BLW Yöntemi Nedir? Nasıl Uygulanmalıdır?

BLW Yöntemi Nedir? Nasıl Uygulanmalıdır?

Minik yavrunuzun fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlamak için baby led weaning (BLW) yöntemi sizin için bir fırsat! Peki, BLW yöntemi nedir? Nasıl uygulanır? Bu yazımızda bebeğinizin beslenme sürecine dahil edebileceğiniz BLW yöntemini tüm detaylarıyla keşfedebilirsiniz!

Bebeğinizin katı gıdaya geçiş döneminde deneyebileceğiniz bu yöntem sayesinde evladınızın kendi kendine beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin kendisini nasıl besleyeceğini öğreneceği yollardan biri olan BLW ile ufacık ellerin yiyeceklerle olan sevimli mücadelesini heyecan içerisinde izlemeye hazır mısınız? O zaman öncelikle BLW yöntemi nedir, nasıl uygulanmalıdır, hangi ayda BLW yöntemine başlanabilir gibi soruların yanıtlarını bizden öğrenin!

BLW Yöntemi Nedir?

BLW Yöntemi Nedir?

BLW yöntemi, katı gıdaya geçiş döneminde kullanılan, bebeğin aile gözetiminde kendi kendine beslenmeyi öğrenmesi yöntemi. BLW yöntemi ile bebekler, yavaş yavaş ve istediği kadar beslenebiliyor. Kendi kendine beslenmeye başlayan bebeğin böylece çiğneme becerisi, el-göz koordinasyon gelişimi ve yiyecekleri tanıma becerisi artıyor. BLW, bebeklerin beslenme becerisinin yanı sıra bedensel ve zihinsel gelişimine de katkı sağlayan bir yöntem olarak kabul ediliyor.

Medical News Today sitesinde yayınlanan Baby-Led Weaning: What It Is And How To Try It başlıklı makaleye göre bebek liderliğinde beslenme, bebeğin seçimlerine odaklanan ve ne yiyeceğini özgürce seçmesine olanak sağlayan bir yaklaşım. Bu sebeple BLW yönteminin bebeğe çok yönlü katkı sağladığı düşünülüyor.

NCT sitesinde yayınlanan Baby-Led Weaning: Pros And Cons isimli makalede, bebekleri BLW yöntemiyle katı gıdayla tanıştırmanın önemli bir keşif süreci yarattığına değiniliyor. Bu yöntemle bebeklerin ne yiyeceğini seçmesi, esasında sorumluluk kazanmalarına yardımcı oluyor. BLW ile beslenme döneminde bebekler, gıdaları farklı duyularıyla yakından tanımaya başlıyor.


BLW Yöntemi Nasıl Uygulanmalıdır?

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanmalıdır?

BLW yöntemini bebeğinize güvenle uygulamak için bazı noktalara çok dikkat etmelisiniz. Öncelikle bebeğinizin dik bir şekilde ve önündeki yiyeceklere rahatça erişebileceği bir pozisyonda oturması gerekiyor. Bunun için mama sandalyesi de kullanabilirsiniz. Bebeğiniz bu yöntemle beslenirken yemeğini elleriyle tutacağı için ellerinin temiz olması çok önemli. BLW için en hassas noktalardan biri de mevsim meyvelerinin ve sebzelerinin tercih edilmesi. Bebeğinize sunacağınız mevsime uygun yiyecekleri parmak boyutunda (5-6 cm) keserek, ne çok sert ne de çok yumuşak olacak şekilde tercihen buharda veya suda haşlayarak hazırlayabilirsiniz.

BLW Yöntemini Uygulama Aşamaları Nelerdir?

  • Öncelikle hazırladığınız yemeği bebeğinizin önüne koyarak ne kadar ve nasıl yiyeceğine kendisinin karar vermesini beklemelisiniz.
  • Bebeğinizin yemeğini incelemesine ve tanımasına izin vermelisiniz.
  • Bebeğinizi yemek boyunca yalnız bırakmamalı ve gözetim altında tutmalısınız.
  • Bu yöntemle bebeğinize üç gün boyunca her öğünde aynı gıdayı hazırlamalısınız. Böylece hem bebeğinizin tatları öğrenmesini sağlayabilir hem de olası alerjik tepkileri gözlemleyebilirsiniz.

Bu yöntem sayesinde bebeğiniz, kendi beslenmesinden kendi sorumlu, neyi ne kadar yiyeceğine kendi karar veren, yemekle arasında olumlu bir bağ kuran bir birey olabilir. Yemek konusunda bebeğinizle inatlaşma yoluna gitmeyeceğiniz bu yöntem sayesinde tüm aile bir arada keyifle yemek yiyebilirsiniz.

Cleveland Clinic’te paylaşılan Baby-Led Weaning: What You Need to Know isimli içerik, BLW’nin bebeğinizi en başından itibaren aile yemeği zamanına dahil edebileceğiniz bir yöntem olduğunu paylaşıyor. Bebeğinizin yemek masasındaki bazı yiyecekleri de yemesine izin verebileceğiniz bu süreçte, ailecek hem keyifli hem de konforlu saatler geçirebilirsiniz.


BLW Yöntemi Hangi Ayda Başlar?

BLW Yöntemi Hangi Ayda Başlar?

Baby-Led Weaning: What It Is And How To Try It isimli makale, BLW yöntemine yaklaşık altı aylıkken başlanmasını öneriyor. Bebeğin sindirim ve bağışıklık sistemlerinin düzgün bir şekilde gelişmesi için öncelikle yeterli zamana sahip olmasını sağlamak gerekiyor. Bu nedenle BLW yöntemini uygulamak için bebeğin altıncı ayını beklemek uygun bir adım oluyor. Bebeğinizin altıncı ayını doldurmasıyla birlikte uygulamaya başlayabileceğiniz bu yöntemi, bebeğiniz anne sütünden kesilene kadar devam ettirebilirsiniz.

Bebeğiniz yukarıdaki becerileri sağlasa bile kendi kendine beslenme sürecinde onu asla yalnız bırakmamalısınız.


BLW Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

BLW Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Healthline sitesinde yayınlanan What Is Baby-Led Weaning? Everything You Need to Know isimli içerikten alınan bilgilere göre, BLW yöntemini uygularken şunlara dikkat etmelisiniz:

  • Bebeğinizin yemek yerken dik ve size dönük 90 derecelik bir açıyla oturduğundan emin olun.
  • Bebeğinizi yemek yerken asla yalnız bırakmayın.
  • Bebeğinizin yiyecekleri ağzına kendisinin götürmesine izin verin. Böylece ağzındaki yiyecek miktarını ve yeme hızını kontrol edebilir.
  • Yiyecekleri bebeğinizin kolayca kavrayıp alabileceği uzun şekillerde kesin.
  • Bebeğinize yuvarlak veya madeni para benzeri şekillere sahip, aşırı yapışkan veya kolayca parçalanabilecek yiyecekler sunmaktan kaçının.

BLW için Başlangıç Gıdaları Nelerdir?

BLW için Başlangıç Gıdaları Nelerdir?

BLW yöntemi için seçilen gıdaların hem boyut hem de kıvam bakımından miniklere uygun olması gerekiyor. Dolayısıyla BLW başlangıç gıdalarının olgunlaşmış ve yumuşak gıdalar olması önem taşıyor.

Huckleberry sitesinde paylaşılan Baby-Led Weaning: A Complete Guide To First Foods başlıklı içerikte, tamamlayıcı gıdaların beslenme alımını artırmada bir hayli önemli olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle BLW yöntemi uygulanırken mümkün olduğunca demir, protein ve değerli yağlardan zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor. BLW başlangıç gıdaları aşağıdaki gibi sıralanabiliyor:

  • Avokado, elma, muz ve kivi gibi yumuşak ve olgunlaşmış meyveler
  • Brokoli, havuç ve patates gibi buharda pişmiş sebzeler
  • Yavaş pişmiş ve şeritler halinde kesilmiş kırmızı et, tavuk ve balık

BLW için Başlangıç Gıdaları Nelerdir? Tablo

Yukarıdaki görsel, uzman onaylı makalelere yer veren Parents isimli sitede yayınlanan What Is Baby-Led Weaning? adlı makaleden alınan bilgilere göre düzenlenmiştir.

BLW Her Bebek için Uygun mu?

BLW Her Bebek için Uygun mu?

Parents sitesindeki makaleye göre BLW yöntemi bazı bebekler ve aileler için ideal bir seçenek olsa da, her bebeğe veya her aileye uygun olmayabiliyor. Makale, gelişimsel gecikmeleri veya nörolojik sorunları olan bebeklerin katı gıdaya ebeveyn desteğiyle başlaması gerektiğinin altını çiziyor. Bununla birlikte alerjik bünyeye sahip olan bebeklerde BLW yönteminin uygulanması konusunda daha tedbirli olunması gerektiği ifade ediliyor.

Bebek beslenmesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için ilgili kategorimize göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin beslenme düzeni ve beslenme yöntemiyle alakalı olarak mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;