Doğumdan Önce Alınması Gerekenler Listesi

Doğumdan Önce Alınması Gerekenler Listesi

Her ebeveyn bebeklerinin dünyaya gelmesi için adeta gün sayıyor. Siz de bu ebeveynlerden biriyseniz doğum hazırlıklarına çoktan başlamış olmalısınız. Peki, doğumdan önce alınması gerekenler listesini son bir kez gözden geçirmeye ne dersiniz?

Bebeğiniz dünyaya gözlerini açmadan önce yaşadığınız o tatlı heyecanı alışverişe dönüştürmeye ne dersiniz? Bu sayede hem bebeğinizin ihtiyaçlarını tamamlayıp hem de heyecanınızı biraz olsun dindirebilirsiniz.

Doğum öncesi alınması gerekenler listesinin başını minik bebeğinizin giyeceği body ve tulumlar çekiyor. Tüm ihtiyaçları bebek doğmadan tamamlamak bir hayli önemli. Nitekim yenidoğan bebekle alışverişe gitmek ebeveynler için zorlu bir deneyim olabiliyor. Öyleyse doğumdan önce alınması gerekenler listesini oluşturmaya başlayalım!

Doğum Öncesi Gerekli Ürünlerin Alınması Neden Önemlidir?

Doğum Öncesi Gerekli Ürünlerin Alınması Neden Önemlidir?

Hamileliğin günlük rutininizde neleri değiştirdiğini bir düşünün. Kıyafetleriniz, beslenme programınız, uyku düzeniniz ve hatta kullandığınız kişisel bakım ürünlerinde dahi değişiklikler meydana geldi, değil mi? Bir de minik bebeğinizin dünyaya gözlerini açtığını düşünün. Bebek sahibi olmak her ne kadar güzel ve heyecan verici bir deneyim olsa da birtakım zorluklarının da olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Doğum öncesi yapılan hazırlıklar ebeveynlerin bebekli bir hayata daha kolay adapte olmasını sağlıyor. Bu nedenle yenidoğanın temel ihtiyaçlarını doğumdan önce almak öneriliyor. Nitekim burun temizleme apartına ne zaman ihtiyaç duyacağınızı veya ateş ölçeri ilk ayınızda mı, yoksa altıncı ayınızda mı kullanacağınızı bilemezsiniz. Dolayısıyla zamanı öngörülemeyen fakat gerçekleşme ihtimali yüksek olan her duruma hazırlıklı olmanız işlerinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.

Doğum Öncesi Malzemeler Ne Zaman Alınmalıdır?

Doğum Öncesi Malzemeler Ne Zaman Alınmalıdır?

Doğum öncesi yapılması gereken alışverişi tıpkı hamilelik gibi üç ayrı sürece bölebilirsiniz. Mümkünse gebeliğin ilk üç ayında yalnızca kendi ihtiyaçlarınızı karşılamaya, kendinizi ve bebeğinizi rahat hissettirmeye yönelmelisiniz. Hamilelik sürecini mümkün olduğunca rahat geçirmenin hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha faydalı olduğunu göreceksiniz.

HMuhtemelen bebeğinizin cinsiyetini de öğreneceğiniz ikinci üç aylık dönem temel bebek eşyalarını almak için en ideal zaman. Bu dönemde çocuk odasını boyamaya başlayabilir; beşik, dolap ve bebek arabası gibi maliyetli ürünlere doğru ilk adımı atabilirsiniz. Büyük eşyaların ardından üçüncü üç aylık dönemde ise bebek bezi, ıslak mendil, bebek losyonu vb. bebek bakım ürünlerini almaya başlamalısınız. İlk altı aylık süreç boyunca elbette bebeğinizin gardırobunu da dizebilirsiniz.

Aldığınız tüm bebek kıyafetlerini yıkamayı ve ütülemeyi ihmal etmeyin. Bebekle ilgili tüm eşyaları hemen kullanıma hazır olacak şekilde ayarlayın.


Doğum Öncesi Alınan Malzemeler Nasıl Saklanmalıdır?

Doğum Öncesi Alınan Malzemeler Nasıl Saklanmalıdır?

Doğum öncesi alınan malzemelerin doğru şekilde saklanması gerekiyor. Bu sayede ürünler zarar görmediği için doğumdan sonra rahatlıkla kullanılabiliyor.

  • Bebek bezi, şampuan, losyon vb. bebek bakım ürünleri doğrudan güneş ışığı almayan ve nemli olmayan ortamda saklanmalı. Ayrıca bu ürünlerin ambalajları her daim kapalı tutulmalı.
  • Bebek giysileri temizlendikten sonra gardıroba yerleştirilmeli.
  • Biberon ve emzik gibi malzemeler kuru ve temiz bir yerde saklanmalı. Mümkünse şifonyer veya kapalı bir dolapta muhafaza edilmeli.
  • Bu malzemelerin bir kısmı ise doğum çantası içerisine yerleştirilmeli.

Doğum Yapacak Annelerin Doğum Öncesi Gereksinimleri Nelerdir?

Doğum Yapacak Annelerin Doğum Öncesi Gereksinimleri Nelerdir?

Huzurlu bir gebelik süreci ve sorunsuz bir doğum için annelerin doğum öncesi gereksinimlerinin iyi karşılanması gerekiyor. Bacak ve sırt ağrılarının giderilmesi için egzersiz dersleri almak anneler için faydalı bir deneyim oluyor. Ayrıca doğuma hazırlık için doğum kurslarına katılmak da birçok anne adayının stresini azaltmaya yardımcı oluyor.

Maddi ve manevi anlamda imkanı olan annelerin psikolojik destek alması da öneriliyor. Doğum öncesi döneme, doğum anına ve bebekli bir hayata alışma konusunda psikolojik destek almak pek çok annenin rahatlamasını sağlıyor. Doğum hazırlık kurslarına ve terapi seanslarına baba adaylarının da katılması tavsiye ediliyor.

Doğum Öncesi Anneler için Hangi Malzemeler Alınmalıdır?

  • Rahat ve bedeni sıkmayan giysiler
  • Kolay giyilebilen kıyafetler
  • Sabahlık
  • Emzirmeye uygun iç çamaşırları
  • Farklı sertlikte yastıklar
  • Emzirme yastığı
  • Lohusa pedleri
  • Göğüs pedi
  • Göğüs pompası
  • Göğüs kremi
  • Masaj topu

Yenidoğan Bebekler için Doğum Öncesi Gereksinimler Nelerdir?

Yenidoğan bebekler için en önemli gereksinimlerin başında bebek beşiği geliyor. Yenidoğanlar tüm gün yattıkları için beşiklerinin kaliteli ve rahat olmasına özen göstermek gerekiyor. Ancak T.C. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün yayınladığı Temel Yenidoğan Bakımı isimli çalışmada, bebek yatağının çok yumuşak olmasının, yatakta fazladan yastık ve yumuşak oyuncağa yer verilmesinin bebeğin solunum yollarının tıkanmasına yol açabildiği paylaşılıyor.

Bebek odasında yatak dışında yenidoğan bebeklerin en mühim ihtiyaçları arasında hassas ciltlerine özel bebek bezleri yer alıyor. Ayrıca yenidoğanlara tulum, patik ve eldiven de almak gerekiyor. Yenidoğanın hastaneden eve taşınması ve rutin hastane kontrollerine güvenle götürülmesi için puset kullanımının gerekliliğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Doğum Öncesi Bebekler için Hangi Malzemeler Alınmalıdır?

  • Yenidoğan kıyafetleri: Zıbın, tulum, çorap, şapka, yelek, eldiven vs.
  • Alt değiştirme eşyaları: Göbek oyuntulu bebek bezi, bez değiştirme örtüsü, ıslak mendil, pişik kremi vb.
  • Banyo seti: Pamuklu bez ya da banyo süngeri, havlu, küvet, küvet filesi, şampuan, duş jeli, sabun, losyon, bebek yağı, tarak
  • Bebek sağlık ürünleri: Ateş ölçer, güneş kremi, nazal aspiratör, tırnak makası
  • Yatıştırıcı eşyalar: Bebek salıncağı, ana kucağı, emzik, oyun matı, çıngırak, kundak
  • Beslenme ürünleri: Biberon, biberon fırçası, önlük, pamuklu ağız mendili
  • Seyahat ekipmanları: Araba koltuğu, bebek arabası, puset, bebek çantası, taşınabilir oyun matı, termos çanta vb.
  • Bebek odası eşyaları: Beşik, uyku seti, nevresim takımı, peluş battaniye, çarşaf ve alez, gardırop, şifonyer, cibinlik, telsiz, emzirme koltuğu, elbise askısı vb.

Bebeğin ihtiyaç duyacağı ürünleri almadan önce doktorunuza da danışabilirsiniz. Özellikle bebek bezi, ıslak mendil, şampuan, sabun ve deterjan gibi kimyasal içerikli ürünlerde yenidoğanlar için en uygun alternatifleri doktor tavsiyesi üzerine satın alabilirsiniz.

Özetle; doğumdan önce alınması gerekenler listesi hem annenin hem de bebeğin temel ihtiyaçları baz alınarak organize edilmeli. Annenin hastaneye giderken ihtiyaç duyacağı ürünlerden bebeğin hastaneden çıkarken ihtiyaç duyacağı ürünlere kadar her detay düşünülmeli. Yenidoğan Bebek Bakımı ve Yenidoğan Bebeğin İlk Haftası adlı içeriklerimize göz atarak aklınıza takılan diğer sorulara da yanıt bulabilirsiniz.


*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Bebek gelişimi ve bebek ürünleri hakkında en doğru bilgi için pediatri uzmanına danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;