Bebekler Konuşmaya Çalışırken Neler Yapar?

Bebekler Konuşmaya Çalışırken Neler Yapar?

Aylardır bebeğinizin ağzından anne ve baba kelimelerini duymayı bekliyorsunuz. Peki, bebeğinizin konuşmaya çalışırken size tam olarak ne gibi sinyaller gönderdiğinden haberdar mısınız?

Bebeğiniz diş çıkarma, oturma, emekleme ve yürüme gibi kilometre taşlarını tamamladıysa artık sıra konuşmaya gelmiş demektir. Bu dönemde bebekler çeşitli gülücük ve sesler çıkardığı gibi hem iletişim kurmak hem de dikkat çekmek için çığlık atabiliyor. Ayrıca konuşma sürecinde anlamsız heceler de söyleyebiliyor. Bebeğinizin konuşmaya çabalarını daha iyi anlamak ve onu desteklemek istiyorsanız, bebeklerde konuşma sürecini incelediğimiz dosyamızı açıyoruz!

Bebekler Konuşmaya Ne Zaman Başlar?

Bebekler Konuşmaya Ne Zaman Başlar?

The Bump sitesinde yayınlanan bir makaleye göre bebekler altıncı aydan itibaren iletişim kurma amacıyla ses çıkarmaya başlıyor. Bu sesler yetişkinlere anlamsız gibi gelse de bebekler ba-ba-ba, ma-ma-ma ve da-da-da gibi kısa heceleri art arda söyleyebiliyor. Bununla birlikte bebekler dokuzuncu aydan itibaren ba-da-ma gibi çoklu heceleri yan yana getirebiliyor. Bu dönemde birçok bebek konuşulan dili anlayabiliyor fakat anlamlı bir kelime söyleyemiyor. Nitekim bebekler kelime oluşturacak motor becerilere sahip olmak için biraz daha zamana ihtiyaç duyabiliyor.

Bebeklerin ilk kelimelerini ne zaman söylediğini merak ediyorsanız buna net bir cevap vermek mümkün değil. Nitekim her bebeğin ilk konuşması farklı bir gelişim çizgisinde ilerliyor. Ancak birçok bebek 9 ila 12 aylık dönemde ilk kelimesini söylüyor. Bebekler 12’nci aydan itibaren baba, dede, anne veya abla diyebiliyor. Bebeğin ilk kelimeleri en sık gördüğü insanlardan, sevdiği yiyeceklerden ve oyuncaklardan oluşuyor. Yani bebeğiniz süt, su, muz, araba ya da top gibi kelimeleri de söylemeye başlayabilir. Buyurun, 12’nci aydan itibaren bebeklerin konuşma süreçlerine daha yakından bakalım:

12 ila 18 Aylık Bebek İletişimi

WebMD sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, çoğu bebek hayatlarındaki ilk yılı tamamladıktan sonra mama, baba ve dede gibi birkaç basit kelime söyleyebiliyor. Ayrıca bebekler bu dönemden itibaren konuşmaları da daha net algılayabiliyor. Yani bebekler “Lütfen onu yere bırak.” gibi kısa ve tek cümlelik talepleri yerine getirebiliyor. 18’nci aydan sonra bebekler günlük hayatta sık sık karşılaştıkları yiyecekler, insanlar veya oyuncaklarla ilgili basit kelimeleri söyleyebiliyor. Ayrıca söylenen kelimeleri de tekrar edebiliyorlar.

24 Aylık Bebek İletişimi

Bebekler 2 yaşına geldiklerinde iki ila dört kelimelik kısa cümleler kurabiliyor. Örneğin; bebekler “Anne güle güle!” veya “Bana süt ver!” gibi basit ve temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek kelimeleri anlamlı bir şekilde sıralayabiliyor.

36 Aylık Bebek İletişimi

Bebekler 3 yaşına geldiklerinde kelime dağarcıkları da hızla genişliyor. Ayrıca bebekler bu dönemde hayal kurma gibi sembolik oyunları anlayabiliyor, mutluluk ve üzüntü gibi duyguları da açıkça ifade edebiliyor.

Konuşmaya Çalışan Bebekler Neler Yapar?

Konuşmaya Çalışan Bebekler Neler Yapar?

Bebekler üçüncü aydan itibaren mırıldanma ve kıkırdama sesleri çıkarabilir. Bu sesler bebeğin sizinle iletişim kurma çabalarının ilk adımı olarak kabul ediliyor. Sekizinci aydan itibaren ise bebekler ebeveynlerin söyledikleri kelimelere benzer heceler söylemeye başlayıp kitaplar veya oyuncaklar yardımıyla konuşmayı deneyebiliyor. Özetle bu dönemde bebekler çığlıklar, yüksek sesler ve uzun hecelerle konuşma çabalarını sürdürüyor.

Bebekler Neden Yüksek Sesle Heceler?

Parents sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, bebekler konuşmaya başlamadan önce yetişkinleri izliyor ve taklit ediyor. Dolayısıyla bebekler ya evde yüksek sesle iletişim kurulduğu için ya da yetişkinlerin dikkatini çekmek için sesli bir şekilde heceliyor. Gevezelik dönemi olarak nitelenen heceleme sürecinde bebekler, yetişkinlerin dil ve sosyalleşme kurallarını dikkatli bir şekilde izliyor. Seslere verilen tepkiler ve yetişkinlerin sırayla konuşması bebeklerin sözlü iletişimi daha iyi anlamasını sağlıyor.

Bebekler Konuşmaya Başladıktan Sonra Nasıl Davranılmalıdır?

Bebekler Konuşmaya Başladıktan Sonra Nasıl Davranılmalıdır?

Bebekler konuşmaya başladıkları dönemde kelimelerin çocuğunu yanlış telaffuz edebiliyor. En çok da r, s ve ş gibi harfleri söylemekte zorluk çekiliyor. Bebeklerin duydukları her kelimeyi tekrarlayabildiği bu dönemde öncelikle ebeveynlerin kendi konuşmalarına dikkat etmesi gerekiyor. Hatta daha doğumdan itibaren, yetişkinlere özel konuşmaların bebeklerin yanında yapılmaması tavsiye ediliyor.

Parents sitesinde yayınlanan makaleye göre, bebeğinizle kitap okuyarak, şarkı söyleyerek ve sık sık sohbet ederek konuşma becerisini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Hatta bu dönemde bebeğe yabancı bir dil öğretmek bile mümkün oluyor.

Bebek Konuşmaya Başladıktan Sonra Hangi Davranışları Gösterebilir?

Bebek Konuşmaya Başladıktan Sonra Hangi Davranışları Gösterebilir?

WebMD sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, bebekler konuşmaya başladıktan sonra duydukları tüm kelimeleri tekrar etmeye başlıyor. Elbette ki bu dönemde duydukları pek çok kelimenin anlamına dair de fikir sahibi oluyorlar. Bu nedenle olumsuz iletişime maruz kalan bebeklerde kavgaya eğilim ve saldırganlaşma emareleri görülebiliyor.

Konuşmaya başlamak her bebek için geride bırakılan büyük bir kilometre taşını ifade ediyor. Bu nedenle konuşmaya başlayan bebekler, yabancı kişilerle iletişim kurmaya başlayabiliyor, isteklerini net bir şekilde ifade ederek daha öz güvenli bir karaktere sahip olabiliyor. Nitekim bebekler bu dönemde parkta, sokakta veya oyun gruplarında daha kalıcı arkadaşlıklar kurabiliyor.

Bebekler genellikle 12’nci aydan itibaren basit kelimeleri söylemeye başlasa da her bebek aynı dönemde konuşmaya başlamıyor. Doğumdan itibaren bebeğinizi ve ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için Bebeklerde Dil Gelişimi ve Bebek Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler içeriklerimize göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeklerin konuşma süreciyle ilgili daha detaylı bilgi almak için mutlaka doktora danışmalısınız.

Kaynaklar;