Gece boyunca uyanmalar, kısa süreli uyumalar, belirsiz bir uyku rutini… Bebeklerde sıklıkla görülen uyku sorunlarından siz de muzdaripseniz doğru yerdesiniz!
Her ebeveyn gibi bebeğinizin düzenli ve kesintisiz bir şekilde uyumasını istiyor olmanız muhtemel. Ancak bebeklerde uyku düzeni tahmin edilmesi güç bir süreç haline gelebilir. Peki, bu süreç ne kadar devam eder? Yeni ebeveynlere kılavuz olması için hazırladığımız bu rehberi hemen incelemeye başlayın!
Bebeklerin hem fiziksel gelişimi hem de ruhsal dengesi için en önemli faktörlerden biri uyku düzeni. Ancak belirli bir zamana dek süregelen uykusuz geceler, yorgun ebeveynler ve huzursuz bebekler arasındaki bu döngü ebeveynler için zorlayıcı olabiliyor. Journal of Pediatrics and Child Health adlı dergide yayınlanan bir makalede bebeklerin yüzde 23’ünün 1-3 ay, yüzde 27’sinin 4-6 ay süresince uyku sorunu yaşadığı belirtiliyor.
Healthline adlı global sağlık platformunda yayınlanan bir makalede bebeklerin uykuya direnmesinin nedenleri aşağıdaki gibi sıralanıyor:
Çoğu 4 aylık bebek geceleri 6 saat uyuyabiliyor. Buna karşın bu dönemde bazı bebekler gecede birkaç defa beslenmeye devam etmek isteyebiliyor. Bazı bebeklerin ise 6’ncı ayları doluncaya kadar tüm gece uyumakta zorlandığı görülüyor. Bu dönemde bebeğinizin gündüzleri -uykusunun uzunluğuna göre- iki veya üç kez uyumaya ihtiyaç duyacağını bilmekte fayda var. |
Farklı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre bebeklerin uyku düzenini bozan unsurlar aşağıda sıralanıyor:
Her bebeğin ihtiyaçlarının farklı olabileceğini unutmamalısınız. Bebeğinizin uyku sorunları sürekli olarak devam ediyorsa muhakkak bir pediatriste danışmanız gerekiyor. |
Bebeğinizin uykusunun gelip gelmediğini anlamak aslında çok kolay. İşte bebeğinizin uykusunun geldiğini gösteren işaretler:
Güzel bir banyo veya uyku öncesi hikayesi gibi bir faaliyeti içeren iyi bir gece uykusu rutini bebeğinizin kendi düzenini öğrenmesini ve buna alışmasını sağlayabilir. İdeal uyku rutini ise şu şekilde sağlanabilir:
Bebeklerin uyku eğitimine dair kitaplar satın alabilirsiniz. Bunlar farklı metotlar ve yaklaşımlar öneren kitaplar olabilir. Şimdilik sadece biraz araştırmaya vakit ayırmanız yeterli. Siz ve bebeğiniz için hangi metodun daha uygun olduğuna karar verdikten sonra onun için en uygun dönemi seçerek içinize sinen metodu uygulamaya başlayabilirsiniz. |
University of Cincinatti tarafından yayınlanan bir makaleye göre bebekler için uyku ortamını seçerken izlenmesi gereken adımlar şu şekilde:
Avustralya’da yayımlanan Journal of Pediatrics and Child Health adlı akademik dergideki bir çalışmada 4 aylık bebekler için 15 saat uykunun normal olduğu belirtiliyor. Gündüz 4-5, gece ise 10-11 saat süren bir uyku rutini ideal görülüyor.
Bebeğinizin uyku kalitesi hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz Bebek Yorganı Nedir, Nasıl Seçilir? adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin uyku problemleri konusunda uzman bir hekim veya pediatriste danışmalısınız.
Kaynaklar;