Biberon ve Emzik

Biberon ve Emzik

Bebekler ona bayılıyor ama uzun süre kullanmanın da bir zararı var elbette. Biberon ve emzik hakkında bilmeniz gereken çok şey var.

Doğru Biberon Seçmek Önemli

Bebek beslenmesinde önemli bir yer tutar biberon. Bebeğinizi biberonla tanıştırmak için doğumdan 4 hafta sonrasını beklemeniz öneriliyor. Çünkü bebeğin öncelikle sizin memenizi emmeyi öğrenmesi gerekir. Eğer meme ucunuzda sorun yoksa bebeğinizi ilk 6 ay sadece emzirerek beslemeniz en sağlıklısı. Biberonların çeşitli özellikleri vardır. Önemli olan bebeğinizin yaşına ve ihtiyaçlarına uygun olan biberonu seçmeniz. Cam, silikon ya da plastikten yapılan biberonun boyu, şekli, emziğinin şekli, delik sayısı ve gaz sancılarını önlemek için antikolik özelliklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Biberon Bağımlılık Haline Gelirse…

Biberon bırakma yaşı için 1 yaş en uygun yaş. İlerisi ise bağımlıklık oluşmasına neden olur. Çocuğunuz 2 yaşına kadar biberonla emmeye devam ederse hemen harekete geçmelisiniz. Aksi takdirde ağız, diş ve damak sağlığı tehlikeye girer.

  • Çocuğunuza bardağı sevdirin. Üzerinde sevdiği karakterlerin resimleri olabilir mesela.
  • Çocuğunuzla konuşun. Biberonun zararlarını, dişlerini nasıl çürüteceğini ona anlatın.
  • Önüne hedefler koyun. Onun da bildiği bir zaman belirleyin ve biberonu o zamana kadar bırakması gerektiğini söyleyin.
  • Kararlı olun. Biberonu bıraktığı zaman her ne olursa olsun tekrar geri dönmeyin.

Emzik Vermek ya da Vermemek… İşte Bütün Mesele Bu…

Annelerin yenidoğan emzik kullanımıyla ilgili genellikle kafaları karışıktır. Kimi anneler bebeklerini emziğe alıştırmak istemezler, kimi anneler için de emzik tam bir cankurtarandır. Doğuştan emme refleksine sahip bebekler duygusal olarak kendilerini iyi hissetmek için emzik kullanmayı severler. Diğer yandan da emzik alışkanlık yapar. O zaman emziğin yarar ve zararlarını önce masaya yatıralım…

Biberon ve Emzik

Emziğin Yararları:

  • Bebeğin emme ihtiyacını giderir.
  • Bebeği rahatlatır.
  • Bebek kendini güvende hisseder.
  • Uykuya geçişi kolaylaştırır.
  • Emzik anne memesinin beslenme dışı kullanımını da engellemiş olur.

Emziğin Zararları:

  • Eğer siz emziği bebeğinizin tüm gün ağzından çıkarmazsanız bebeğinizde de emziğe karşı bir tutku oluşur. Bu sizi emmesini önleyebilir. Beslenmeyi sekteye uğratması da bebeklerde büyüme ve gelişme sıkıntılarına neden olur.
  • Emziğe alışan bebeğinizin diş yapısında sorunlar oluşabilir.
  • Emzik aynı zamanda konuşmanın gecikmesine de neden olabilir.
  • Kulak ve burun hastalıkları emzik alışkanlığı bulunan çocuklarda daha sık görülür.

Faydaları kadar yalancı emziğin zararları da var. Eğer bebeğinize emziği belirli periyodlarla verirseniz onu emziğe de alıştırmamış olursunuz. Bu sayede emzik alışkanlığını bırakma döneminiz de rahat geçer.

Emziğe kaç yaşında başlanmalı? Ne zaman bırakmalı?

Bebeğiniz 1 aylık olduğunda emzik kullanımına başlayabilirsiniz. Emzikten kurtulma yaşı ise en geç 2 olmalı. Eğer 2 yaşından sonra çocuğunuz hala emzik kullanıyorsa, bu onun hem ağız ve çene yapısını bozacak hem de psikolojik olarak bebeklik döneminden kurtulamamasına neden olacaktır.

Emziği nasıl bıraktıracaksınız?

Öncelikle kararlı, tutarlı ve sabırlı olmalısınız. Yani çocuğunuza emziği bıraktırmak için ilk unsur sizin buna hazır olmanız. Evdeki tüm emzikleri atın, bir tane bile kalmasın. Çocuğunuz emziğini sorduğunda artık ona emziğin olmadığını söyleyin. Onun diretmelerine karşılık, sevgiyle yaklaşmayı unutmayın.

Uykuya geçişlerde bu tam bir çıkmaza dönüşebilir. O uyuyana kadar yanında durun. Elini tutun, yanında olduğunuzu hissettirin. Merak etmeyin çocuğunuz emziğe nasıl alıştıysa, onsuz hayata da alışacaktır. Yaklaşık 1 hafta sonra sizin de kararlılığınızla emziği bırakmış olur.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır