Gece beslenmesi bebeklerin büyümesi ve gelişimi için oldukça önemli. Bu önemli ihtiyaç, haliyle annelerin uykusuz gecelerle başa çıkmasını gerektiriyor. Peki, bebeklerde gece beslenme ihtiyacı ne zamana kadar sürer, nasıl bırakılır? Bebeklerin gece beslenmesiyle ilgili tüm merak edilenler sayfanın devamında sizi bekliyor!
Bebeklerin dünyaya gelişi aileler için büyük bir sevinç kaynağı. Ancak elbette bu mutlu anlarla birlikte gelen bazı zorluklar da bulunuyor. Özellikle yenidoğan bebekler gece boyunca düzenli beslenme ihtiyacı duyuyor. Bebeğin kendi kendine yemek yemesi mümkün olmadığından ebeveynlerin uyku düzeni de olumsuz etkilenebiliyor. Bu dosyamızda gece beslenmesi sürecinin nasıl yönetilmesi gerektiği ve ailelerin bu dönemi nasıl rahat atlatabileceğiyle ilgili ipuçlarını ele aldık. Şimdi gelin, bebeklerin gece beslenme ihtiyacı hakkında bilinmesi gerekenleri birlikte öğrenelim!
Bebeklerin gece sık uyandıkları kesin. Ancak bunun nedeni tam olarak bilinmiyor. Breastfeeding Medicine adlı tıp dergisinde yayınlanan Infant Sleep and Night Feeding Patterns During Later Infancy: Association with Breastfeeding Frequency, Daytime Complementary Food Intake and Infant Weight adlı makaleye göre çocukluk dönemindeki uyku sorunları davranışsal ve duygusal sorunlarla ilşkilendirilse de bebeklik döneminde gece uyanması biyolojik olarak normal karşılanıyor.
Bebeğin uyanma sebebi her zaman karnının acıkmış olmasından kaynaklanmıyor. Eğer bebek ilk birkaç ayı geride bırakmış ve uykuya dalmadan önce karnı da doymuşsa, gece uyanmalarının sebebi çoğunlukla annesinin orada olduğunu bilerek rahatlama ihtiyacından geliyor. Tabii bebeğinizin yeni diş çıkarma, emeklemeye veya yürümeye başlama gibi dönüm noktalarında da gece daha sık uyanmaya başladığını fark edebilirsiniz. Bebeklerin gece uyanmasını sağlayan yaygın sebepler arasında açlık, ıslaklık, gaz sancıları, rüyalar, sıcaklık veya çeşitli hastalıklar yer alıyor.
The Bump adlı sağlık platformunda yer alan uzman onaylı How to Night Wean Baby adlı içeriğe göre bebekler dört aylık olana kadar gece beslenmesine ihtiyaç duyuyor. Yapılan araştırmalara göre bebeklerin dört aylıkken karaciğerleri tamamen olgunlaşarak gece boyunca glikoz üretmeye başlıyor. Bu nedenle gece açlık hissetmeleri mümkün olmuyor.
American Academy of Pediatrics kaynağında yayınlanan Caring For Your Baby and Young Child: Birth to Age adlı rehbere göre, birçok bebeğin gece beslenme ihtiyacı duymasının nedeni gecelerin yenidoğan bebekler için daha uzun olması şeklinde açıklanıyor. Bebekler dördüncü aya geldiğinde gece boyunca daha fazla uyuyarak açlık hissetmemeye başlıyor.
Gece emzirmeleri ilk aylarda zorunlu olsa da altı aylık bebek beslenmesi itibarıyla büyüme açısından çok büyük bir etkisinin olmadığı paylaşılıyor. Ayrıca annelerin çok uzun saatler boyunca uykusuz kalmaları da başlı başına olumsuz bir durum. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics adlı dergide yayınlanan Behavioral Sleep Interventions in the First Six Months of Life Do not Improve Outcomes for Mothers or Infants: A Systematic Review adlı makalede, gece emzirmesi sürecinin altı aydan fazla olmaması durumunda doğum sonrası depresyon bulgularının azaldığı belirtiliyor.
Bebeklerde gece beslenmesi kademeli olarak kesilebiliyor. Gece beslenmesini kesme konusunda annelerin aklındaki önemli soru işaretlerinden biri de sütlerinin azalması ihtimali oluyor. Fakat bu konuda endişelerin yersiz olduğu belirtiliyor. Eğer bebeğinizi gün içerisinde düzenli şekilde emziriyorsanız, gece emzirmelerinin sıklığının azalmasının süt miktarını etkilemeyeceği ifade ediliyor. Kaldı ki iyi uyumanın, sütün kalitesini artırabileceği paylaşılıyor.
Gece emzirmeyi bırakma süreci her bebeğin ihtiyacına ve anne-bebek dinamiklerine bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle doktorunuza danışmadan herhangi bir karar almamalısınız. |
Bebeklerin uyku düzeni hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, “Bebeklerde Uyku: Bebeğinizin Uyku Düzeni” adlı içeriğimize göz atabilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebeğinizin beslenme ve uyku düzeniyle ilgili herhangi bir karar almadan önce muhakkak uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar;