Bebekler için 4’üncü ay oldukça ciddi bir gelişim evresini ifade ediyor. Peki, küçük bebeğinizin oyunlar oynadığı, gülümsediği, serpilip büyüdüğü bu sürece dair ayrıntıları merak ediyor musunuz?
Bebekler 4 ay dönemine girdiklerinde belli değişimler göstermeye başlıyor. Bu değişimler, onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerine dair bazı önemli ipuçları veriyor. 4’üncü aydan itibaren hızlı bir şekilde vücut hareketleri üzerinde kontrol sahibi olmaya başlayan bebeklerin görme, duyma, dokunma duyuları da önemli ölçüde gelişiyor. Bu da onların daha kıpır kıpır ve etraflarıyla iletişim kurmaya daha istekli bir halde olmalarını sağlıyor.
4 aylık bir bebeğin beklendiği gibi gelişip gelişmediğini anlayabilmek için belirli tespit noktaları bulunuyor. Ancak bazı bebekler diğerlerinden daha erken gelişim gösterirken bazılarında bu gelişim biraz daha fazla zaman alabiliyor. Bu, aileler için endişe verici bir durum gibi gözükse de aslında normal kabul edilenlerin skalası o kadar da sınırlı değil. Öyleyse gelin, 4 aylık bebek gelişimi nasıl olmalı, birlikte inceleyelim!
Ebeveynler için bebekleri ile geçirdikleri 4 aylık sürecin ardından onların birçok yönden ne kadar büyüyüp geliştiklerini görmek heyecan verici! Bilhassa anne babalarıyla iletişim kurmaya çok daha istekli ve açık oluşları, bebekleri çok daha eğlenceli ve sevimli bir hale getiriyor. Bu aşamada bebeklerde görülmesi beklenen bazı fiziksel gelişim özellikleri bulunuyor ki, bunların takip edilmesi fazlasıyla önem taşıyor.
4 aylık bebekler renk tonlarındaki ayırt edici noktaları, özellikle de kırmızı ve yeşil tonlarını fark etmeye başlıyor. Hatta ayırt edebildikleri tonlar içinden belirli renklere özel ilgi duyabiliyor. Ayrıca, gözleriyle daha hızlı hareketleri takip edebiliyor, derinliği algılayarak hareketli nesneleri yakalayabiliyor. UNICEF’e göre bu dönemde bebeklerin hareket etme ve fiziksel gelişimlerine yönelik özellikler ise şöyle sıralanıyor:
Ailelere bu evrede, bebeklerinin yanında çıngırak gibi elle kavranabilir bir oyuncak bulundurmaları tavsiye ediliyor. Bununla bebeğin çıngırağa ulaşarak onu sallaması amaçlanıyor. Bebeği sert bir yüzeye koyarak yuvarlanabilmesi için alan yaratmak da bu aşamada yapılabileceklerden bir diğerini oluşturuyor. |
Bebeklerde kilo alımı ile ilgili bir ortalama belirlenmiş olsa da bu bebekten bebeğe farklılık gösterebiliyor. Genellikle 1’inci aydan 6’ncı aya kadar olan süreçte bebekler her ay yaklaşık 1 kilo alıyor. Yeni doğmuş bir bebeğin ortalama ağırlığı yaklaşık 2,6 ile 3,8 kilogram arasında değişirken 4 aylık bir bebek için bu 6,4 ile 7,0 kilogram olarak kaydediliyor.
|
Kaynak: www.verywellfamily.com
Bebeklerin boy uzunluğu genetik, cinsiyet, fiziksel aktivite, uyku düzeni ve beslenme gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Ortalama olarak ilk 6 ay boyunca her ay, bebeğinin boyunun 2,54 santimetre uzaması bekleniyor. 4 aylık bir bebeğin ortalama uzunluğu ise 62,1 ile 63,9 santimetre olarak belirleniyor.
Siz de bebeğinizin gelişiminin yaşıtlarına göre nasıl ilerlediğini görmek istiyorsanız, bebeklerde boy ve kilo takibi için geliştirilen persentil hesaplama aracımızı deneyebilirsiniz!
|
Kaynak: www.verywellfamily.com
İlk aylarda bebeklerin kafaları sabit bir şekilde duramadığından, başlarını destek almadan dik tutmaları mümkün olmuyor. 4’üncü aydan itibaren ise bebeğin başını artık kendi başına tutabilmesi kolaylaşıyor. 4 aylık bebekler genellikle oldukça iyi bir baş kontrolüne sahip oluyor ve bu kontrolü zamanla daha da geliştiriyor. Bununla beraber, söz konusu oturma pozisyonu olduğunda düşünülenin tersine 4 aylık bebeklerin ancak destek alarak oturabildikleri görülüyor.
Beslenme bir bebeğin gelişim evrelerini ideal seviyede tamamlayabilmesi için büyük öneme sahip. Özellikle de ilk 6 aylık periyotta anne sütünün ihmal edilmemesine çok dikkat etmek gerekiyor. 4’üncü aylarında bebekler, ellerini ağızlarına yaklaştırarak aç olduklarını anlatmaya başlayabiliyor. Bu işaret geldiğinde, bebeğin yakın sürede anne sütü ile beslenmesi tavsiye ediliyor.
4 aylık bebekler anne sütü ve formül mama ile beslenebiliyor. Bazı bebekler ise henüz 4 aylıkken katı yiyeceklere geçiş yapabiliyor. Katı mamaya geçebilmek için de öncelikle bebeğin, yiyecekleri yutmak yerine ağzından dışarı itmesine sebep olan doğal dil itme refleksinin kaybolmasını beklemek gerekiyor. Ayrıca, kafasını sabit tutabilmesi ve oturur pozisyonda kalabilmesi de önem taşıyor. Bu sebepler doğrultusunda bebeklere ilk 6 ay katı gıda verilmemesi öneriliyor.
Hekim onayı olduğu takdirde, 4’ücü aylarında bebeklere katı mama olarak kolay sindirilebilir gıdalardan olan esmer pirinç gevreği yedirilebiliyor. Ayrıca havuç, avokado, bezelye, muz, tatlı patates gibi gıdalar da püre haline getirilerek verilebiliyor. Bu durumda, günde iki sefer bir yemek kaşığı kadar katı mama vermek bebeğin ihtiyacını karşılayabiliyor.
4’üncü aylarında bebekler, tüm güne yayılmış olarak yaklaşık beş ya da altı kere anne sütü emmeye ihtiyaç duyuyor. Bebeklere her bir beslenme periyodunda 120-180 mililitre anne sütü verilmesi öneriliyor.
Bebekleri söz konusu olduğunda ailelerin en dikkat ettikleri şeylerden biri de uyku düzeni oluyor. Bu düzeni takip etmek, ebeveynlere bebeklerinin gelişimine dair birçok ipucu veriyor. 4’üncü aya gelindiğinde ise bebeklerin yenidoğan dönemindeki gibi günün büyük kısmını uyuyarak geçirmediği görülüyor. Çünkü bebekler, bu ay itibarıyla artık daha sosyal ve dış dünyaya karşı daha ilgili hale geliyor.
4 aylık bebekler günde yaklaşık 12 ila 17 saat uykuya ihtiyaç duyuyor. Bu zamanın yaklaşık 6-7 saati geceleri uyunuyor. Çünkü bu dönemde bebekler, gece ile gündüz arasındaki farkı kavramaya başlıyor. Gündüz vakitlerinde ise her biri ortalama 30 dakika ila 2 saat olan üç veya dört şekerleme seansı yaşanıyor. Elbette, tüm bu sürelerin her bebek için özel olabileceğini ve her durumda bir soruna işaret etmediğini bilmek gerekiyor.
4’üncü ayda bebeğin gece uykusunun sık sık bölündüğü uyku regresyonu sorunu ile karşılaşılabiliyor. Bu durum kaygı verici görünse de genelde büyüme atağının bir sonucu olarak, geçici bir şekilde ortaya çıkıyor. Diğer yandan, bebeğin uyku düzenini oluşturmak için istikrarlı bir uyku programına uymayı da ihmal etmemek gerekiyor. Özellikle de bebeğe kendi başına sakinleşmeyi ve uykuya dalmayı öğretmenin, bebeğin gelecek aylardaki uyku kalitesini de artıracağı unutulmamalı. |
4 aylık bir bebek çevresindeki dünyayı keşfetmekle daha fazla ilgilenmeye başlıyor. Bu evrede bebeğin elleri, ilk 3 ayda olduğu gibi yumruk şeklinde sıkılı olmuyor. Hatta elleri çoğu zaman açık olduğu için bebek, sürekli etrafındaki kavranabilen nesnelere ulaşmaya çalışıyor. Aynı zamanda kendi ellerine de ilgiyle bakıyor ve eline geçen çıngırak vb. nesneleri sallamayı oldukça seviyor.
4’üncü ayda seçilecek oyuncakların da bebeklerin gelişimine uygun olarak tercih edilmesi gerekiyor. Bebekler ellerini ağızlarına götürmeye yönelik davranış sergileyebileceğinden, yutulabilecek kadar küçük parçalara sahip olan oyuncakların alınması önerilmiyor. Aynı zamanda, bebeklerin her istediği oyuncağı ellerine koymak yerine, oyuncaklara uzanarak onları kavraması için bebekleri teşvik etmek gerekiyor. 4 aylık bebeklere oyuncak seçerken üzerinde durulması gereken noktalar ise şöyle:
Bu dönemde annelerin ve babaların, bebeklerinin kendi seslerini ayırt edip tanımaya yardımcı olması adına oyun esnasında onunla konuşması öneriliyor. |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeğinizin fiziksel gelişimi hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar: