Bebeklerde İlk Diş Muayenesinde Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerde İlk Diş Muayenesinde Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerin gelişimi ebeveynlerin özenli bakımı ve düzenli hekim kontrolüyle doğrudan ilişkili. Küçük yaşlardan itibaren ağız ve diş muayenesine önem verilmesi de bu nedenle son derece önemli. İlk diş muayenesi ve diş çıkarma süreci hakkında pek çok ebeveynin zihnini meşgul eden sorular sizin de aklınızı kurcalıyor mu? Öyleyse ilk diş muayenesi hakkında nelere dikkat edilmesi gerektiğini hemen şimdi öğrenmeye başlayın!

Bebeğinizin İlk Diş Muayenesine Hazırlanın!

Bebeğinizin İlk Diş Muayenesine Hazırlanın!

Bebeğinizin ağız sağlığı açısından diş kliniğine ilk ziyaretiniz oldukça önemli. İlk diş muayenesi hazırlığında izlenmesi önerilen adımlar ise şu şekilde:

  • Herhangi bir sorun olup olmadığının anlamak için ilk randevunuzu almak üzere çocuğunuza uygun ve güvenilir bir diş hekimi araştırmakla işe koyulabilirsiniz.
  • Diş hekimini tanımıyorsanız çocuğunuzun sağlık geçmişini paylaşacağınız bir ön görüşme yapabilir, çocuğunuzun verebileceği tepkileri hekime önceden belirtebilirsiniz.
  • Muayene günü bebeğinizi rahatlatmak için onunla sevdiği bir oyunu oynayabilir veya hoşlandığı konulardan bahsedebilirsiniz. Muayene işlemini de bir oyun gibi görmesini sağlayarak süreci kolaylaştırabilirsiniz.
  • Varsa kendi endişelerinizi kontrol altında tutarak bebeğinizin de heyecanlanmasına neden olmamaya özen göstermelisiniz. Ona görebileceği aletleri veya diş hekiminin maske takacağını sakin bir şekilde anlatabilirsiniz.

Bebeklerde Dişler Ne Zaman Çıkmaya Başlar?

Bebeklerde Dişler Ne Zaman Çıkmaya Başlar?

T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı adlı rehbere göre 6 ila 8 aylık bebeklerde ilk dişler görünmeye başlıyor. İlk olarak alt ön kesici dişler, ardından üst ön kesici dişler kendisini gösteriyor. Huzursuzluk ve hafif ateş gibi semptomların görülebileceği bu dönemde bebeklerin diş sağlığı konusunda bilgi sahibi olmak ve ağız bakımına özen göstermek gerekiyor. 12 aya kadar olan süreçte henüz diş fırçası kullanılmaya başlanmasa da bebeğinizi oyalamak için eline bir bebek diş fırçası vererek dişlerini temizlemeye başlamasını sağlayabilirsiniz. Veyahut temiz bir bezi ıslatarak dişleri hafifçe temizleyebilirsiniz.

Bebeklerin Diş Çıkarma Sürecinde Doktora Başvurulmalı mıdır?

Bebeklerin Diş Çıkarma Sürecinde Doktora Başvurulmalı mıdır?

T.C. Sağlık Bakanlığının kaynağına göre bebeklerin diş çıkarma sürecinde yukarıda da değindiğimiz gibi birtakım hafif rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Genellikle kızarıklık, pamukçuk, şişlik, tükürük salgısında artış ve ateş gibi belirtiler gözlenebiliyor. Bu belirtiler diş çıkarma sürecinin doğal bir parçası olarak kabul edilse de bir uzmana başvurarak yönlendirme almakta fayda bulunuyor.

Bebeklerin İlk Diş Muayenesine Ne Zaman Gidilmelidir?

Hamilelikte Filtre Kahve İçilir mi?

University of Rochester Medical Center tarafından yayınlanan bir rehbere göre ilk diş hekimi ziyaretinin bebek 12 aylık olduğunda veya ilk dişi çıktıktan sonraki 6 ay içerisinde yapılması öneriliyor. İlk muayene, bebeğin yaşına bağlı olarak çeşitli işlemler içerebiliyor.

Pediatric Dentistry adlı kitapta yer alan bir makaleye göre, çocukların erken yaşta ağız ve diş sağlığı rutinlerinin oluşturulması yaşam boyu diş hastalığı riskini önlemeye yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda ilk dişlerinin çıkmasını takiben ağız bakımına başlanan çocuklarda çürüklerin büyük ölçüde önlendiği belirtiliyor.


Bebeklerin İlk Diş Muayenesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeklerin İlk Diş Muayenesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bebeklerin ilk diş muayenesinde dikkat edilmesi gereken ilk konu daha önce de belirttiğimiz gibi zamanlama. İlk dişlerin çıkmasının ardından, yani tahmini 6 ila 8 aylık süreçte bebeğinizi diş muayenesine götürmelisiniz. American Academy of Pediatric Dentistry tarafından yayınlanan bir rehberde bu sürecin 12 ayı aşmaması gerektiği belirtiliyor.
  • Bebeğiniz için deneyimli bir çocuk diş hekimi seçmelisiniz. Diş hekiminin bebeğinizin dişlerini, diş etlerini, ağzını ve çene yapısını dikkatlice inceleyerek gerekli kontrolleri yaptığından emin olmalısınız.
  • Bebeğinizin parmak emme veya dil itme gibi ağız alışkanlıkları varsa bunu diş hekimiyle mutlaka paylaşmalısınız. Diş hekimi muayene sırasında bebeğinizin olası çürük dişlerini kontrol edecek, ısırma şeklini inceleyecek ve diş eti, çene ve ağız dokularıyla ilgili potansiyel sorunları tespit edecektir.
  • Journal of Oral Research adlı dergide yayınlanan bir makalede ilk diş muayenesinden önce bebeğin klinik ortamına götürülerek sürece alıştırılması gerektiği paylaşılıyor. Bu alıştırma yardımıyla bebeklerin diş hekimini korku ve kaygıyla ilişkilendirmesinin engellenebileceği belirtiliyor.

Bebeğinizin ilk diş muayenesini planlamadan önce Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Nasıl İlerler? adlı içeriğimizi de incelemeyi unutmayın!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin diş sağlığı konusunda tanı ve tedavi için muhakkak uzman bir hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;