Bebeklerin gelişimi ebeveynlerin özenli bakımı ve düzenli hekim kontrolüyle doğrudan ilişkili. Küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş muayenesine önem verilmesi de bu nedenle son derece önemli. İlk diş muayenesi ve diş çıkarma süreci hakkında pek çok ebeveynin zihnini meşgul eden sorular sizin de aklınızı kurcalıyor mu? Öyleyse ilk diş muayenesi hakkında nelere dikkat edilmesi gerektiğini hemen şimdi öğrenmeye başlayın!
Bebeğinizin ağız sağlığı açısından diş kliniğine ilk ziyaretiniz oldukça önemli. İlk diş muayenesi hazırlığında izlenmesi önerilen adımlar ise şu şekilde:
T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı adlı rehbere göre 6 ila 8 aylık bebeklerde ilk dişler görünmeye başlıyor. İlk olarak alt ön kesici dişler, ardından üst ön kesici dişler kendisini gösteriyor. Huzursuzluk ve hafif ateş gibi semptomların görülebileceği bu dönemde bebeklerin diş sağlığı konusunda bilgi sahibi olmak ve ağız bakımına özen göstermek gerekiyor. 12 aya kadar olan süreçte henüz diş fırçası kullanılmaya başlanmasa da bebeğinizi oyalamak için eline bir bebek diş fırçası vererek dişlerini temizlemeye başlamasını sağlayabilirsiniz. Veyahut temiz bir bezi ıslatarak dişleri hafifçe temizleyebilirsiniz.
T.C. Sağlık Bakanlığının kaynağına göre bebeklerin diş çıkarma sürecinde yukarıda da değindiğimiz gibi birtakım hafif rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Genellikle kızarıklık, pamukçuk, şişlik, tükürük salgısında artış ve ateş gibi belirtiler gözlenebiliyor. Bu belirtiler diş çıkarma sürecinin doğal bir parçası olarak kabul edilse de bir uzmana başvurarak yönlendirme almakta fayda bulunuyor.
University of Rochester Medical Center tarafından yayınlanan bir rehbere göre ilk diş hekimi ziyaretinin bebek 12 aylık olduğunda veya ilk dişi çıktıktan sonraki 6 ay içerisinde yapılması öneriliyor. İlk muayene, bebeğin yaşına bağlı olarak çeşitli işlemler içerebiliyor.
Pediatric Dentistry adlı kitapta yer alan bir makaleye göre, çocukların erken yaşta ağız ve diş sağlığı rutinlerinin oluşturulması yaşam boyu diş hastalığı riskini önlemeye yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda ilk dişlerinin çıkmasını takiben ağız bakımına başlanan çocuklarda çürüklerin büyük ölçüde önlendiği belirtiliyor. |
Bebeğinizin ilk diş muayenesini planlamadan önce Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Nasıl İlerler? adlı içeriğimizi de incelemeyi unutmayın! |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin diş sağlığı konusunda tanı ve tedavi için muhakkak uzman bir hekime danışmalısınız.
Kaynaklar;