Ana Sayfa - Hamileyim - Takvimlerim - Hamilelik Takvimim
Geri İleri

30 Haftalık Gebelik

Artık bu yolculukta 7. ayın ortalarına geldiniz. Peki 3. Trimester’ın ilk zamanları sayılabilecek 30. haftada, bebeğinizi ve sizi ne gibi değişiklikler bekliyor?

Bebek Gelişimi

Bebeğinizin yeri git gide daralıyor, çünkü dünyaya gözlerini açmasına 10 hafta kadar bir süre kaldı! Boyu 45 cm, ağırlığı ise 1350 grama ulaştı.

Bebeğinizin gelişim hızının da arttığı bugünlerde artık her hareketini eskisi kadar sık hissetmeyebilirsiniz, endişelenmeyin. En çok ellerini ve ayaklarını oynattığını söyleyebiliriz. Ayrıca bu dönemde bebeğiniz günün büyük bir kısmını gözlerini açıp kapatarak geçiriyor. Işıkları takip etmekse en çok sevdiği oyun!

Gün içinde bebeğinizin 10 kez hareket etmesi normalken, siz daha az hareket ettiğini düşünüyorsanız, doktorunuza danışmanızda fayda var.

Bu süreçte bebeğinizin beyninin pürüzsüz dokusu yerini girintili çıkıntılı bir forma bırakmaya başlarken, akciğerleri ise günden güne daha da gelişerek ilk nefesi için güç topluyor. 30. haftaya geldiğimizde artık bebeğinizin ayak tırnakları da oluşmuş durumda.

Karnınızdaki bebeğinizin vücudunu kaplayan ve onu sıcak tutan lanugo tüyleri ise git gide azalmaya ve bedeninde başka bir yere yönlenerek daha güçlü bir şekilde büyümeye başladı: yani bebeğinizin saçları çıkıyor! Bunun bir sebebi ise yine beyin gelişiminin devam etmesi ile birlikte artık beyninin kendi vücut ısısını ayarlayabilecek kabiliyete ulaşması.

Peki bu dönemde bebeğinizin reflekslerinin oluşmaya başladığını ve parmaklarını emmeye başladığını biliyor muydunuz?

Bebek Gelişimi

Annede Görülen Değişimler

30. haftaya geldiğinizde 8 kilo almış olmalısınız. Daha fazla ya da daha az kilo aldıysanız, tabii ki doktorunuzla görüşmenizde ve önlem almanızda yarar var.

Bu dönemde ruh halinizde ani değişimler yaşayabilirsiniz, endişelenmeyin. Kendinizi rahatlatmaya ve gevşemeye çalışın. Bu süreçte doktorunuzdan ya da bir uzmandan destek alarak gerçekleştireceğiniz egzersizler size yardımcı olabilir. Ancak bebeğiniz ve sizin sağlığınız için bunu kendi başınıza, bilgilendirilmeden yapmamanızı öneririz. Yanlış bir hareket bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir.

Özellikle sıcak havalarda vücudunuzdaki ödemde artış gözleyebilirsiniz. Şişkinlikleriniz ileri düzeydeyse, 1 günden fazla sürüyorsa ya da kilo alımı çok olduysa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü bu belirtiler “Preeklampsi” yani bir diğer adıyla “Gebelik Zehirlenmesi” anlamına da gelebilir. Teşhisi çok kolay olmakla birlikte bu rahatsızlık sizde ve bebeğinizde ciddi sorunlara yol açabilir.

Bu haftalarda bebeğinizin daha çok hareket etmeye başladığını söylemiştik! Bunun size olan etkisi ise uykusuzluk, kâbus görmek, derin uykuya dalamamak gibi problemler olabilir. 30. haftada annelerde bebek hareketlerinden kaynaklı uykusuzluk çok sık yaşanan bir durumdur.

Yemek borusunu mideden ayıran kaslar hamilelik sürecinde oluşan hormonlardan etkilenebilmektedir. Bunun sonucunda ise annede sık sık mide yanmaları gözlemlenebilir.

Hamileliğinizin 30. Haftasında yalancı kasılmalar (Braxton Hicks) yaşayabilirsiniz. Bu kasılmaların amacı rahminizin gerginliğini sağlamaktır.

Annede Görülen Değişimler

Hamileliğinizin 30. Haftasında Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğiniz sizin aracılığınız ile besleniyor. Dolayısıyla doktorunuzla beraber karar vereceğiniz Omega 3 ve demir takviyeleri siz ve bebeğiniz için oldukça önemli. Yeterli sıvı tükettiğinizden (yani günde 8 – 12 bardak arası) emin olmak da iyi olacaktır.

Sık sık mide ekşimesi ve yanması hissedebileceğiniz için sindirimi zor olan yiyeceklerden uzak durmak size iyi gelebilir. Çikolata, kızartma, yağlı ve baharatlı gıdalar, asitli yiyecek ve içeceklere bir süre ara vermek isteyebilirsiniz.

Ruh halinizdeki değişimler için egzersiz dışında bir uzmandan psikolojik destek görmek de sizi biraz daha rahatlatabilir.

Bilgisayar kullanmak gibi bileklerinizi sık sık hareket ettirecek işlerden kaçınmak yararlı olacaktır. Çünkü bu dönemde anne adaylarında karpal tünel sendromu sıkça görülen bir durumdur.

Doğuma 10 hafta kaldığına göre, artık hastane hazırlıkları başlasın!