Bebeğiniz dünyaya gözlerini açalı 2 ay oldu! Peki, artık bebeğinizin büyüyüp geliştiğine her anlamda daha fazla şahit olmaya hazır mısınız? 2 aylık bebeğinizin kazandığı beceriler neler olacak, gelin bizden duyun!
İlk 28 günlük süreçten sonra, yenidoğan döneminin geride kalmasıyla birlikte bebekler birçok yeni beceri kazanmaya başlıyor. Bu becerilerin neler olduğunu öğrenmek ve bu sayede bebeklerinin gelişim süreçlerini gözlemlemek ise ebeveynler açısından bir hayli önemli. O halde, 2 aylık bebeğin becerileri neler ve anne babalar bebeklerinin gelişimini desteklemek için neler yapabilir öğrenme vakti!
Çocuk ve ebeveynlik üzerine onaylı makaleler paylaşılan Parents isimli sitede yayınlanan bir kaynağa göre, bebekler 2 aylık olduğunda becerilerinde önemli değişimler katetmiş oluyor. 2 aylık bebekler artık yenidoğan reflekslerinin çoğunu geride bırakıp kendisine ve çevresine karşı daha bilinçli hale geliyor. Bu süreçte bebekler ellerini ağızlarına götürüp parmaklarını emerek kendilerini sakinleştirme becerisini kazanıyor. 2 aylık bebekler, aynı zamanda küçük nesnelere tutunmaya ve hatta bu nesneleri yerlerinden oynatabilmeye de başlıyor.
Parents adlı sitede yayınlanan makaleye göre, 2 aylık bebek gelişiminde göze çarpan en önemli konu bebeklerin daha konuşkan hale gelmesi. Bebekler bu dönem itibarıyla mırıldanmaya ve ses telleriyle minik deneyler yapmaya başlıyor. Hatta 2 aylık bebeklerin kazandığı seslendirme yetenekleri tüm aile tarafından fark edilebiliyor. Nitekim bu dönemde bebekler bağırarak ağlamaya ve küçük çığlıklar atmaya başlayabiliyor. |
Ebeveynler için bilgilendirici paylaşımlarda bulunan Help Me Grow isimli sitede yayınlanan bir makalede, 2 aylık bebeklerin diğer becerileri aşağıdaki gibi sıralanıyor:
Parents’ta paylaşılan makaleye göre, 2 aylık bebekler sosyal gelişimlerinde büyük bir ivme kaydediyor. Kaliforniya Üniversitesi Sağlık Aile Sağlığı Merkezleri Pediatri Tıbbi Direktörü Cobham-Browne, 2 aylık bebeklerin artık ebeveynleriyle daha çok etkileşimde bulunacağını söylüyor. Öyle ki Doktor Cobham-Browne, bu süreçte bebeklerin ebeveynlerinin sesini duyduğunda ve yüzünü gördüğünde gülümsemeye başlayabileceğini belirtiyor. Bununla birlikte 2 aylık bebeklerin komik sesler veya şarkılar duyduklarında, anne babalarının sesinden masallar dinlediklerinde küçük tepkiler vermeye başlaması gerektiğini ifade ediyor.
Help Me Grow isimli sitede paylaşılan kaynakta, 2 aylık bebeklerin gülümseme ve ağlama tepkilerinin yanında çevresini gözleriyle takip etme yeteneği kazanacağı da paylaşılıyor. Birkaç saniye boyunca çevresini izlemeye odaklanabilen 2 aylık bebeklerin, anne babalarının her hareketine bir tepki vermek istediği aktarılıyor. Bu dönemde bebeklerin yüz ve vücut hareketlerinin daha anlamlı hale gelerek ebeveynleri yönlendirmeye başlayabileceği de ifade ediliyor. Hatta bu dönemde bebeklerin bazı yüz ifadelerini ve hareketlerini taklit etmeye başlayabileceği de belirtiliyor. Evet, artık bebeğinizin sevimliliği karşısında daha çok şaşıracaksınız!
Amerika Birleşik Devletleri’nde kamu sağlığının korunması amacıyla çalışan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yayınlanan bir makaleye göre, 2 aylık bebeğinizin becerilerini geliştirmek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:
Evet, minik yavrunuz kazandığı yeni becerilerle sizi her ay yeniden şaşırtmaya devam edecek. Bebeğinizin sonraki aylarda kazanacağı becerileri merak ediyorsanız Ay Ay Bebek Gelişimi sayfamızı inceleyebilirsiniz. |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. 2 aylık bebek gelişimi hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar;