Bebek Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Bebek Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Hem bebekler hem de yetişkinler için ideal bir nemlendirici olarak görülen bebek yağı, sizce gerçekten de bebeklerin hassas cildi için uygun olabilir mi? Hadi, yıllardan beri bebek bakımının değişmez bir parçası olarak kabul edilen bebek yağıyla ilgili tüm doğru ve yanlışları gözden geçirelim!

Dünyaya gözlerini yeni açan bebeklerin cildi yetişkinlere kıyasla çok daha ince ve hassas yapıda oluyor. Bu nedenle bebek yağı gibi özel olarak formüle edilmiş ürünler bebek bakımında önemli yer tutuyor. Bebek yağı, bebek bakımının önemli bir parçası olsa da kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bebek yağı kullanmadan önce bu yağın hangi yaş aralığı için uygun olduğunu ve nasıl kullanılması gerektiğini incelemeli ve doktorunuzla iletişim halinde olmalısınız. Bebek yağı kullanımına dair aklınıza takılan tüm sorular, sayfanın devamında!

Bebek Yağı Nedir?

Bebek Yağı Nedir?

Bebek yağı, bebek cildinin ideal nem dengesini korumak ve bebeklere masaj yapmayı kolaylaştırmak için üretilmiş bir bebek cilt bakım ürünü. Bebek yağı, genellikle bebeklerin hassas cildine uygun olacak şekilde üretiliyor. Beyaz mineral yağ olarak bilinen sıvı parafin, papatya yağı, zeytinyağı, lavanta yağı veya buğday tohumu yağıyla üretilen bebek yağı, nadiren alerjik reaksiyon gösteriyor. Yine de pediatristinize danışmadan bebeğiniz için herhangi bir bebek bakım ürünü kullanmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bebek Yağı Nasıl Kullanılır?

Bebek Yağı Nasıl Kullanılır?

  • Bebe yağını doğrudan uygulayabileceğiniz gibi uygulamadan önce hafif miktarda ısıtmayı da tercih edebilirsiniz.
  • Bebeğin vücuduna dairesel ve hafif hareketlerle masaj yapmalısınız.
  • Yağı bebeğin karnına, sırtına ve uzuvlarına masaj yaparak sürebilirsiniz. Masaj yaparken bebeğinize şarkı söyleyebilir veya nazikçe konuşabilirsiniz.

Bebek Yağı Nasıl Isıtılır?

Bebek yağı birçok bebeğe soğuk gelebiliyor. Ilık bir banyodan çıkan veya uyku hazırlığında olan bir bebeğe soğuk yağ uygulaması yapmak ne yazık ki bebeğin gevşemesine yardımcı olmuyor. Aksine bu durum bebeğin uykusunun açılmasına veya huzursuz hissetmesine yol açabiliyor. Dolayısıyla bebek yağını doğrudan uygulamak yerine ısıttıktan sonra sürebilirsiniz. Bebek yağını ısıtmak için üç farklı yöntem mevcut:

  • Yağı avucunuza döküp ovalayarak kendi vücut sıcaklığınızla ısıtabilirsiniz.
  • Bebek yağını banyo süresince bebeğinizi yıkadığınız küvetin içine atabilirsiniz. Bu sayede bebeğin vücuduyla bebek yağı ortak bir ısıya ulaşabilir.
  • Bebek yağını metal olmayan bir kase içinde, mikrodalga fırında 15 saniye ısıtabilirsiniz.

Bebek Yağı Ne Zaman Kullanılır?

Bezi değişen bebek

Öncelikle bebeğin cilt bariyerine zarar vermeyecek kaliteli ve temiz içerikli, dermatolojik ve pediatrik kontrollerden geçmiş bir ürün tercih etmeye özen göstermelisiniz. Bebek yağını özellikle aşırı soğuk ve aşırı sıcak havalarda düzenli olarak kullanmalısınız.

  • Bebeğin uyanık olduğu ve kendini rahat hissettiği bir zamanı tercih etmelisiniz.
  • Gece uykusuna yatmadan önce vücudunu ve zihnini gevşetmek için bebe yağıyla uyku masajı yapabilirsiniz.
  • Banyodan sonra cildin kurumaması ve bebeğin kendini daha huzurlu hissetmesi için bebe yağı kullanabilirsiniz.
  • Bebeğiniz uyurken veya ağlarken bebek yağı uygulaması yapmamaya dikkat etmelisiniz. Bebeğin kendini rahatsız hissettiği ya da beklemediği anlarda vücuduna gelen doğrudan temas, bu eylemin zihninde olumsuz bir deneyim olarak kodlanmasına neden olabilir.

Yenidoğan bebeklerin cildi hassas olduğu için dört ila altı hafta boyunca herhangi bir cilt bakım ürününün kullanılması önerilmiyor. Bu nedenle yenidoğanlarda bebek yağı uygulamasına geçmeden önce muhakkak dokturunuza danışmanız gerekiyor.

 

Bebek Yağı Ne İşe Yarar?

4. Bebek Yağı Ne İşe Yarar?

  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesinin çalışmalarına göre, özellikle anne ve bebek arasında doğumdan itibaren ten teması öneriliyor. Bebek yağı kullanımı ten tene temas için en önemli adımlar arasında yer alıyor.
  • Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin yayınladığı Yenidoğan Sağlığında Masajın Yeri isimli çalışmada, masajın anneyle bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirdiği, fiziksel ve psikososyal gelişimi desteklediği belirtiliyor.
  • Bebe yağıyla yapılan masajlar bebeklerin uyku deneyimine de olumlu etkiler sunuyor. Masaj sayesinde stres seviyesi azalan bebekler kendilerini daha rahat hissediyor. Bu da uyku süresinin uzamasına yardımcı oluyor.
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesinin yaptığı Temel Yenidoğan Bakımı isimli çalışmaya göre, bebe yağı konak probleminin çözümü için de kullanılabiliyor.

Yenidoğanların başında aşırı miktarda yağsı madde birikimi sonucunda kuru cilt kabukları oluşabiliyor. Bebek egzaması çeşitleri arasında bulunan ve konak problemi olarak adlandırılan bu sorunu gidermek için banyodan önce bebe yağıyla konakların yumuşatılması, ardından şampuanlanarak temizlenmesi öneriliyor.

 

Bebek Yağının Farklı Kullanım Alanları Nelerdir?

Bebek Yağının Farklı Kullanım Alanları Nelerdir?

Bebek yağı bebeklerde yalnızca cilt bakımı amacıyla kullanılabiliyor. Yetişkinlerde ise farklı kullanım alanları da bulunuyor. Pek çok yetişkin bebek yağını vücudunu nemlendirmek, makyajını temizlemek, topuk bakımı ve dudak peeling’i gibi alanlarda kullanıyor.

Bebek Yağı Yüze Sürülür mü?

Bilindiği üzere yüz derisi vücudun en hassas bölgelerinden biri. Söz konusu bebekler olunca bu hassasiyet daha da artıyor. Hekim tavsiyesi olmadığı sürece bebek yağının bebeklerin yüzüne sürülmesi önerilmiyor. Ancak yetişkinlerin yüzüne bebe yağı sürmesinde genel anlamda bir sakınca bulunmuyor. Tabii bu kullanımdan önce mutlaka dermatoloğa danışılması gerekiyor.

Bebek Yağı Saça Sürülür mü?

Konak problemi yaşayan bebeklerde bebek yağının saç derisine sürülmesi önerilen bir uygulama. Bebeğinizde konak problemi yoksa banyodan önce yağ sürmeniz gerekmiyor. Bebek yağı bebeklerde yalnızca karın, sırt ve uzuvlara masaj yapmak amacıyla kullanılabilir.

Bebek Yağı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek Yağı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Bebek yağı genellikle her yaştan kullanıcı için uygun bir cilt bakım ürünü olarak kabul edilse de bazı bebeklerde ve yetişkinlerde bebek yağı kullanımı yan etkilerin görülmesine neden olabiliyor. Özellikle hassas ciltler bebek yağına karşı alerjik bir reaksiyon gösterebileceği için dikkatli olunmalı.
  • Her cilt bakım ürününde olduğu gibi öncelikle doktora danışılmalı, ardından ise küçük bir bölgede 24 saatlik alerji testi uygulanmalı.
  • Ürünü bebeğin genital ve boşaltım bölgelerine de yaklaştırmamaya özen gösterilmeli.
  • Özellikle soğuk ve sıcak mevsimlerde bebek yağı kullanılmalı. Ancak bebek yağının UV ışınlarına karşı bir koruma sağlamadığı unutulmamalı.

Amerikalı dermatolog Susan Massick’in ifadesine göre, bebek yağı UV ışınlarının cilde daha derin nüfus etmesine yol açabiliyor. Bu nedenle bebeğinizi dışarı çıkarmadan önce mutlaka güneş kremi sürmelisiniz. Eve geldikten sonra ihtiyaç duyarsanız tekrar bebek yağıyla bakım yapabilirsiniz.

 

Bebek Yağı Yetişkinlerde Kullanılır mı?

Bebek Yağı Yetişkinlerde Kullanılır mı?

Bebek yağını her yaştan insan cilt bakım ürünü olarak kullanabiliyor. Fakat hassas, yağlı veya aşırı kuru bir cilde sahipseniz bebek yağı kullanmadan önce muhakkak dermatoloji hekimine danışmalısınız. Bu sayede cildiniz için en doğru bakım ürününü keşfedebilirsiniz.

Bebek masajı ve bebek cilt bakım ürünleriyle ilgili daha detaylı bilgiler için linke tıklayarak sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebek yağı kullanımı hakkında en doğru bilgi için çocuğunuzun sağlık durumunu takip eden hekime danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet