Tummy Time Nedir? Hangi Hareketleri İçerir?

Tummy Time Nedir? Hangi Hareketleri İçerir?

Bebeğinizin kaslarını çalıştırmak ve motor becerilerinin gelişimini desteklemek için ona ilk egzersizlerini yaptırma vakti geldi! Minik yavrunuzun boyun, omuz ve kol kaslarını güçlendirecek tummy time egzersizleriyle bebeğinizin hem bedensel hem de duyusal gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Hadi o zaman, tummy time nedir ve nasıl yapılır hep birlikte keşfedelim!

Bebekler dünyaya geldiği ilk andan itibaren günün çok büyük bir kısmını sırt üstünde geçiyor. Dolayısıyla sırt, kol ve karın kaslarını neredeyse hiç kullanmayan bebekler, emekleme ve yürüme dönemlerine geldiğinde çok daha fazla çaba göstermek durumunda kalıyor. Tummy time egzersizleri ise işte bu noktada bebeklerin kaslarını kuvvetlendirerek emekleme ve yürüme süreçlerini çok daha kolay hale getiriyor. Tabii ki bu aşamada anne ve baba olarak sizin rolünüz son derece önemli. Tummy time egzersizleri hakkında size rehberlik edecek tüm detaylar içeriğimizin devamında!

Tummy Time Nedir?

Tummy Time Nedir?

Tummy time, bebeklerin egzersiz amacıyla karınlarının üzerinde geçirdikleri zamanı ifade ediyor. Türkçe karşılığı “karın zamanı” olan tummy time, esasında bebeklerin ebeveyn gözetimi altında yüzüstü yatırılarak hareket etmesini sağlamaktan ibaret. Bebeklerin vücut gelişimi söz konusu olduğunda tummy time egzersizleri, başı desteksiz havada tutma, kollardan güç alma ve emeklemeye teşvik etme açısından bir hayli etkili bir egzersiz oluyor.

Tummy Time Bebeğin Hangi Bölgelerini Çalıştırmaktadır?

Tummy Time Bebeğin Hangi Bölgelerini Çalıştırmaktadır?

  • Boyun: Tummy time egzersizleri bebeklerin boynunu çevirmesi ve başını kaldırabilmesine yardımcı oluyor.
  • Sırt: Karın zamanı, bebeğin sırtındaki kasları geliştirerek dik bir şekilde oturmasına katkı sağlıyor.
  • Kol: Bebeğin kollarından destek alması, bazı motor yeteneklerinin gelişmesi ve emeklemeye başlaması noktasında etkili oluyor.
  • Omuz: Tummy time ile güçlenen omuzlar, bebeklerin vücutlarını kontrol edebilmesi ve kollarını çok yönlü bir şekilde hareket ettirmesine olanak tanıyor.

Henüz gelişmemiş olan büyük kasların güçlenmesine destek olan tummy time egzersizleri, başlangıçta bebeklerin başını dik tutmasına ve ilerleyen süreçlerde destek almadan oturmasına yardımcı oluyor. Tummy time egzersizleri düzenli olarak yapıldığında ise minikler emekleme ve sonunda kendi başlarına yürümeye karşı çok daha istekli oluyor. Tabii ki isteklerinin karşılığında da başarılı deneyimler elde ediyor. Kollarından ve omuzlarından güç alan bebekler, emeklemeyi çok daha hızlı bir şekilde öğreniyor ve bu süreci kısa bir zaman diliminde tamamlayabiliyor.

Tummy Time’ın Faydaları Nelerdir?

Tummy Time'ın Faydaları Nelerdir?

ABD Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişim Enstitüsünün web sitesinde yayınlanan Tummy Time for a Healthy Baby isimli makalede, tummy time’ın faydaları şu şekilde sıralanıyor:

  • Tummy time bebeklerin sırt, omuz, kol ve boyun kaslarının gelişimine destek oluyor. Bu sayede bebeklerin başını kaldırma, oturma, emekleme ve yürüme süreçlerini çok daha kolay hale getiriyor.
  • Bebeklerin kaba motor becerisi kazanmasına yardımcı olan tummy time, aynı zamanda diğer pek çok gelişimsel kilometre taşlarını da karşılıyor. Örneğin; bebeğin anne ve babasıyla çok daha fazla vakit geçirmesine olanak tanıyan bu egzersizler bebeklerin duyusal gelişimlerini önemli ölçüde destekliyor.
  • Tummy time, özellikle yenidoğanlarda sıklıkla görülen düz kafa sendromunun azalmasına da katkıda bulunuyor.

Nemours Kids Health adlı çocuk sağlığı platformunda yayınlanan Tummy Time isimli rehberde, karın zamanı egzersizlerinin Torticollis adı verilen ve yenidoğanlarda sıklıkla görülen boyun rahatsızlığına da iyi geldiği ifade ediliyor. Sıkı boyun kasıyla karakterize olan Torticollis, bebeğin başını çevirmesini engelliyor. Bu aşamada doktorun tavsiye ettiği egzersizlerle birlikte tummy time egzersizlerini yapmak bebeğin boyun kaslarının gevşemesine yardımcı olabiliyor.


Tummy Time Egzersizleri Nelerdir?

Tummy Time Egzersizleri Nelerdir?

Karın zamanı egzersizlerinin şekli ve tummy time’ın kaç dakika süreceği bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişiyor. Örneğin; yenidoğan bebeklerde tummy time hareketleri çok daha kısıtlı ve kısayken, altı aylık bebeklerde egzersizlerin zorluk derecesi ve süresi artıyor. Bebek ve çocuk sağlığı hakkında yayınlar yapan Pathways adlı web sitesinde paylaşılan Tummy Time adlı içerikte ise temel karın zamanı hareketleri aşağıdaki gibi veriliyor:

Karından Göğüse: Bu hareket özellikle yenidoğan bebekler için yapılabilecek tummy time egzersizi olarak öne çıkıyor. Karından göğüse hem bebeğinizin kaslarını hareketlendirmek hem de sizinle bağ kurmasını sağlamak açısından oldukça etkili. Bu egzersiz için yere veya yatağa uzanın ve bebeği göğsünüze veya karnınıza yerleştirin. Birkaç dakika boyunca bu şekilde kalmaya özen gösterin. Eğer bebeğinizin keyfi yerindeyse bu süreyi daha da uzatabilirsiniz. Egzersiz boyunca bebeğinizi sıkıca tutmayı ihmal etmeyin.

Karnın Altından Taşıma: Gün içerisinde bebeğinizi taşıma şeklinizi değiştirerek basit bir tummy time egzersizi yapabilirsiniz. Bir elinizi bebeğinizin karnına yerleştirin ve diğer elinizi de sırtına koyarak destekleyin. Bu aşamada yavrunuzu dengede tuttuğunuzdan mutlaka emin olarak bir süre taşıyın. Başlangıç için oldukça eğlenceli bir egzersiz olan karnın altından taşıma hareketi bebeğinizin fazlasıyla hoşuna gidecek.

Karın Zamanı Eylemi: 3 aylık bebek için tummy time egzersizi olarak ideal kabul edilen karın zamanı eylemi, emekleme dönemine girmeye hazırlanan bebekler için oldukça etkili. Karın zamanı eylemi için bebeğinizi yumuşak bir zeminin üzerine yüzüstü bırakın. Ardından bir köşeye çekilip onu izleyin.

Minik bebeğiniz kendi başına kollarından destek almaya ve ilerlemeye kalkışabilir. Bu iyiye işaret. Ancak bu durumdan hoşnut değilse egzersizi daha eğlenceli hale getirecek yöntemler deneyebilirsiniz. Mesela bebeğinize çok uzak olmayan bir mesafeye dikkatini çekebilecek oyuncaklar koyabilir ya da karşısına bir ayna yerleştirebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz karşıya doğru yol almak isteyecek.

Tummy Time Egzersizlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tummy Time Egzersizlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Tummy time egzersizleri yaparken önceliğiniz bebeğinizin güvenliği olmalı. Yapacağınız hareketlerde bebeğinizin güvenliğini riske atacak eylemlerden uzak durmalısınız. Örneğin; kendinizi çok yorgun hissediyorsanız karnın altından taşıma egzersizini yapmamayı tercih edebilirsiniz.
  • Bebeğinizi karnının üzerine bırakıp kendi kendine tummy time yapmasını istediğinizde muhakkak yanında ve yakınında olmalısınız. Bir gözünüzün hep bebeğinizin üzerinde olması ve herhangi bir olumsuz durumda hemen müdahale edebilecek uzaklıkta bulunmanız son derece önemli.
  • Karın zamanı egzersizlerinin başlangıç aşamasında bebeğinizi desteklemesi açıdan çevresine yastıklar koyabilir ve üzerine uzanması için bir battaniye veya mat kullanabilirsiniz.
  • Tummy time egzersizlerinin saati geldiğinde etrafta bulunan tehlikeli eşyaları ortadan kaldırmayı ihmal etmemelisiniz.

Kaç Aylık Bebekler Tummy Time Egzersizleri Yapabilir?

Kaç Aylık Bebekler Tummy Time Egzersizleri Yapabilir?

Ebeveynler için hamilelik, bebek ve çocuk bakımı alanlarında kapsamlı rehberlik hizmeti sunan The Bump adlı web sitesindeki Introducing Tummy Time to Baby başlıklı makalede, tummy time alıştırmasına kaç aylık bebeklerle başlanacağına dair kesin bir zamanın olmadığı belirtiliyor. Bununla birlikte yine aynı içerikte, yenidoğanlarda dahi tummy time yapılmasının tavsiye edildiği vurgulanıyor. Özetle, tummy time egzersizlerine ne kadar erken başlanırsa ilerleme seviyesi o kadar iyi oluyor.

Tummy time nedir ve tummy time egzersizleri nasıl yapılır artık biliyorsunuz! O halde hiç vakit kaybetmeden bebeğinizi ilk egzersiz deneyimiyle tanıştırmaya ne dersiniz? Dilerseniz Emekleme ve Ayağa Kalkma isimli içeriğimize de göz atarak bu süreçle ilgili de detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Tummy time egzersizlerine başlamadan önce bu konuda mutlaka bir uzman hekime başvurmalısınız.

Kaynaklar;