Bebeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?

Bebeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?

Bebeğinizin saçlarının dökülmesi sizi fazlasıyla endişelendiriyor olabilir. Minik bebeğiniz saçlarını kaybederken öncelikle içinizi ferah tutmanız, öte yandan da bunun nedenlerini araştırıp etkili çözümlere başvurmanız gerekiyor. Peki ama nasıl? Bebeklerde saç dökülmesiyle ilgili merak ettiğiniz pek çok konuyu sizin için ele aldık. Hadi o zaman, bebek saçları neden dökülür ve bebeklerde saç kaybı nasıl önlenir bakalım!

Saçlar sürekli olarak dökülür ve yeniden üretilir. Bu durum yetişkinler için sıradan ve normal bir durumken bebekler için de aynısı geçerlidir diyebilir miyiz? Bebeklerde görülen saç dökülmesinin pek çok farklı sebebi bulunuyor. Uzman bir hekimin yalnızca gözlemiyle bile bebeklerde saç dökülmesi büyüme, gelişme ve beslenme açısından bazı ipuçları verebiliyor. Öyle ki kimi bebeklerde ve çocuklarda görülen saç dökülmesi, doğuma bağlı ya da sonradan gelişen bir hastalığın habercisi dahi olabiliyor. Peki, bebeğinizin saç dökülmesi sizi hangi noktada endişelendirmeli? Hadi detaylara inelim!

Bebeklerin Saçları Ne Zaman Çıkar?

Bebeklerin Saçları Ne Zaman Çıkar?

Anne Karnında Çocuk Gelişimi isimli makaleye göre, bebeklerde saç foliküllerinin gelişmeye başladığı dönem anne karnındaki 12’nci haftaya denk geliyor. 17’nci haftanın sonunda saç gelişimi tamamlanıyor ve bundan sonraki süreçte bebeğin saçları anne karnında uzamaya devam ediyor. Ancak saç çıkma zamanı her bebekte aynı olmuyor. Hatta genetik ve hormonal etkenlere bağlı olarak kimi bebekler kel olarak dünyaya geliyor. Oldukça sık karşılaşan bebekte kellik durumu yaş almaya başlayınca azalarak yok oluyor.

Bebeklerin İlk Saçları Güçsüz müdür?

Bebeklerin anne karnında son derece ince bir saç tabakası bulunuyor. “Lanugo” adı verilen bu saç tabakası, genellikle anne karnındayken dökülmeye başlıyor. Sağlıklı Çocuk İzleminde Saç Muayenesi adlı araştırmaya göre, tam dökülmeyen bu ince saç tabakası bebekler dünyaya geldiği ilk birkaç ayda koparak kayboluyor. Laguna tüylerinin ardından ise bebeklerde çıkan yeni saçlar genellikle çok daha kalın ve gür yapıda oluyor.

Bebeklerde Saç Dökülmesi Problem midir?

Bebeklerde Saç Dökülmesi Problem midir?

Bebeklerde saç dökülmesi sık rastlanan ve olağan görülen bir durum. Healthy Children’da yayınlanan Saç Dökülmesi (Alopesi) adlı makaleye göre bebekler dökülme döneminde saçlarının bir kısmını veya tamamını kaybedebiliyor. Yani özetle; minik yavrunuz ilk altı ay içerisinde saç döküyorsa bunun aslında gayet normal bir durum olduğunu ve yakında bebeğinizin yeni saçlarının çıkacağını bilmelisiniz.

Global sağlık platformu Healthline’da yayınlanan bir makaleye göre, bebeklerin saç dökülmesi durduktan birkaç ay sonra saçlar yeniden çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla bebeklerde saç dökülmesi geçici bir durum olarak açıklanıyor.


Bebeklerde Saç Dökülmenin Sebepleri Nelerdir?

Bebeklerde Saç Dökülmenin Sebepleri Nelerdir?

Healthline’da yayınlanan konuya ilişkin rehbere göre bebeklerde saç dökülmesinin sebepleri arasında şunlar yer alıyor:

Hormonlar

Bebekler, anne karnındayken annenin hormonlarını taşıyor. Hamilelik sürecinde hormon seviyeleri yükselen kadınlar, bebeklerinin saç oluşumlarını da etkiliyor. Bebekler anne karnında aldığı bu hormonlar sayesinde çok daha gür saçlı olabiliyor. Ancak dünyaya geldiklerinde anneden gelen hormon kesildiği için zaman içerisinde saç dökülmeleri meydana gelebiliyor.

Genetik Faktörler

Anne ve babanın genleri, bebeklerinin fiziksel görünümlerini belirlemede büyük rol oynuyor. Dolayısıyla bebeğin saç yapısı, anne ve babanın genlerine göre değişiklik gösteriyor. Eğer ebeveynlerinin saçları dökülmeye meyilli ise bebeklerde de aynı durum görülebiliyor.

Bebeklere Uygun Olmayan Şampuan

Bebeklerin cildi son derece hassas olup yetişkinlerin cildine oranla kurumaya daha fazla yatkınlık gösteriyor. Bebeklere uygun olmayan şampuanlar ise miniklerin kafa derisinde kurumaya ve dolayısıyla saç döküntüsüne sebebiyet verebiliyor.

Konak Hastalığı

Bebeklerin büyüme çağında deri altındaki yağ bezleri fazla miktarda sebum üretiyor. Oluşan yağ tabakası ise ölü deri olarak cilde yapışıyor konak adı verilen saç rahatsızlığına neden oluyor. Saç köklerinde pullanmaya neden olan konak, bebeklerde saç dökülmesine de neden olabiliyor.

Saçkıran

Saçta görülen rahatsızlıklardan biri olan saçkıran, kafa derisinde genellikle kırmızı ve pullu bir görünümle kendisini gösteriyor. Çocuklarda saç dökülmesinin başlı başına bir nedeni olan saçkıran, genellikle iki yaşın üzerindeki bebeklerde görülüyor.

Sürekli Aynı Pozisyonda Yatma ve Sürtünme

Sürekli olarak aynı pozisyonda uyumak bebeklerde saç dökülmesinin bir diğer nedeni oluyor. Çoğunlukla başının arka kısmını yastığa sürten bebekler bölgesel saç dökülmesi sorunuyla karşılaşabiliyor.

Yetersiz Beslenme

Düzenli ve dengeli olmayan bir beslenme düzeni hem yetişkinlerde hem de bebeklerde saç dökülmesine neden olabiliyor. Bu noktada anne sütü yeterli gelmediğinde ve anne sütünden gelen vitamin ve mineraller bebeğin ihtiyacını karşılayamadığında, bebekler saç dökülmesiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Bebeklerin Saç Dökülmesi Nasıl Önlenebilir?

Bebeklerin Saç Dökülmesi Nasıl Önlenebilir?

Bebeklerde saç dökülmesini önlemek için ilk olarak saç dökülmesinin nedeni belirlenmeli. Eğer şampuan ve sürtünme gibi faktörlerin bebeğinizde saç kaybına yol açtığını düşünüyorsanız, bebekler için üretilen daha hafif yapılı şampuanları tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte bebeğinizin yatış pozisyonunu belirli aralıklarla değiştirerek de saç dökülmesi sorununu bir nebze azaltmanız mümkün.

Bebeğinizin saçları konak veya saçkıran gibi rahatsızlıklardan dolayı dökülüyorsa, uygun bir tedavi yöntemi için muhakkak uzman bir hekimden yardım almalısınız. Ayrıca bebeğinizin kafasında oluşan pullu görünümü gidermek için hekiminizin önerdiği yumuşak kıllı bir fırçayla bebeğinizin saçlarını düzenli olarak tarayabilirsiniz.

Bebeklerde Saç Dökülmesi için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Bebeklerde Saç Dökülmesi için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Bebeğinizin saç dökülmesini durduramıyor ve gün içerisinde bebeğinizin yoğun bir şekilde saç kaybı yaşadığını gözlemliyorsanız daha fazla vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmelisiniz. Böylece bebeğinizin saç dökülmesinin altında yatan temel nedeni öğrenebilir ve daha doğru çözüm yollarını tercih edebilirsiniz.

Bebeklerde Saç Dökülmesine Karşı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Saç Dökülmesine Karşı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde saç dökülmesinin önüne geçmek için dengeli ve yeterli beslendiklerinden emin olmak gerekiyor. Anne sütünün yeterli gelmediği noktalarda hekime danışarak ek gıdaya başvurmak ve bebeğin vücut gereksinimlerini eksiksiz karşılamak oldukça önemli. Bunun için özellikle altıncı aydan sonra, ek gıdaya geçiş döneminde vitamin ve mineral bakımından zengin içeriklere sahip besinlerle bebeğin gelişimini desteklemek gerekiyor.

Bebeklerde saç dökülmesinin nedenleri ve çözümleri hakkında artık bilgi sahibisiniz! Bebek bakımıyla ilgili daha fazla bilgi almak için dilerseniz Bebek Bakımı kategorimizdeki diğer içeriklere de göz atabilirsiniz.


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizde olağan dışı saç dökülmesi sorunu gözlemliyorsanız, bu konuda mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet