Bebeklerin Katı Gıdaya Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin Katı Gıdaya Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin yüz ifadesinden yeni tanıştığı lezzetleri sevip sevmediğini tahmin edebilecek misiniz? Yoksa bu konuda çekinceleriniz mi var? Öyleyse doğru yerdesiniz!

Bebeğiniz büyüdükçe vücudunun sahip olduğu fonksiyonlar da gelişiyor. Örneğin; kasları, kemik yapısı ve sindirim sistemi artık daha fazla işliyor. Bebek beslenmesi de bu doğrultuda evrelere ayrılıyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) da vurguladığı üzere, bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi öneriliyor.

Anne sütü ile beslenme sürecinin ardından önce ek gıda, daha sonra ise katı gıdaya geçiş yapılması gerekiyor. Bebekler ve ebeveynler için daha stressiz bir beslenme rutini oluşturma noktasında katı gıdaya geçiş sürecine tüm yönleriyle hakim olmanız son derece önemli. Neyse ki bu konuda ihtiyaç duyabileceğiniz tüm detaylar bu sayfada sizleri bekliyor!

Bebekler Katı Gıdaya Ne Zaman Geçmeli?

Bebekler Katı Gıdaya Ne Zaman Geçmeli?

Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı tarafından Klinik Tıp Dergisi için hazırlanan Tamamlayıcı Beslenme isimli makaleye göre, bebek beslenmesi sürecinde en erken 17’nci hafta, en geç 26’ncı hafta itibarıyla anne sütünün yanı sıra tamamlayıcı gıdalara başlanması öneriliyor. Bebeklerin ek gıda ve katı gıdaya geçiş sürecinin bir uzman kontrolünde planlanması tavsiye ediliyor.

Katı Gıdaya Geçişte Ek Gıda Tamamen Bırakılmalı mıdır?

Katı Gıdaya Geçişte Ek Gıda Tamamen Bırakılmalı mıdır?

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’nde yayınlanan 0-6 Aylık Bebeği Olan Annelerin Katı Gıdaya Geçiş Süreci ve Emzirmeye İlişkin Bilgi ve Uygulamaları adlı makaleye göre, ek gıdaya geçiş sürecinde bu gıdaların kesinlikle -anne sütü tüketimini etkilemeyecek şekilde- deneme amacıyla tüketilmesi gerekiyor.

Bebeklerin ilk yıllarda sürekli olarak gelişim sürecinde olmaları sebebiyle ek gıdadan katıya geçiş sürecinde de aynı sistemin izlenmesi önem taşıyor. Bebek gelişimin her alanında olduğu gibi bu aşamada da bebeğin gelişim basamaklarının bir uzman tarafından rutin olarak izlenmesi önem taşıyor.

Bebekler Katı Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebekler Katı Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir yaşın altındaki bebeklerde yumurta akı ve bal, alerji yapma riski ve bebeklerde mide asidinin az olması nedeniyle sakıncalı bulunuyor. İlk günlerde hiçbir reaksiyon ortaya çıkmayacağı gibi ilk andan itibaren bebeklerde kaşıntı ve döküntü gibi semptomlar da görülebiliyor. Ayrıca bir yaşına kadar tuz, şeker ve baharatların çok az kullanılması gerekiyor. Çünkü bir yaştan küçük bebeklerde böbrekler tam gelişmediğinden dolayı gıdalara eklenen tuz vücuttan atılamıyor.

Bebeklerin anne sütü sonrası beslenme sürecinin doğru biçimde planlanması önem taşıyor. Aksi durumda bebeklerin gelişim süreci olumsuz etkilenebiliyor. Ek gıda desteğine erken ya da geç başlanması durumunda karşılaşılması muhtemel riskler bu şekilde sıralanıyor:

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Süreci

Ek Gıdaya Erken Başlanması
Durumunda Olası Riskler:

  • İshalli ve alerjik hastalıklarda artış görülmesi
  • Anne sütünde azalma
  • Malnütrisyon (kötü beslenme)
  • Aşırı beslenme

Ek Gıdaya Geç Başlanması
Durumunda Olası Riskler:

  • Büyüme geriliği,
  • Bağışıklıkta azalma,
  • İshal ve diğer enfeksiyoz hastalıklar,
  • Malnütrisyon (kötü beslenme)
  • Mikrobesin eksiklikleri gelişebilir.


*Dr. Ayşegül Tokatlı tarafından hazırlanan “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş; “” Dönemi” isimli araştırmadan yararlanılmıştır.

Bebekler Katı Gıdaya Nasıl Alıştırılır?

Bebekler Katı Gıdaya Nasıl Alıştırılır?

İlk aylarda bebeklerin yutma refleksi daha zayıf oluyor. Bu yüzden bebeklerin ilk aylarda yalnızca emerek beslenmesi gerekiyor. Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi’ndeki makalede belirtildiği üzere, bu dönemde en ideal gıda protein, yağ ve karbonhidrat oranı en mükemmel olan anne sütü oluyor. Johns Hopkins Üniversitesi Çocuk Hastanesi tarafından yayınlanan Breastfeeding Tips for the First Year (İlk Yıl İçin Emzirme İpuçları) isimli bir kaynakta, annenin bebeğin ihtiyaç duyduğu miktarda anne sütü aldığından emin olabilmesi için bebeğin katı verilmeden önce emzirilmesi öneriliyor.

Bebeğin katı gıdaya uyum sürecinde belirlenen yemek saatlerine ve bir masa düzenine sadık kalınması da uyum sürecini hızlandırıyor. Katı gıda denemelerinde bebeğin kesinlikle zorlanmaması ve yalnızca yeni tatlarla tanışmasının hedeflenmesi tavsiye ediliyor. Bu nedenle 12’nci aya kadar bebeklerin anne sütüne devam etmesinde fayda bulunuyor.

Katı Gıdaya Geçen Bebeğe Anne Sütü ya da Formül Mama Vermeye Devam Edilmeli midir?

Bebeklerde Saç Dökülmesi için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Bebeklik döneminde sağlıklı beslenme uygulamalarının oluşturulması, yaşam boyu sağlıklı beslenme alışkanlığının teşvik edilmesini destekliyor. Bebek beslenmesinde kritik önem taşıyan geçiş aşamasında ise ebeveynler önemli bir rol oynuyor. Infants’ transition from milk to solid foods – the lived experiences of first-time parents (Bebeklerin sütten katı gıdalara geçişi – ilk kez anne baba olacakların yaşanmış deneyimleri) isimli bir makaleye göre, sütten katı gıdaya geçiş sürecinde bebeğin alışılmış beslenme düzeni değişiyor ve bu değişim doğrusal ilerlemiyor.

Bebeklerin yiyeceklerle tanıştırılması sürecinde verdiği tepkiler bir öğünden diğerine farklılık gösterebiliyor. İşte tam olarak bu nedenle bu geçiş aşamasında bebek sağlığı ve gelişimi açısından anne sütü ya da formül mama ile beslenme sürecinin desteklenmesi önem taşıyor.

Katı Gıdaları Bebeklere Gün İçinde Ne Zaman Vermeli?

Katı Gıdaları Bebeklere Gün İçinde Ne Zaman Vermeli?

Katı gıdaya geçiş süreci denemelerinin gün içinde bebeğinizin çok aç olmadığı ve uyku sonrası saatlerde planlanması öneriliyor. Ayrıca bu zaman diliminde ebeveynlerin bebeği rahatlıkla gözlemleme olanağı yaratması da bir diğer önemli husus oluyor. Bebeklerin katı gıda denemeleri sonrasında gösterebileceği alerjik reaksiyon riskine karşı birkaç saat gözlem altında olmasında fayda bulunuyor. Aynı nedenle katı gıda denemelerinin uyku öncesinden ziyade gün içinde planlanması gerekiyor.

Katı Gıdaya Geçtikten Sonra Yemek Rutinleri Oluşturmak Gerekir mi?

Katı Gıdaya Geçtikten Sonra Yemek Rutinleri Oluşturmak Gerekir mi?

Tamamlayıcı Beslenme isimli makaleye göre, uygun beslenme alışkanlığının gelişimi için bebek ve ebeveyn ilişkisi önem taşıyor. Ebeveynlerin bebeğin açlık belirtilerini tanıması ve uygun zamanda uygun miktarda gıda tüketimini desteklemesi öneriliyor. Bilhassa da bebeklerin dokuz-12 ay döneminde el becerilerinin gelişmesiyle beslenmeye katılımının desteklenmesi gerekiyor.

Aralıklı Olarak Ek Gıda Takviyesi Yapılmalı mıdır?

Katı Gıdaya Geçtikten Sonra Yemek Rutinleri Oluşturmak Gerekir mi?

Klinik Tıp Pediatri Dergisi’nde yayınlanan Tamamlayıcı Beslenme isimli makaleye göre, araştırmalar altı-sekiz ay döneminde olan bebeklerin günde iki öğün, dokuz-11 aylık bebeklerde üç öğün tamamlayıcı besin takviyesi yapılmasını öneriyor. Bununla birlikte 12-24 ay döneminde bebeğin gelişimi ve açlık-tokluk düzeyi gözlenerek iki ara öğün daha eklenebiliyor. Bu öğünlerin bebek çok aç veya tokken planlanması katı gıda sürecini olumsuz etkileyebiliyor.

Bebeklerin Katı Gıdayı Reddetmesi

Katı Gıdaya Geçtikten Sonra Yemek Rutinleri Oluşturmak Gerekir mi?

Bebeklerin katı gıdayı reddetmesi veya değişken tepkiler göstermesi olağan karşılanıyor. Bu noktada anne sütü ile beslenme sürecinin fiziki yakınlığının yerini alan katı gıda dönemi bebeklerin olumsuz tepkiler vermesine neden olabiliyor. Beslenme zamanının göz teması kurularak, aynı zamanda öğrenme ve sevgi zamanı olarak görülmesi gerekiyor. Bebeğe fiziksel veya sözlü olarak baskı uygulanmaması, bu anlamda büyük bir önem taşıyor.

Ebeveynler bebeklerinin tepkilerini kontrol ederek buna göre beslenmeye devam etmesi öneriliyor. Yemek reddi durumunda ise aşırı baskı uygulanmadan aynı gıdaların farklı dönemlerde tekrar denenmesi tavsiye ediliyor. Tamamlayıcı besinlere tek çeşit ile başlanması ve her yeni gıdanın iki-üç gün aralıklara denenmesi de önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor.

Bebeğinizin katı gıdaya geçiş sürecinde yaşadığınız deneyimleri bizimle de paylaşmayı unutmayın!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin beslenme düzeni ile alakalı bir olumsuzluk olduğunu düşünüyorsanız, bu konuda mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız.

Kaynaklar;