Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Gebelik sürecinin anne adayını fizyolojik, biyolojik ve ruhsal olarak etkilediği bir gerçek. Hamilelik hormonlarıyla birlikte ortaya çıkan rinolojik (burun ve sinüslere ilişkin) sorunlar arasında burun tıkanıklığı en sık rastlanan semptomlardan biri. Peki, hamilelikte burun tıkanıklığı neden olur biliyor musunuz?

Hamilelik süreci pek çok güzel ve keyifli anı beraberinde getiriyor. Fakat bu dönemde bedensel ve ruhsal olarak değişimden geçen anne adayları, ne yazık ki bazen yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek sorunlarla karşı karşıya kalabiliyor. Genellikle solunum ve dolaşım fonksiyonlarının olumsuz etkilenebildiği hamilelik döneminde, burun tıkanıklığı birçok anne adayının şikayetleri arasında yer alıyor. Eğer siz de gebelik sürecinizde burun tıkanıklığı yaşıyorsanız, yazımız sizlere bu konuda rehber olabilir. Hadi o zaman, hamilelikte burun tıkanıklığı konusunu mercek altına alalım!

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dergisi’nde yayınlanan makalede, hamilelikte burun tıkanıklığının artan östrojen ve progesteron seviyeleriyle yakından ilişkili olduğu paylaşılıyor. Bu hormonlar burun astarının şişmesine ve daha fazla mukus üretmesine neden olabiliyor. Ayrıca, gebelik döneminde vücutta kan dolaşımı artıyor. Buna bağlı olarak burun içerisindeki ince kan damarları genişliyor ve burunda tıkanıklığa yol açıyor.

Hamilelik döneminde burun tıkanıklığının yanı sıra çoğu zaman burundan sulu veya viskoz berrak akıntı da gelebiliyor. Gebelik süresince karşılaşılabilen bu rinolojik sorunlar, gebenin uyku düzenini ve günlük yaşantısını olumsuz etkileyen başlıca nedenler arasında yer alıyor.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Normal midir?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Normal midir?

Hamilelikte burun tıkanıklığı olağan sebeplerden meydana geliyor. Bu nedenle gebelikte burun tıkanıklığı endişe verici bir hastalığın belirtisi olarak görülmüyor. T.C. Sağlık Bakanlığı Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yayınlanan bir makaleye göre, hamilelikte ortalama altı haftalık bir süreci kapsayan burun tıkanıklığı herhangi bir alerji veya enfeksiyon belirtisi olmadığı müddetçe sorun teşkil etmiyor. Ancak anne adayının burun tıkanıklığıyla birlikte öksürük, halsizlik ve grip gibi şikayetleri varsa, burun tıkanıklığı normal seyrinin dışına çıkmış olarak kabul edilebiliyor.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Sorunu için Ne Zaman Doktora Danışılmalı?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Sorunu için Ne Zaman Doktora Danışılmalı?

Gebelikte ve Doğum Sonrasında Nazal Fizyolojinin Anterior Rinoskop ve Anterior Rinomanometri ile Kıyaslanması isimli makaleden makaleden alınan bilgilere göre, hamileyken burun tıkanıklığı sorunu iki aydan daha fazla sürebiliyor. Burun tıkanıklığının şiddeti arttığında ve bununla birlikte burun tıkanıklığı problemine baş ağrısı, öksürük, halsizlik ve ateş gibi belirtiler eşlik ettiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi’nde yayınlanan makaleye göre hamilelikte burun tıkanıklığına iyi gelebilecek öneriler aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Hamilelikte burun tıkanıklığını hafifletmek için açık havada yürüyüş yapılması tavsiye ediliyor. Ancak hava kirliliği olmayan ve doğaya yakın alanlarda yürüyüş yapmak öneriliyor.
  • Hamilelikte burun tıkanıklığa buhar banyosu ya da ılık duşun iyi gelebileceği paylaşılıyor. Bununla birlikte, bulunan ortamın nemlendirilmesinin burun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olabileceği aktarılıyor.
  • Burun ve boğaz kanallarının kurumasını engellemek için bol bol su tüketmenin çok önemli olduğu vurgulanıyor.
  • Geceleri yatarken birden fazla yastık kullanarak başı yukarıda tutmanın burun tıkanıklığının hafiflemesine yardımcı olabileceği paylaşılıyor.
  • Burun kanallarını temizlemek için burna tuzlu su damlatmak önerilebiliyor.

Gebelikte Oluşan Rahatsızlıklarda Kanıta Dayalı Uygulamalar isimli makalede, gebelik riniti olan kadınların burun dilatörü kullanarak hamilelik sürecinde burun tıkanıklığını hafiflettiği, böylece gebelerin uyku kalitelerinin arttığı ve burun dilatörünün solunumu kolaylaştırdığı ifade ediliyor.


Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Hamilelikte burun tıkanıklığının çoğunlukla ortalama iki ay içerisinde kendiliğinden geçtiği belirtiliyor. Anne adayları bu süreci daha rahat geçirmek için burun tıkanıklığına iyi gelebilecek çözüm önerileri arıyor. Gebeler, burun tıkanıklığının şiddeti arttığında olumsuz etkilerin azaltılması için uzman bir hekimden yardım alabiliyor. Doktor onayı olmadan herhangi bir uygulamanın yapılmaması gerekiyor.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı için İlaç Kullanılabilir mi?

Hamilelikte burun tıkanıklığı için ilaç kullanılması bebeğin gelişimini riske atmamak için pek önerilmiyor. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dergisi’nde yayınlanan makalede, gebelikte burun tıkanıklığı tedavisi öncesinde ilk basamağın burun tıkanıklığı konusunda kişinin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi olduğu belirtiliyor. Özellikle gereksiz ve yanlış ilaç kullanımının önlenmesi, olası komplikasyonların engellenmesi açısından önemli oluyor. Bununla birlikte, doktor onayıyla burun açıcı ve ödem giderici dekonjestan ilaçlar ve spreylerin sınırlı olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Ne Zaman Başlar?

Burun tıkanıklığı hamilelik sürecinin herhangi bir zamanında başlayabiliyor. Ancak genellikle gebeliğin sonuna doğru kendisini daha belirgin olarak gösteriyor. Ortalama olarak iki ay süren burun tıkanıklığı gebelik sonrasında ise kayboluyor. Gebelik Döneminde Sık Karşılaşılan Rinolojik Sorunlar: Tanı ve Tedavide Uygun Yaklaşımlar isimli makale, yapılan çalışmalarda hamilelikte burun tıkanıklığı sıklığının yüzde 9 ila yüzde 22 arasında değiştiği ortaya koyuyor.

Paylaşılan çalışmalarda gebeliğin süresiyle burun tıkanıklığı şiddetinin doğru orantılı olduğu görülüyor. Çalışmalarda nazal konjesyon ve tıkanıklığının 12’nci haftada yüzde 27, 20’nci haftada yüzde 37, 39’uncu haftada yüzde 40 olarak değerlendirildiği ifade ediliyor. Ayrıca yine aynı makalede özellikle üçüncü trimesterde (üçüncü üç aylık dönemde) rinit bulgularının daha da arttığı belirtiliyor.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte yaşanan burun tıkanıklığının bebeğin gelişimine herhangi bir zarar vermediği düşüncesi paylaşılıyor. Tabii ki bu süreçte doktorun onayı olmadan ilaç kullanmak bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu sebeple hamileyken burun tıkanıklığını hafifletmek için –doktor onayıyla– burun tıkanıklığına iyi gelebilecek doğal yöntemlere başvurulması tavsiye ediliyor.

Hamilelik süreciyle ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, “Hamilelik Bulantısına Ne İyi Gelir?” içeriğimize de göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Hamilelikte burun tıkanıklığı hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet