Sling Nedir, Çeşitleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

Sling Nedir, Çeşitleri Nelerdir ve Ne İşe Yarar?

Bebeğinizin yolunu gözlediğiniz dokuz ayın sonunda nihayet birbirinize kavuştunuz. Peki, anne rahmindeki sıcaklığı ve güveni bebeğinize dış dünyada da sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte sling bunun için var!

Dünyanın farklı kültürlerinde olduğu gibi Anadolu kültüründe de yer alan ana kucağı (sling), bebeğin ebeveynine gerçek anlamda “sımsıkı tutunmasını” sağlıyor. Bebekler bu sayede anne veya babasının kalp atışlarıyla sakinleşebiliyor ve onları yakından izlerken öğrenme ve motor becerilerini geliştirebiliyor. Sling ismindeki bu kumaşlar, olması gerektiği gibi doğru ve güvenli şekilde kullanıldığında ebeveynlerin işini bir hayli kolaylaştırıyor. Peki, bu doğru kullanım yöntemlerinden siz ne kadar haberdarsınız?

Sling Nedir?

Sling Nedir?

Sling, kelime anlamıyla “omuzdan asmak” anlamına geliyor. Bebeğin ebeveynlerinin bedenine bağlanması için kullanılan kumaş çeşitlerine ve şallara da bu doğrultuda “sling” deniliyor. Türkçede bu tabir daha çok “ana kucağı” olarak biliniyor. Bebeğin ebeveynine bir şal ile bağlanması, aslında farklı pek çok kültürde yıllardır yapılıyor. Anne babaların hem bebeklerinden ayrı kalmamak hem de işlerini rahatlıkla halledebilmek için tercih ettiği sling, bebeklere sıcak bir anne kucağını, ebeveynlere ise yakın bir teması mümkün kılıyor.

Sling (Ana Kucağı) Ne İşe Yarar?

Sling (Ana Kucağı) Ne İşe Yarar?

Sling taşıma kolaylığından güvenli bağlanmaya, bebekleri sakinleştirmekten gaz sancılarını hafifletebilmeye kadar pek çok alanda olumlu etkiler gösterebiliyor.

Pratik Kullanım Sağlıyor

Bebek sling’i, ilk olarak ebeveynlere pratik bir kullanım sağlamasıyla öne çıkıyor. Nitekim sling kullanımı, ebeveynlerin hem bebeklerini daha kolay taşımasını hem de diğer işlerini rahatça halledebilmeleri sağlıyor. Ayrıca ana kucağı kullanımı ile ebeveynler, bebekleriyle beşiğe bağlanmadan, başlarında durmadan ilgilenme fırsatı da elde ediyor. Bebekler de bu esnada ebeveynlerine yakın bir şekilde ve güven hissiyatıyla vakit geçirebiliyor.

Ebeveyn ve Bebek Arasındaki Bağı Güçlendiriyor

Bebeklerde sling kullanımının ebeveyn ve bebek arasındaki bağı kesin olarak artırdığını yönünde yeterli bilimsel kanıt henüz bulunmuyor. Fakat sling ile ebeveyninin yakın temasında olan bebeğin kendisini daha sıcak, daha güvende ve daha çok etkileşimde hissettiğini söylemek için sanıyoruz ki pek fazla kanıta da ihtiyaç bulunmuyor. Hatta kimi uzmanlar, ebeveynine yakın temas eden bebeğin sözlü ve sözsüz olmak üzere etkileşim kanallarının arttığını, bu sayede de konuşma yetilerinin ve sosyal gelişiminin olumlu yönde etkilenebileceğini belirtiyor.

Bebeklerin Gaz Sancılarını Hafifletmeye Yardımcı Oluyor

Ana kucağı kullanımı, özellikle yeni doğan bebeklerin yaşadığı gaz sancısı ve kolik sorunlarını geçici olarak hafifletmeye yardımcı olabiliyor. Bilindiği üzere bebekler gazlarının çıkartılması için genellikle kucakta ve omza yaslanmış bir şekilde tutuluyor. Sling kullanımı bu anlamda daha kolay bir tutuşa yardımcı olurken bebeklerin de rahat bir pozisyonda olmalarını sağlayabiliyor. Bu şekilde gaz problemlerinin önüne bir nebze de olsa geçebiliyor.

Emzirmeye Kolaylık Sağlıyor

Sling kullanımında bebeğin anneye sarılı olduğu kumaş, annenin gövdesini ve bebeğin başını çevreleyebildiği için emzirme konusunda da kolaylık sağlıyor. Bu sayede anneler sling’i çözmeden de bebeklerini emzirebiliyor. Fakat emzirme esnasında bebeğin başının ve nefesinin mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor, aksi takdirde havasız kalma gibi tehlikeli durumlar söz konusu olabiliyor.

Sling ve Bebek Kangurusu Farkı Nedir?

Sling ve Bebek Kangurusu Farkı Nedir?
  • Sling ve bebek kangurusu arasındaki farkların başında, sahip olduğu formlar geliyor. Sling genel itibarıyla yalnızca bir kumaş parçası veya şal iken, bebek kangurusu vücuda özel şekillendirilmiş oluyor.
  • Sling’de bebek ebeveynin vücuduna çeşitli şekillerde sarılabiliyor. Bebek kangurusunu ise ebeveynin önce vücuduna geçirmesi ve ardından bebeği alması gerekiyor.
  • Sahip oldukları özelliklerden dolayı sling’ler daha uygun fiyat aralıklarında iken, bebek kanguruları buna kıyasla maliyetli bir seçim olabiliyor.
  • Sling’de bebeğin bacakları ve vücudu daha derli toplu ve düzenli bir şekilde konumlanabiliyor. Ancak bebek kangurusunda bebeğin ağırlığı kalçasında oluyor.
  • Sling’de bebeklerin ayakları genellikle kumaşa sarılı olurken, kanguruda bebeklerin ayağını geçirmesi için tasarlanmış iki bölme bulunuyor.
  • Sling’i kullanmına hazır hale getirmek, yapısı itibarıyla bebek kangurusundan daha uzun sürüyor.
  • Sling, ebeveynlerin kendisine göre ayarlanabildiği için daha rahat bir taşıma sağlayabiliyor. Bebek kangurusunda ise ebeveyn, bebeğin ağırlığını daha çok belinden taşımak zorunda kalıyor ve bu durum kullanım kolaylığının aksine yorucu bir deneyime yol açabiliyor.

Sling Kumaşı Nasıl Olmalıdır?

Sling Kumaşı Nasıl Olmalıdır?

Sling kumaşının yumuşak dokulu materyallerden seçilmesi gerekiyor. Bunda bebeğe konforlu bir ana kucağı deneyimi yaşatmak en önemli sebebi oluşturuyor. Aksi takdirde bebeklerin rahatsız edici ve sert kumaşlarla çevrelenip konforlu bir şekilde uzun saatler geçirebilmesi pek mümkün değil. Sling’in yumuşak bir kumaş veya şaldan seçilmesi, ebeveynin bunu istediği şekilde ve sıkılıkta bağlamasına da yardımcı oluyor. Doğru sling kumaşı ise bebeği ve ebeveynini terletmeyen, sert olmayan, bebeğe zarar verebilecek bir madde veya boya içermeyen kumaşlardan oluşuyor.

Sling Çeşitleri Nelerdir?

Sling Çeşitleri Nelerdir?

Bebeğinizin ay aralığına ve kilo durumuna göre seçebileceğiniz “wrap (dürüm, sargı, şal) sling”, “halka sling” ve “Mei Tai sling” olmak üzere üç adet sling çeşidi bulunuyor. Doğru sling bağlama yöntemleri de bu noktada tercih edilen çeşide göre değişiyor. Bununla birlikte kullanımdan önce, mutlaka en güvenli bağlama şeklini bulmak gerekiyor.

Wrap Sling

Yeni doğan bebekler için en uygun olabilecek sling türüdür. Kumaş istenildiği gibi ayarlanabilir. Bu sayede bebeği rahat bir şekilde emzirmeye yardımcı olur. Yeni doğan bebeğin sırtı C şeklinde olduğu için esnek wrap sling bu konuda uygun bir seçim sunar. Esnek wrap sling altı aya kadar kullanılabilir, fakat sırtta kullanılmaya uygun değildir. Wrap sling’in diğer bir türü olan dokuma wrap sling, kalın ve sert bir kumaştır. Kullanımı bu sebeple daha zordur.

Wrap sling, belli bir forma sahip olmayan düz bir kumaş olduğu için kullanımı konusunda en fazla soru işareti oluşturan çeşitlerin başında gelir. En yaygın kullanım adımları ise şu şekilde gösterilebilir:

Sling Çeşitleri Nelerdir?

Halka Sling

Bir ucunda halka bulunduran ve kumaşın halkadan geçirilmesiyle bağlanan sling türüdür. Bağlama şekli wrap sling’e göre daha tekdüze ve kolay iken sabitlenmesi ona göre daha zordur. Halkaların sağlam ve tam kapalı olması büyük önem taşır, aksi takdirde kumaş halkalardan kayabilir ve bebeğe zarar verebilir.

Halka sling kullanımı ise şu şekildedir: Ebeveynin sırtından geçirilen sling, omza denk gelen halkadan sıkı bir şekilde çift taraflı olarak bağlanır. Bebek ise ebeveyn ile kumaş arasındaki boşluğa oturtularak sırtı kumaş ile örtülür. Halkadan sallanan kumaş, diğer tarafa güvenli bir şekilde sarılır.

Mei Tai Sling

Diğer iki sling çeşidinin aksine belli bir forma sahip olan ve bebek kangurusunu andıran bir sling çeşididir. Hazır formda olduğu için bağlama gerektirmez. Uzak Doğu’da sıklıkla kullanılan Mei Tai sling, bebek kangurularını andırsa da onlardaki klipslere sahip değildir ve yalnızca kumaştan oluşur. Kısacası bu tür, sling rahatlığıyla kanguru formunun bir araya getirilmiş halidir.

Bebeklerde Sling (Ana Kucağı) Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Bebeklerde Sling (Ana Kucağı) Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Çeşitli sling markaları ürettikleri sling’leri yenidoğan, sıfır-üç ay, sıfır-altı ay ve daha büyük yaş aralıklarına uygun olarak tasarlıyor. Bu sebeple yenidoğanlar için kullanılabilecek sling markaları olduğu gibi bebeğin üçüncü ayını doldurmasından itibaren kullanılabilecek seçeneklere de rastlanabiliyor. Ana kucağının ne zaman kullanılmaya başlanması gerektiğinin ise pediatri uzmanının tavsiyesiyle, bebeğin ve ebeveynin durumuna göre belirlenmesi en doğru yaklaşımı oluşturuyor.

Ana Kucağı Kullanmak Bebek için Zararlı mıdır?

Ana Kucağı Kullanmak Bebek için Zararlı mıdır?

Ana kucağı kullanırken bebeğin güvenliğini ve doğru duruşunu sağlamak büyük önem taşıyor. Sling’in bilinen belirgin bir zararı bulunmuyor. Fakat yanlış kullanımlarda çeşitli sağlık sorunlarına, hatta ölüme yol açabildiği biliniyor. Sling, özellikle dört aydan küçük bebeklerde boğulma tehlikesi oluşturabiliyor. Bunda bebeğin sıkı bir şekilde bağlanması ve nefes alamaması, emzirilirken boğazına süt kaçması gibi sebepler bulunuyor.

Sling’ler bağlandığında tıpkı bebeğin sırtı gibi C formuna sahip olacağı için kıvrılma durumunda bebeğin nefes almasını zorlaştırabilir. Bu sebeple bebeği yerleştirmeden önce sling’in güvenirliğini tartmak, bebek yerleştirildiğinde rahat nefes aldığını kontrol etmek, bebeğin çenesinin altında boşluk bırakmak ve yüzünü görmek, bebek kucaktayken bel yerine dizleri bükerek eğilmek büyük bir önem taşımaktadır.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Sling (ana kucağı) kullanımı hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar:
Jay L. Hoecker, M.D., “Is it safe to hold a baby in a baby sling?”, Mayo Clinic, 2020. (çevrimiçi)
“Babywearing”, LLLI, 2018. (çevrimiçi)
“The T.I.C.K.S. Rule for Safe Babywearing”, babyslingsafety.co.uk, (çevrim içi)
“Everything you need to know about slings and carriers”. NCT. 2021. (çevrim içi)
“Which baby carrier or sling is best for me?”. NCT. 2018. (çevrim içi)