Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dönemi

Anne sütü ilk altı ay bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bir besindir. Altı ayın sonunda ise bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimine katkı sağlamak için ek gıdalar da vermeye başlamalısınız.

Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanır?

Bebeğiniz ilk 6 ay sadece anne sütü (yokluğunda formül mama) ile beslenmelidir. 6 aydan 1 yaşına kadarki sürede ise temel besin anne sütü olmakla birlikte, kademeli olarak ek gıdaya geçilmesi gerekir. Ek gıdaya geçişte her bebeğin farklı gelişimsel özellikler taşıdığını göz önünde bulundurmalısınız. Bebeğiniz ek gıdaya hazır olduğunda; başını dik bir pozisyonda tutabilmesi, ellerini ve oyuncaklarını ağzına götürmesi, yediğiniz yemeğe ilgi gösterip çiğneme taklidi yapması, verdiğiniz yiyecekleri dil ile itmeden ağzında tutup yutabiliyor olması gibi belirtiler gösterdiğinde ek gıdaya geçebilirsiniz. Merak ettiğiniz soruların detaylarını videomuzda bulabilirsiniz.

Ek Gıdaya Geçiş Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğin ek gıdaya başlaması, anneleri heyecanlandırdığı kadar telaşlandırır da. Bu yeni dönemi alacağınız bazı önlemlerle doğru şekilde yönetebilirsiniz.

  • Besinleri bebeğinizin yiyebileceği şekilde hazırlayın. Hamurlaşacak kadar yumuşak bir kıvam idealdir.
  • Kabız yapma ihtimali olan patates, pilav, muz gibi besinler verdiğinizde; bamya, armut, kefir gibi sindirim ve boşaltım sistemini düzenleyici besinler yedirerek öğünlerini dengeleyin.
  • Yutkunmada problem yaşamaması için mama sandalyesinde dik duracak pozisyonda beslenmesine özen gösterin.
  • İlk başlarda çok fazla yemek istemeyecektir. Zorlamadan, küçük porsiyonlar halinde, yumuşak besinler yedirin.
  • Bir yaşına kadar tuzlu ve şekerli besinler tüketmemesini sağlayın.
  • 1 yaşına kadar ana besinin anne sütü olduğunu unutmayın. Ek gıdayı emzirme aralarında vererek, anne sütünün önüne geçmesini engelleyin.
  • Mevsimine uygun sebze ve meyveler tercih edin.
  • Bağışıklık sistemleri tam oluşmadığı için besinleri hazırlarken iyice yıkayın ve hayvansal ürünlerin iyice piştiğinden emin olun.
  • Verilecek gıdaların vitamin, protein ve kalsiyum açısından zengin besinler olmasına özen gösterin.
  • Sebzeleri buharda haşlayarak besin değerlerini koruyun.
  • Bebeğinizin güvenliği için beslenme sırasında yalnız bırakmayın.
  • Ek gıda hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız.

Ek Gıdaya Geçiş Listesi

Bebeğinizin ek gıda listesini oluştururken sağlıklı ürünler seçmeye özen gösterin. Çocuk beslenmesinde ilk 3 yılın önemini ve ileriki yıllarda yaşam kalitesine olan etkisini göz önünde bulundurun. Bebeğinizin 6-12 ay dönemine uygun ek besinler için aşağıdaki listeden faydalanabilirsiniz.

Ek Gıdaya Geçişte Verilebilecek Besinler

6. Ay:

Ek gıdayı 6. ayda tek öğün ve az porsiyon olarak verin. Bakla, kereviz ve patlıcan hariç mevsiminde bütün sebzeleri yedirebilirsiniz. Evde yaptığınız yoğurt ve peynir bebeğiniz için faydalı olacaktır. Ayrıca peynir altı suyu çok faydalıdır, bebeğinizin çorbalarında kullanabilirsiniz. Nohutu sade bir şekilde humus yaparak yedirebilirsiniz. Yeşil mercimek besin değeri yüksek bir besin olduğu için önem taşır. Yumurta sarısını önce çok az tattırabilir, sonra da alerji ihtimaline karşı bebeğinizi 3 gün gözlemleyebilirsiniz.

7. Ay:

Soğan, sarımsak gibi besinleri yedirebilirsiniz. Demir açısından zengin bir besin olan pancarı öğünlerine dahil edebilirsiniz.

8. Ay:

Ceviz, salata, bulgur, zeytin, rüşeym, ayın sonuna doğru kuzu eti, kemik suyundan çorbaları listeye ekleyebilirsiniz. Toz haline getirilmiş cevizi besinlerine ekleyebilirsiniz.

9-12 Ay:

9. Ayından itibaren bebeğinizin damak ve diş yapısının gelişimine katkıda bulunmak için pütürlü gıdalar tüketmesine özen gösterin. Salatalığın yumuşak kısmını ve semiz otunu kendi kendine yemesi için dikkatlice çiğden yedirebilirsiniz. Taze fesleğen, taze kekik gibi otları bebeğinizin damağına yapışmaması için ince kıyım şeklinde bebeğinizin yemeklerine ekleyebilirsiniz. Bal, inek sütü, fıstık, portakal, patlıcan, dut ve bakla gibi bazı besinler alerjen etkilerinden dolayı bebeğin sindirim sisteminde hasara sebep olabileceğinden, 1 yaşından önce ek gıda listesine eklemeyin.

Klasik beslenme dışında bebeğinizin kendi kendini beslemeyi öğrendiği BLW yöntemini de deneyebilirsiniz.

Bebeğinizin ilk 6 ay beslenmesi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır