olduğunu araştırmak… Tüm bunlar, ebeveyn olarak üstlenmeniz gereken görevlerin yalnızca bir kısmını oluşturuyor. Buz dağının görünmeyen kısmı ise, pek çok soru işareti ve ikiye ayrılan uzman görüşleriyle dolu gibi görünüyor.

Bebek odasına alacağınız beşiğe ek olarak bir yenidoğan beşiği almalı mısınız? Gecenin bir yarısı alt değiştirmek için uyandığınızda hayatınızı kolaylaştıracak düzen nasıl olmalı? Aklınızda bunlar gibi pek çok soru olduğunu biliyoruz. Bu süreçte her ebeveynin deneyimleri eşsiz olmakla birlikte, buluştukları bazı ortak noktalar da bulunuyor. Öyleyse bebek odasının nasıl hazırlanacağına hep birlikte göz atmaya ne dersiniz?

Bebek Odası Nasıl Hazırlanır?

Bebek Odası Nasıl Hazırlanır?

  • Bebek odasının mümkünse yatak odanıza yakın, sessiz ve bol güneş alan bir oda olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz geceleri uyandığı zaman onu rahatça duyabilir, kısa süre içinde yanına ulaşabilirsiniz.
  • Parlak renkler bebekler için bir uyarıcı niteliği taşıyor ve bebeklerin uykuya dalmasını zorlaştırabiliyor. Bu nedenle bebek odasının duvarları için açık ve pastel renklere yönelebilirsiniz.
  • Zemin için ise antialerjik halılar, parke veya fayans tercih edebilirsiniz.
  • Bebek odalarında ideal nem ortamı olması da büyük önem taşıyor. Odanın küften ve rutubetten uzak olmasına, sık sık havalandırılmasına özen gösterebilirsiniz.

Hayatınızın bu yeni döneminde, işlerinizi kolaylaştırabilmek için kendinize göre de pratik bir düzen oluşturmaya özen gösterebilirsiniz. Örneğin;

  • Bir alt değiştirme masası sayesinde bebek bezlerinden pudralara, pişik kremlerinden ıslak mendillere kadar ihtiyaç duyacağınız tüm ürünleri aynı noktada saklayabilirsiniz.
  • Bebek odasına rahat bir koltuk koyarak gün içinde bebeğinizin yanında dinlenebilirsiniz.

Bebek Anne ile Aynı Odada Kalmalı mı?

Bebek Anne ile Aynı Odada Kalmalı mı?

Bebek ve annenin aynı odada kalmasıyla ilgili uzmanlar farklı görüşlere sahip olabiliyor. Örneğin; Amerikan Pediatri Derneği, bebeklerin 1 yaşına gelene kadar ebeveynleri ile aynı odada uyuması gerektiğini söylüyor. Bu sayede Ani Bebek Ölümü Sendromu riskinin yüzde 50’ye kadar azaltılabileceği aktarılıyor. Ancak Dernek, 1 yaşından küçük bebeklerin ebeveynleri ile aynı yatakta uyumasını öneriyor. Çünkü ebeveynleri ile aynı yatakta uyuyan bebeklerde ezilme, kazara boğulma gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Notre Dame Üniversitesi Anne-Bebek Davranışsal Uyku Laboratuvarı yöneticisi McKenna, bebeklerle anneleri ayrı yataklara yatırmanın insanlık tarihine aykırı olduğunu belirtiyor. İnsan bebeklerinin dünyadaki en bağımlı yavrular olduğunu aktaran McKenna, bebeklerin bir bakım verenin; özellikle de bir annenin varlığını daima hissetmeye ihtiyaç duyduklarını söylüyor.


Annenin kalp atışları, nefes alıp verişi, vücut ısısı ve kokusu bebeklerin kendilerini anne karnındaki güven çemberinde hissetmelerini sağlıyor. Bebekler bu uyaranlara aşırı derecede bağımlı olarak doğuyor. McKenna, daima temas arayan bebeklerin emzirme sonrasında anneden ayrılmasını doğru bulmuyor. Ancak bu durum bebeklerin ilerleyen aylarda annelerinden ayrılmalarını zorlaştırabiliyor. Üstelik annelerin kişisel alanını da tamamıyla yok ediyor. Bundan dolayı pek çok uzman, bebeklerin annenin yatağına bitişik bir beşikte yatmasını daha uygun buluyor.

Bebek için Ayrı Bir Oda Hazırlanmalı mı?

Bebek için Ayrı Bir Oda Hazırlanmalı mı?

Her bebek farklı ve kendine has özellikler ile dünyaya geliyor. Bu nedenle yetişkinlerin dünya üzerindeki tüm bebekler için genel bir kanıya varmaları, bebekler için belli bir saat vermeleri veya uyku ortamına karar vermeleri pek doğru olmuyor. Ebeveynlerin hem kendi ihtiyaçlarını hem de bebeklerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekiyor. Ancak tıpkı yetişkin bireyler gibi bebekler de kendilerine ait bir alana ihtiyaç duyuyor.

Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğinizle aynı odayı paylaşsanız dahi, onun için ayrı bir oda hazırlamanız gerekiyor. Nitekim bir bebeğin hayatı yalnızca uyuyabileceği bir beşikten ibaret olmuyor. 3 aydan itibaren bebekler oyun oynamaya başlayabiliyor. Bu durumda onlar için güvenli bir oyun alanı da yaratmanız gerekiyor. Ayrıca bebeğin eşyalarını evin tamamına yaymak yerine kendi odasında toplayarak kendi yaşam alanınızı koruyabilir ve daha sağlıklı bir ebeveynlik süreci geçirebilirsiniz.

Bebek Yatağı Çeşitleri Nelerdir?

Bebek Yatağı Çeşitleri Nelerdir?

Bebek beklemenin en heyecan verici kısımlarından biri, sizce de bebek odasının nasıl görüneceğini planlamak değil mi? Bebek odası hazırlarken ebeveynlerin dikkatleri kolayca dağılabiliyor. Üstelik mağazalar birbirinden sevimli eşyalarla dolup taşarken karar verme aşaması da uzayabiliyor. Ancak bebekler öncelikle güvenli bir uyku alanına ihtiyaç duyuyor.

Bazı aileler bebekler için iki farklı beşik alabiliyor. Bunlardan ilki yenidoğanlar için tasarlanan küçük beşikler, diğerleri ise beşiklerin boyutuna da bağlı olarak yaklaşık 4 yaşa kadar kullanılabilecek beşikler oluyor. Bu doğrultuda, tüm beşik modellerini şu şekilde sıralamak mümkün:

Klasik Beşik

Klasik beşikler bebeğin gelişimine bağlı olarak 18 ila 24 ay boyunca kullanılabiliyor. Bu beşik modelleri ekstra depolama alanı sunmuyor ve boyları uzamıyor. Dört sabit kenarı olan klasik beşik modelleri, ekstra bir özelliğe sahip olmadığı için diğer modellere kıyasla genelde daha uygun fiyatlı oluyor.

Dönüştürülebilir Beşik

Dönüştürülebilir beşik modelleri son yıllarda en popüler beşik türleri arasında yer alıyor. Seçtiğiniz modele bağlı olarak bu beşikler bir veya birkaç farklı yatağa dönüşebiliyor. Hatta normal bir bebek karyolası ve çocuk yatağı olarak da kullanılabiliyor.

Depolama Alanı Sunan Beşikler

Hazneli beşikler diğer mobilya parçalarını da kendi bünyesinde barındıran modeller oluyor. Bu beşiklerin alt kısmında depolama alanı olarak kullanılabilecek çekmeceler veya yan kısımlarında alt değiştirme işlemi için ekstra alan bulunuyor.

Portatif Beşik

Portatif beşikler tamamen katlanarak ilerleyen yıllarda planlanan ikinci çocuklar için rahatlıkla saklanabiliyor. İkiye katlanan bu modeller, taşıma kolaylığı da sağlıyor.

Oyun Beşikleri

Oyun beşikleri, etrafı ahşap çubuklarla değil; ağ şeklindeki kumaşlarla çevrili beşik modellerinden oluşuyor. Bu beşikler bebekler için hem uyku hem de güvenli bir oyun alanı oluşturuyor.

Bebek Yatağı Nasıl Seçilmelidir?

Bebek Yatağı Nasıl Seçilmelidir?

Bebek yatağını tamamıyla kendi yaşam tarzınızı gözeterek seçmeniz gerekiyor. İşiniz gereği sık sık şehir değiştirmek zorunda kalıyorsanız taşınması kolay portatif yataklara yönelebilirsiniz. Uzun yıllar yeni bir çocuk odası almayı planlamıyorsanız büyüyen yataklar iyi bir alternatif olabilir. Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra beşik modellerinde onun ihtiyacı doğrultusunda değişiklik yapmanız da gerekebiliyor. İlk 6 ila 12 ay boyunca aynı odayı paylaşmak istiyorsanız bir yenidoğan beşiğine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bebek Odası Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

Bebek Odası Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

Bebek odası için güçlü aydınlatmalar yerine loş aydınlatmalar tercih edebilirsiniz. Odada fazla ışık olması bebeğin uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Göz yormayan ve enerji tasarrufu sağlayan kaliteli bir ampul ve odanın dekorasyonu ile uyumlu bir bebek avizesi almanız yeterli olacaktır. Bebeğiniz biraz daha büyüdükten sonra ilgisine bağlı olarak karanlıkta parlayan yıldızlardan alabilirsiniz. Böylece gece lambasını kapatarak bile loş bir aydınlatma elde edebilirsiniz.

Çocukların korkuları ve tehlikeleri fark etmeye başladığı dönemlerde farklı aydınlatma seçeneklerini yeniden gözden geçirebilirsiniz. Bu dönemde bazı çocuklar yalnız veya karanlıkta uyumaktan rahatsız olabilir. Bu nedenle odadaki aydınlatmaları zaman içerisinde çocuğunuzun da görüşlerini alarak yenileyebilirsiniz.

Bebek Odası Duvar Kağıdı Nasıl Olmalıdır?

Bebek Odası Duvar Kağıdı Nasıl Olmalıdır?

Bebek odasının en göz alıcı noktalarından birini ise duvarlar oluşturuyor. Bebek odasını boyarken veya bir duvar kağıdı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Eğer evinizin rutubet geçmişi varsa mutlaka rutubet önleyici boyalar ile bir kat boyamalısınız. Rutubet genç ya da yaşlı fark etmeksizin tüm insanlara zarar verebiliyor. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekiyor.

Çocuk odası için su bazlı kolayca silinebilen boya çeşitleri de bir diğer alternatif oluyor. Bebekler emeklemeye başladıktan sonra kontrolü de zorlaşıyor. Öyle ki ailelerin minik üyeleri, bu dönemde boya kalemleri veya oyuncaklarla duvarları çizebiliyor. Her yıl odayı boyatmak yerine temizlemesi kolay malzemeler seçerek işleri kolaylaştırabilirsiniz. Duvar kağıdı yaptırmayı planlıyorsanız da organik içerikli ve kolayca temizlenen çeşitleri tercih etmelisiniz.

Bebek odasının rengi de boya ve duvar kağıdının kalitesi kadar önem taşıyor. Bebekler gözlerini açtıkları bu yeni dünyada, etraftaki uyaranlara karşı fazla ilgili olabiliyor. Parlak renkli duvarlar veya rengarenk oyuncaklar çocukların uykuya dalmasını zorlaştırdığı gibi, uyku düzenini de tamamıyla bozabiliyor. Bu nedenle pastel ve doğal tonlara yönelmek daha faydalı görülüyor.


Bebek Halısı Nasıl Olmalıdır?

Bebek Halısı Nasıl Olmalıdır?

Bebek odaları ile ilgili fikir ayrılıklarının yaşandığı bir diğer konu ise halı seçimi. Toz biriktiren, kolay kirlenen ve zor temizlenen yapıları ile halılar çocuk odaları için pek uygun bulunmuyor. Ancak bebekler günün büyük bir kısmını yerde geçiyor ve halısız bir zeminde oturmaları çeşitli hastalıklara da yol açabiliyor. Bazı uzmanlar bu nedenle halıların gerekli olduğunu ve antialerjik çeşitlere yönelmek gerektiğini savunurken, bazı uzmanlar ise parke zemin kullanılması gerektiğini söylüyor.

Bebekler genellikle 4 aydan sonra hareketlenmeye başlıyor. Bu döneme kadar halı almadan, oyun matları ile sıcak ve yumuşak bir alanda oturmalarını sağlayabilirsiniz. Evin sıcaklığına, bebeğin hareket durumuna ve alerji geçmişine bağlı olarak kolay temizlenen antialerjik halı modelleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra daha geniş oyun matları ve örtüleri ile halı almadan da hayatınıza devam edebilirsiniz.

Unutmayın ki bebekler hakkında yapılan tüm genellemelerin yanı sıra sizin deneyimleriniz, alacağınız kararlardaki en doğru yol gösterici olacaktır. Bebeğinizi heyecanla beklerken yapacağınız hazırlıklarda size rehberlik sunması adına baby shower içeriğimizi de inceleyebilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebek odaları ve uyuma alışkanlıkları hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.